Dostupni linkovi

EU i SAD pozivaju na hitno smanjenje tenzija na severu Kosova


Peter Stano
Peter Stano

Predstavnici Evropske unije (EU) pozivaju Kosovo i Srbiju da "hitno" smanje tenzije na terenu.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od jednostranih akcija i odmah smanje tenzije", poručio je portparol EU Peter Stano, potvrdivši da zvaničnici EU pomno prate razvoj situacije na severu Kosova.

"Pridružujemo se Evropskoj uniji u pozivima Prištini i Beogradu za smirivanje tenzija i korišćenje postojećeg dijaloga kao platforme za rešavanje problema", saopštila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji.

Ambasada SAD je na Twitteru navela da će sa posebnom pažnjom nastaviti da prati sva dešavanja.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kosova u saradnji sa Policijom Kosova sprovodi akcije na graničnim prelazima na severu Kosova koje se tiču realizacije Briselskog sporazuma između Prištine i Beograda o slobodi kretanja.

Ministar unutrašnjih polova Kosova Dželjlalj Svečlja (Xhelal Svecla) je saopštio da "kako bi omogućio slobodno kretanje građana na osnovu sporazuma od 14. septembra 2016. godine, MUP (Kosova) je doneo odluku kojom se uređuje i obavezuje obezbeđivanje privremenih registarskih oznaka za sva vozila sa srpskim registarskim tablicama".

Zbog ove odluke su se građani sa severa Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja recipročnih mera o registarskim tablicama.

Na granični prelaz Jarinje je došao i predsednik Srpske liste Goran Rakić, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Međutim, Peter Stano je u ime briselskih institucija poručio Prištini i Beogradu da je sloboda kretanja među najvažnijim kamenom spoticanja za EU, stoga očekuje od strana da u skladu s tim promovišu slobodu kretanja.

Što se tiče otvorenih pitanja među zemalja, Stano poručuje da postoji platforma gde se ta pitanja mogu rešavati a to je, prema njegovim rečima, dijalog koji pomaže EU.

Upitan zašto se evropski apel odnosi na obe strane a ne samo na Kosovo, portparol EU je naglasio da se od lidera Kosova i Srbije očekuje stvaranje atmosfere pogodne za dijalog jer je to za dobrobit svih građana.

Stano je potvrdio da je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak u redovnom kontaktu sa prištinskim političarima, a budući da se nalazi u Beogradu, on će se u ponedeljak popodne (20. septembar) sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

XS
SM
MD
LG