Dostupni linkovi

Vučić: Čini mi se da ću potpisati zakon o eksproprijaciji


Predsednik Srbije kaže da "još nije siguran" da li će potpisati izmene zakona (ilustrativna fotografija)
Predsednik Srbije kaže da "još nije siguran" da li će potpisati izmene zakona (ilustrativna fotografija)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da mu se "čini" da će da potpiše izmene zakona o eksproprijaciji, ali da "još nije siguran".

"Pročitao sam tri različita mišljenja… Ono što sam pročitao, nije protiv Ustava. Tražiću dodatna mišljenja, pa ću onda doneti odluku", rekao je Vučić 30. novembra, tokom obilaska radova na izgradnji metroa u Beogradu.

Dan ranije Vučić je izjavio da čeka mišljenje pravnog tima kako bi stavio potpis na izmene zakona o eksproprijaciji. Da bi zakoni koje Skupština usvoji stupili na snagu, potrebno je da ih potpiše predsednik Srbije.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

U znak protesta zbog izmena dva zakona - o referendumu i eksproprijaciji, više hiljada građana blokiralo je u subotu (27. novembar) glavne saobraćajnice na više lokacija u Srbiji, a prethodno se protiv izmena zakona dva puta protestovalo i ispred parlamenta u Beogradu.

Vučić je rekao da ne voli pretnje i ultimatume, navodeći da se ne plaši protesta protiv zakona, niti blokada saobraćaja.

"Ta odluka (o potpisivanju zakona) neće biti zasnovana na želji opozicije, ulici nikad neću da podilazim", rekao je predsednik Srbije.

Proteste protiv zakona je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija, a priključili su im se i predstavnici pojedinih opozicionih partija. Do incidenata tokom blokade puteva došlo je u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu.

Nove blokade saobraćajnica najavljene su za subotu (4. decembar), a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao policiju "da uopšte ne reaguje, dok ne počnu da tuku ljude i napadaju institucije".

"Ja vas savetujem da nastavite da blokirate puteve, a policiji savetujem da se skloni", rekao je Vučić.

Društvenim mrežama su se proširili snimci incidenata u Šapcu tokom subotnje blokade puteva. Demonstranti navode da su snimili bager kako se kreće ka masi i pokušava da rastera okupljene, kao i da se na drugom od snimaka vidi grupa maskiranih ljudi koji su palicama i čekićima udarali demonstrante.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da treba da odgovaraju svi koji su koristili čekić u tuči prilikom demonstracija u Šapcu, ako su njime nekoga povredili, ali da se do sada još niko nije prijavio kao povređen.

Odgovarajući na novinarsko pitanje čije pristalice su koristile čekić u tuči u Šapcu i da li su i oni branili Ustav, Vučić je rekao da je reč o "gumenom čekiću" i da niko nije povređen.

Opozicija je ranije iznela navode da su demonstrante napadale pristalice Srpske napredne stranke, ali predstavnici vlasti nisu potvrdili te navode.

Organizatori blokada saobraćajnica smatraju da zakoni o referendumu i eksproprijaciji predstavljaju udar na privatnu svojinu građana, kao i da idu u korist privatnih kompanija, navodeći kao primer Rio Tinto, koji planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji. Vlast to demantuje.

"Nijedan zakon nema veze ni sa kakvim Rio Tintom i ekologijom", ponovio je Vučić 30. novembra.

Rudniku Rio Tinta se protivi više lokalnih i ekoloških udruženja, kao i deo opozicije, sa tvrdnjom da postoji opasnost od zagađenja životne sredine. Kompanija Rio Tinto je, međutim, više puta saopštavala da će poštovati ekološke standarde.

O vređanju Tepić na nacionalnoj osnovi

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je vređanje potpredsednice Stranke slobode i pravde (SSP) Marinike Tepić na nacionalnoj osnovi. Uvredu joj je uputio reditelj Dragoslav Bokan u izjavi za televiziju Pink 29.novembra.

Vučić je optužio funkcionerku SSP da je "lažov" i da "ne postoji stvar koju nije uradila protiv naše države", ali i ocenio da je sramota da je neko napada zato što pripada drugoj naciji.

"Apsolutno osuđujem svakog ko bilo koga vređa na nacionalnoj osnovi. Ja Rumune obožavam, i Ukrajince, i Bošnjake, i Mađare i ne dam da bilo ko napada nekog zato što je Rumun ili Srbin. Uvek ću, svuda, na svakom mestu, da izrazim neslaganje s tim, da osudim svaki govor mržnje i isticanje argumenata da je neko ovakav ili onakav zato što pripada nekoj naciji", rekao je Vučić.

'Obilaziću radove na metrou svake nedelje'

Vučić je izjavio i da će "svake nedelje" obilaziti gradilište na Makiškom polju u Beogradu, gde su počeli prvi radovi na izgradnji metroa.

Radovi su počeli 22. novembra, ali bez prisustva državnih zvaničnika. Toga dana su na Makiškom polju protestovali predstavnici ekoloških udruženja i opozicije, navodeći da će gradilište ugroziti vodosnabvanje Beograda jer je na Makišu glavno gradsko izvorište.

Protest na dan početka izgradnje Beogradskog metroa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00


"Rekli su da ne smem da dođem ovde. Rekao sam stižem za koji dan. Svake nedelje da obilazim radove, da vide da naše građevinare ne mogu da zaustave, ma koliko želeli da Srbiju vrate u prošlost", rekao je Vučić.

Prema najavama vlasti, prva linija metroa u Beogradu trebalo bi da bude završena do 2028. godine.

XS
SM
MD
LG