Dostupni linkovi

Kurti sa ambasadorima Kvinte: Odluka o tablicama nije provokacija


Sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, 21. septembra 2021.

Odluka Vlade Kosova da vlasnici vozila sa srpskim registracijama, moraju da uzimaju probne tablice, nije bila provokacija, kazao je premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti tokom sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini.

Sastali su se u utorak (21. septembar) dan nakon što je Kosovo počelo da primenjuje nove mere za vozila iz Srbije. Kurti je, zajedno sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjaljom Svečljom (Xhelal Svecla), održao sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte (Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Kako se navodi u saopštenju iz njegovog kabineta tom prilikom je obavestio ambasadore da tokom akcije Policije Kosova oko realizacije ove odluke, nije bilo incidenata ni na jednom graničnom prelazu sa Srbijom.

Ponovio da odluka Vlade Kosova nije imala za cilj provokaciju ili da bilo koga diskriminiše, već da je to bila jedna “profesionalna, korektna i efikasna odluka”.

Kosovske vlasti su 20. septembra uvele recipročne mere prema Srbiji u vezi registarskih tablica, odnosno da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju na graničnim prelazima da uzimaju probne tablice.

Međutim, lokalno stanovništvo u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, blokira puteve oko graničnih prelaza Jarinje i Brnjak zbog ove odluke Vlade Kosova.

Na tim prelazima se od 20. septembra ujutru nalaze i pripadnici Specijalne jedinice Policije Kosova, koji su u pripravnosti.

Premijer Kurti je napomenuo da je Specijalna Policija Koosva prisutna na prelazima na severu kako bi zaštitila graničnu policiju i granične prelaze.

“Prisutni su trenutno tamo jer je na desetine demonstranata blokiralo puteve koji vode do graničnih prelaza 1 i 31 (Jarinje i Brnjak) u puteve u blizini”, rekao je Kurti uz napomenu da Policija razgovara sa ljudima koji protestuju.

On je podvukao da pravo na slobodu kretanja mora biti svima obezbeđeno.

Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Kurti je ambasadorima Kvinte rekao su Kosovo i Srbija ravnopravne strane i da će automobili sa tablicama Srbije moći na Kosovo da se kreću bez probnih oznaka tek kada to isto bude omogućeno za automobile sa kosovskim (RKS) tablicama.

Premijer Kurti je takođe 20. septembra uveče o novonastaloj situaciji razgovarao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom (Josep Borrell).

U saopštenju Vlade Kosova se navodi da su se ambasadori i premijer Kurti složili da se mora održati mir, stabilnost i bezbednost, te da se dijalog sa Srbijom mora nastaviti, kako bi se izbegli eventualni incidenti.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 21. septembra, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje trupa kosovske policije sa severa Kosova i hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, te kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Iako se odluka Vlade Kosova o recipročnim merama prema Srbiji odnosi na sve granične prelaze, lokalno stanovništvo u Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova, je blokiralo puteve.

Prema uredbi Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mera prema Srbiji, probne tablice za automobile sa srpskim registarskim oznakama koštaju pet eura i važe 60 dana.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova (MUP) u saradnji sa Policijom nastavlja da preduzima neophodne radnje na teritoriji Kosova, kao i na svim graničnim prelazima sa Srbijom u cilju sprovođenja recipročnih mera prema Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju MUP-a, u protekla 24 časa izdato je 1.455 probnih registarskih tablica.

“Kosovska policija se u kontinuitetu brine o održavanju javnog reda i bezbednosti i preduzima sve neophodne operativne i logističke mere kako bi se omogućilo slobodno kretanje ljudi i robe”, navodi se.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je ponovo pozvalo građane da ne koriste granične prelaze na severu, Jarinje i Brnjak, zbog blokada na putu.

XS
SM
MD
LG