Dostupni linkovi

Musliu: Šanse za neuspeh referenduma su mimimalne


"Da za evropsku Makedoniju" - protest podrške referendumu za dogovor o promjeni imena sa Grčkom, Skoplje, 16. septembar 2018.
"Da za evropsku Makedoniju" - protest podrške referendumu za dogovor o promjeni imena sa Grčkom, Skoplje, 16. septembar 2018.

Albert Musliu, politički analitičar iz Skoplja, za 'Zašto?' objašnjava izglede za uspjeh makedonskog nedjeljnog referenduma o sporazumu o novom imenu sa Grčkom, čije je usvajanje uslov za deblokadu puta ka članstvu u EU i NATO-u, te šta bi još ugrozio negativan ishod na kraju ovog procesa.

Pouka

Iskreno da kažem, neću da razmišljam o toj varijanti jer šanse su minimalne za referendum da ne uspe, u smislu da na referendumu bude više gra]ana koji glasaju protiv dogovora, nego onih koji glasaju za dogovor.

Tehnički, referendum možda ne uspeti ako nema cenzusa, koji je prilično visok, naročito za jednu zemlju koja ima mnogo ljudi koji su je napustili i rade u inostranstvu.

U tom smislu, tehnički neuspešan referendum na kome će velika većina građana da odgovori pozitivno na pitanje mislim da će biti dobra pouka i dobro ohrabrenje za Vladu i za Parlament da oni preuzmu odgovornost na sebe.

Glasanje po nahođenju

Ovaj referendum je konsultativan tako da verujem po broju onih koji će da glasaju za i protiv da će vlada da dobije konsultacije koje su joj potrebne da preduzme sljedeće korake.

Varijanta je ili da većina bude za referendum i da se postigne cenzus, ili da većina bude za referendum ali zbog toga što najveća opoziciona partija ne učestvuje aktivno u procesu da se ne postigne cenzus.

Ne verujem da će opozicija imati načina da dalje blokira proces zbog same činjenice da se opozicija nije deklarisala od starta protiv referenduma, nego je predsednik opozicijske partije VMRO-DPMNE izašao i javno rekao da poziva građane da odluče po svom nahođenju.

Podrška

Da su bili od starta protiv ovog pitanja i da su pozvali svoje članove da glasaju protiv, onda bi cenzus sigurno bio dostignut i mislim da su svesni da bi puno manji broj građana glasao protiv referenduma nego što bi glasao za.

Tako da ne bi oni imali municije za nešto više.

Šta više, po javnim stavovima eminentnih ličnosti iz VMRO-DPMNE možemo da ustanovimo da i tamo ima članova koji su svesni situacije u kojoj se mi nalazimo i koji bi podržali čak i ustavne promene.

Scenario

Ne verujem da će nakon referenduma da nam sledi neka velika ulična akcija akcija sa blokadama i ostalim stvarima.

Uvek na Balkanu postoje mogućnosti za to, ali verujem i da su atmosfera u Makedoniji i prisustvo naših euroatlantskih partnera toliko veliki da drugi scenariji imaju minimalne šanse da bi se sproveli, da neko izvede crnogorski scenario ili takve druge neke aktivnosti.

U Makedoniji bi puno stvari moglo biti ugrožene u slučaju neuspeha, od socijalnog blagostanja, ekonomske situacije, od međuetničkih, međuverskih i svih ostalih relacija.

Ali ovo je po meni vrlo hipotetičko pitanje zato što realno ne verujem da nas ugrožava bilo kakav takav neki scenario.

XS
SM
MD
LG