Dostupni linkovi

Vučić: Tražimo povlačenje trupa sa severa Kosova


Premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nebojša Stefanović na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, 21. septembar
Premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Aleksandar Vučić i ministar odbrane Nebojša Stefanović na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu, 21. septembar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. septembra nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbija traži povlačenje trupa kosovske policije sa severa Kosova i hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, te kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

"U narednih mesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić i dodao da Beograd pre razgovora u Briselu traži da se situacija vrati u pređašnje stanje.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost sazvana je zbog raspoređivanja pripadnika Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima sa Srbijom i odluke kosovskih vlasti da počnu sa recipročnom merom skidanja srpskih tablica sa vozila koja ulaze na teritoriju Kosova.

U opštinama na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, što je bilo u suprotnosti sa sporazumom iz Brisela.

Za sada bez kontramera Beograda

Vučić je najavio da će Beograd u narednim danima razmatrati dodatne mere kao odgovor na potez Kosova koji je nazvao "kriminalnom akcijom" i dodao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i "pune sigurnosti za srpsko stanivništvo na Kosovu".

"Želimo da ostavimo dodatno vreme nekima u Prištini da promene svoje loše odluke. Ako ne budu želeli mi ćemo donosti mere u cilju zaštite interesa Srbije", rekao je Vučić.

Odbijen predlog rešenja Kvinte i EU

Vučić je rekao da je odbio predlog koji je juče (20. septembra) dobio od predstavnika zemalja Kvinte i Evropske unije o tome kako bi trebalo da izgleda kompromisno rešenje.

"Odbio sam jer to nije bilo kompromisno rešenje, već unižavanje Srbije. U najkraćem, to je rešenje kojim bi Albanci odustali od 70 odsto onoga što su nameravali da rade na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20 do 30 odsto novih mera. Odbacio sam to zato što sam sit politike svršenog čina", rekao je Vučić.

On je kritikovao izjave iz međunarodne zajednice u kojima se "izjednačava krivica Beograda i Prištine" i pozdravio protest Srba na severu Kosova, koji od 20. septembra zbog odluke o tablicama, blokiraju granični prelaz Jarinje sa Srbijom.

"Veliki pozdrav našim junacima na Kosovu. Ti ljudi su ponos Srbije, našeg naroda, hvala što čuvaju svoja ognjišta", rekao je predsednik Srbije.

Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Vučić je naveo i da je Savet za nacionalnu bezbenost zatražio hitne licence za dve kompanije za snabdevanje strujom Srba na severu i dodao da će Beograd "pronalaziti način za snabdevanje severa osnovnim životnim namirnicima".

Sednici Saveta prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri odbrane i policije Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin, kao i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Ministar policije Aleksandar Vulin je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost obišao odred Žandarmerije – specijalne policijske jedinice u Kraljevu.

Kraljevo se nalazi na nešto više od 80 kilometara od graničnog prelaza Jarinje sa Kosovom.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, Vulin se na terenu "uverio u visok stepen borbene gotovosti ove posebne policijske jedinice" i istakao da su "pripadnici Žandarmerije odlučni i spremni da izvrše svaki zadatak koji pred njih postave Srbija i predsednik Aleksandar Vučić".

Aleksandar Vulin sa pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu, 21. septembar 2021.
Aleksandar Vulin sa pripadnicima Žandarmerije u Kraljevu, 21. septembar 2021.

Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran

Saobraćaj na graničnom prelazu Jarinje između Kosova i Srbije i dalje je obustavljen. Kosovski Srbi ga od 20. septembra drže pod blokadom zbog odluke kosovskih vlasti da počnu sa recipročnom merom skidanja srpskih tablica sa vozila koja ulaze na teritoriju Kosova.

Policijske snage Kosova bile su u pripravnosti celu noć na graničnim prelazima sa Srbijom.

Šta se desilo 20. septembra?

Na dva prelaza na severu, Jarinje i Brnjak, 20. septembra raspoređeni su pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova. Kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) objasnio je da je MUP Kosova doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Građani sa severa Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja recipročnih mera o registarskim tablicama.

Iako se odluka Vlade Kosova o recipročnim merama prema Srbiji odnosi na sve granične prelaze, lokalno stanovništvo u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, je blokiralo puteve.

Na Kosovu stop vozilima sa srpskim tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Šta je poručio predsednik Srbije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u reakciji 20. septembra da Priština krši odredbe Briselskog sporazuma i da "u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga sa Kosovom".

"Molim predstavnike međunarodne zajednice da urazume nerazumne i da ih (Vladu Kosova) privedu civilizovanom ponašanju", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će se Srbija uvek pozivati na Briselski sporazum, ali da Priština odbija da sprovede odredbe tog sporazuma, prvenstveno one koje se odnose na Zajednicu srpskih opština.

Šta je poručio premijer Kosova?

Odluka Vlade Kosova da vlasnici vozila sa srpskim registracijama, moraju da uzimaju probne tablice, nije bila provokacija, kazao je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti 21. septembra tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini.

Kako se navodi u saopštenju njegovog kabineta, Kurti je obavestio ambasadore da tokom akcije Policije Kosova nije bilo incidenata ni na jednom graničnom prelazu sa Srbijom.

Kosovski premijer Kurti je izjavio 20. septembra da zvanična Priština nije želela da uspostavi recipročne mere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Istakao je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na severu nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija.

Kurti je rekao i da MUP Kosova oduzima "sve nelegalne registarske tablice".

"Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila sa nevažećim tablicama [sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije], one se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice", rekao je Kurti.

Premijer Kosova Kurti je u nekoliko navrata najavljivao da će biti uvedene recipročne mere prema Srbiji o registarskim tablicama.

Kakve su reakcije međunarodne javnosti?

Predstavnici Evropske unije (EU) pozvali su Kosovo i Srbiju da "hitno" smanje tenzije na terenu.

"Pozivamo obe strane da se suzdrže od jednostranih akcija i smanje tenzije odmah", poručio je portparol EU Peter Stano, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na severu Kosova.

U svojoj reakciji ambasada SAD u Srbiji navela je da se pridružuje EU u pozivima Prištini i Beogradu za smirivanje tenzija i korišćenje postejećeg dijaloga kao platforme za rešavanje problema.

"Sa posebnom pažnjom ćemo nastaviti da pratimo sva dešavanja", navodi se u objavi na Tviteru te ambasade.

Šta je dogovoreno Briselskim sporazumom?

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG