Dostupni linkovi

Pred nove proteste policija Srbije uvela broj za prijavu blokada saobraćaja


Demontranti 27. novembra organizovali jednosatne blokade puteva u nekoliko gradova u Srbiji tokom kojih je došlo i do incidenata i guranja sa policijom, koja je uhapsila nekoliko osoba (Foto: Protest na mostu Gazela u Beogradu, 27. novembra 2021)
Demontranti 27. novembra organizovali jednosatne blokade puteva u nekoliko gradova u Srbiji tokom kojih je došlo i do incidenata i guranja sa policijom, koja je uhapsila nekoliko osoba (Foto: Protest na mostu Gazela u Beogradu, 27. novembra 2021)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije uvelo je broj za prijavu nasilja i blokadu saobraćaja, pred najavljene nove proteste.

Kako se navodi, broj je aktivan od 2. decembra.

"Građani kojima zbog blokade puteva i saobraćaja bude ograničena sloboda kretanja ili dožive neki vid nasilja usled blokade puteva, od danas prijavu Ministarstvu unutrašnjih poslova mogu podneti pozivom na broj 0800104103", navodi se u saoštenju.

U međuvremenu, grupa opozicionih stranaka i nevladinih organizacija najavila je za 4. decembar nove protestne blokade saobraćaja.

Njihovi zahtevi su povlačenje zakona o eksproprijaciji i referendumu, za koje smatraju da idu na ruku privatnim investitorima.

Skupština Srbije je potvrdila te zakone, a predsednik Srbije je za sada potpisao samo zakon o referendumu. On je u izjavi za medije nekoliko puta ponovio da još uvek analizira zakon o eksproprijaciji.

Zbog tih zakona su demontranti 27. novembra organizovali jednosatne blokade puteva u nekoliko gradova u Srbiji tokom kojih je došlo i do incidenata i guranja sa policijom, koja je uhapsila nekoliko osoba.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Policija je ranije saopštila da su takve blokade kršenje zakona i da ministarstvo nije dalo dozvolu za te skupove. Proteste su osudili i najviši državni zvaničnici.

U saopštenju od 2. decembra Ministarstvo unutrašnjih poslova je navelo da građani Srbije koji se suoče sa ovakvom vrstom problema mogu na jednostavan i brz način obavestiti policiju o kršenju zakona, počiniocima ili registracijama vozila koja se koriste za sprečavanje normalnog funkcionisanja saobraćaja.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova još jednom podseća i napominje da blokada puteva i ometanje građana predstavlja kršenje zakona i ustavom zajemčenog prava slobode kretanja", navodi se u saopštenju.

Zašto se protestuje?

Više hiljada građana učestvovalo je 27. novembra u blokadi glavnih puteva širom Srbije, i protestnim šetnjama u Beogradu i gradovima na zapadu zemlje u narednim danima.

Sa protesta, koje je organizovalo više ekoloških udruženja, građanskih inicijativa i opozicionih partija, tražilo se zaustavljanje projekata koje smatraju ekološki štetnim, među njima i projekat kompanije Rio Tinto, kao i da predsednik Srbije ne potpiše izmene Zakona o eksproprijaciji.

Ove izmene omogućavaju državi da po hitnom postupku, sa skraćenim rokovima, oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku - ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

Demonstranti su protiv projekta Rio Tinto, zainteresovanog za eksploataciju rude jadarit na zapadu Srbije, jer smatraju da bi ugrozio životnu sredinu.

Iz Rio Tinta su ranije odbacili kritike i obećali poštovanje svih propisa.

XS
SM
MD
LG