Dostupni linkovi

Obavezno skidanje srpskih tablica pri ulasku na Kosovo


Na Kosovu stop vozilima sa srpskim tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodilo je u ponedeljak (20. septembar) akcije na graničnim prelazima na Kosovu koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

U opštinama na severu Kosova sa većinski srpskim stanovništvom do sada je bilo moguće voziti automobile registarskih tablica sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije, što je bilo u suprotnosti sa sporazumom iz Brisela.

Poteze na severu Kosova potvrdio je na svom Facebook nalogu kosovski ministar policije Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) uz napomenu da se radi o rutinskim aktivnostima u cilju očuvanja javnog i ustavnog poretka.

"MUP je, kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma od 14. septembra 2016. godine, doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama", navodi Svečlja.

Dodaje se da je MUP preuzeo sve mere za očuvanje mira na graničnim prelazima.

Na dva prelaza na severu, Jarinje i Brnjak, nalaze se pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova.

Šta se menja?

Premijer Kosova Kurti je u nekoliko navrata najavljivao da će biti uvedene recipročne mere prema Srbiji o registarskim tablicama.

Na osnovu odluke MUP-a Kosova, građani koji imaju srpske registarske tablice, na primer, BG (Beograd), KG (Kragujevac) NI (Niš), sada moraju da uzimaju probne tablice kada ulaze na teritoriju Kosova.

Probne tablice za 60 dana će koštati pet eura.

Do sada su građani Kosova sa RKS (Republika Kosovo) tablicama takođe plaćali za 60 dana oko pet eura probne tablice prilikom ulaska na teritoriju Srbije.

Osoba pokriva registarske tablice svog automobila, Merdare (20. septembar)
Osoba pokriva registarske tablice svog automobila, Merdare (20. septembar)

Sa vozačima na licu mesta

Oliver Vujović je 20. septembra ušao na teritoriju Kosova iz pravca Srbije preko graničnog prelaza Merdare i među prvima uzeo probne tablice, jer je upravljao autom sa registarskim tablicama NI (Niš, grad u centralnoj Srbiji).

Vujović, koji je poreklom iz Prištine, radi na Kosovu ali mu porodica živi u Srbiji pa gotovo svaki vikend prelazi preko graničnih prelaza Kosovo – Srbija.

"Bili su veoma ljubazni jutros [granična policija], nisu tražili dodatna dokumenta, samo ličnu kartu i saobraćajnu dozvolu, na osnovu toga su mi izdali potvrdu i dali probne tablice. Samo... to otežava proceduru [prilikom prelaska graničnog prelaza]", reči su Vujovića.

Registarska oznaka koju je na graničnom prelazu Merdare dobio Oliver Vujović (20. septembar 2021.)
Registarska oznaka koju je na graničnom prelazu Merdare dobio Oliver Vujović (20. septembar 2021.)

Podignute barikade na putu

Na dva granična prelaza na severu Kosova (Jarinje i Brnjak) nalaze se meštani koji blokiraju puteve zbog odluke Vlade Kosova da uvede recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica.

Na ovim prelazima su se u ponedeljak uveče nalazili i predstavnici Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Prizor sa graničnog prelaza Jarinje (20. septembar 2021.)
Prizor sa graničnog prelaza Jarinje (20. septembar 2021.)

Policija Kosova je od okupljenih zatražila da se raziđu, ali je Rakić istakao da ljudi imaju pravo da se okupe na mirnom protestu, te dodao da se mora naći rešenje.

"Čujemo informacije da ovo nije upereno protiv srpskog naroda, u našem narodu bi se to reklo - nije šija nego vrat", rekao je Rakić i dodao da je "ovo upereno protiv srpskog naroda".

Pozvao je sve da ne "nasedaju na provokacije i da se provokacije ne izazivaju", te pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pronađe rešenje.

Osim na prelazu Jarinje kod Leposavića na severu Kosova, nezadovoljni građani okupili su se i na graničnom prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka (20. septembar 2021.)
Osim na prelazu Jarinje kod Leposavića na severu Kosova, nezadovoljni građani okupili su se i na graničnom prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka (20. septembar 2021.)

Neki od meštana Severne Mitrovice još uvek koriste KM (Kosovska Mitrovica) registarske tablice koje izdaje MUP Srbije, a za RSE kažu da će “nerado” pristati da svoja vozila preregistruju na kosovske RKS (Republika Kosovo) tablice.

Za RSE govore Zlatibor Vićentijević, Dragan Vučković, Miloš Savić i Miladin Đoković:

Građani Severne Mitrovice o tablicama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

MUP Kosova pozvao građane da ne koriste granične prelaze Jarinje i Brnjak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova pozvalo je građane Kosova da ne koriste granične prelaze na severu zemlje, Jarinje i Brnjak, zbog mogućih barikada na putu.

Istovremeno, obaveštavaju građane koji idu sa Kosova u pravcu Srbije, da mogu da koriste srpske registarske tablice, ali da prilikom ulaska na Kosovo i za saobraćaj unutar Kosova, moraju obezbediti probne registarske tablice.

Iako se odluka Vlade Kosova o recipročnim merama prema Srbiji odnosi na sve granične prelaze, lokalno stanovništvo u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, je blokiralo puteve.

Ambasada SAD je na Twitteru navela da će sa posebnom pažnjom nastaviti da prati sva dešavanja.

Šta je poručio premijer Kosova?

Kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da zvanična Priština nije želela da uspostavi recipročne mere Srbiji o registarskim tablicama, ali da nije bilo drugog izbora zbog stavova zvaničnog Beograda.

Istakao je da akcija Specijalne jedinice Policije Kosova na graničnim prelazima na severu nema za cilj ometanje kretanja građana Kosova iz redova srpske zajednice, niti destabilizaciju, već da se radi isključivo o poštovanju sporazuma, koji su u Briselu postigli Kosovo i Srbija.

Kako juče, danas ili sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo.
- Aljbin Kurti, premijer Kosova

"Kao premijer svih građana Kosova, uveravam vas da današnje radnje nadležnih organa za sprovođenje ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju nameru da povrede pravo na slobodno kretanje srpskih građana ili da izazovu bilo kakvu destabilizaciju. Kako juče, danas ili sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, bezbedno, zaštićeni zakonom i Ustavom Republike Kosovo", rekao je on.

Kurti je rekao i da MUP Kosova oduzima "sve nelegalne registarske tablice".

"Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila sa nevažećim tablicama [sa gradovima na Kosovu koje izdaje MUP Srbije], one se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima na Kosovu vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Kosova dobiće privremene registarske tablice", rekao je Kurti.

Kurti: MUP Kosova oduzima sve nelegalne registarske tablice
Kurti: MUP Kosova oduzima sve nelegalne registarske tablice

Predsednik Srbije zakazuje sednicu najvišeg tela za bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za utorak (21. septembar) hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost na kojoj će glavna tema biti dešavanja na Kosovu, preneli su Radio-televizija Srbije i Tanjug.

Vučić je u ponedeljak, 20. septembra, izjavio da Priština krši odredbe Briselskog sporazuma i da je o situaciji na Kosovu razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije (EU) Žozepom Boreljom. Dodao je da "u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga sa Kosovom".

"Nadam se da nećemo morati da preduzimamo naše mere, i ekonomske i političke, jer to ne bi bilo dobro za ceo region, posebno za naše odnose sa Prištinom. Molim predstavnike međunarodne zajednice da urazume nerazumne i da ih privedu civilizovanom ponašanju", rekao je Vučić.

Predstavnici Evropske unije (EU) pozvali su Kosovo i Srbiju da "hitno" smanje tenzije na terenu.

"Pozivamo obe strane da se suzdrže od jednostranih akcija i smanje tenzije odmah", poručio je portparol EU Peter Stano, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na severu Kosova.

Šta je dogovoreno Briselskim sporazumom?

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

*Saradnja na tekstu: Maja Fićović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG