Dostupni linkovi

Nevladina organizacija predala predsedniku Srbije zahteve za prekid blokada puteva


Stotine ekoloških demonstranata blokirali su 27. novembra autoput u Beogradu i nekoliko gradova u Srbiji u znak protesta zbog izmena dva zakona - o referendumu i eksproprijaciji.
Stotine ekoloških demonstranata blokirali su 27. novembra autoput u Beogradu i nekoliko gradova u Srbiji u znak protesta zbog izmena dva zakona - o referendumu i eksproprijaciji.

Aktivisti nevladinog pokreta "Kreni-promeni" uručili su predsedniku Srbije uslove pod kojima će biti obustavljene najavljene blokade puteva. Na spisku su oslobađanje svih privedenih tokom protesta u subotu, 27. novembra, povlačenje Zakona o eksproprijaciji i izmene Zakona o referendumu.

Aktivista pokreta "Kreni-promeni" Savo Manojlović izjavio je 30. novembra ispred zgrade Predsedništva da, prema informacijama tog pokreta, trenutno nema osoba koje su u pritvoru nakon subotnjeg protesta, ali da taj zahtev ostaje zato što su ljudi nakon protesta bili privođeni i "zastrašivani".

U znak protesta zbog izmena dva zakona - o referendumu i eksproprijaciji, više hiljada građana blokiralo je u subotu, 27. novembra, glavne saobraćajnice na više lokacija u Srbiji, a prethodno se protiv izmena zakona protestovalo i ispred parlamenta u Beogradu.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Proteste protiv zakona je organizovalo nekoliko nevladinih organizacija među kojima je i pokret "Kreni-promeni", a priključili su im se i predstavnici pojedinih opozicionih partija. Do incidenata tokom blokade puteva u subotu došlo je u Beogradu, Novom Sadu i Šapcu.

Povodom optužbi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su protesti pokušaj rušenja vlasti, Manojlović je rekao da to "apsolutno nema veze" sa tim i da se protesti održavaju zbog tri zahteva koja su dostavljena kabinetu šefa države.

Organizatori blokada saobraćajnica smatraju da zakoni o referendumu i eksproprijaciji predstavljaju udar na privatnu svojinu građana, kao i da idu u korist privatnih kompanija, navodeći kao primer Rio Tinto, koji planira eksploataciju litijuma u zapadnoj Srbiji. Vlast to demantuje.

Izmene zakona o referendumu su stupile na snagu prošle sedmice, a izmene zakona o eksproprijaciji, usvojene u Skupštini, predsednik Srbije još nije potpisao. Njegov potpis je prema proceduri neophodan kako bi zakoni bili važeći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 30. novembra da mu se "čini" da će da potpiše izmene zakona o eksproprijaciji, ali da "još nije siguran".

Vučić je rekao da ne voli pretnje i ultimatume, navodeći da se ne plaši protesta protiv zakona, niti blokada saobraćaja.

Nove blokade saobraćajnica najavljene su za subotu, 4. decembar, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao policiju "da uopšte ne reaguje, dok ne počnu da tuku ljude i napadaju institucije".

"Ja vas savetujem da nastavite da blokirate puteve, a policiji savetujem da se skloni", rekao je Vučić.

Manojlović iz "Kreni-promeni" je rekao da su aktivisti "potpuno svesni" da blokiraju Srbiju i ukazao da zakoni čije povlačenje traže prave ozbiljnije posledice po pravni sistem Srbije.

Manojlović je ukazao "da će Vučić i policija" biti odgovorni šta god da se dogodi tokom najavljenih novih blokada za subotu. On se izvinio svim građanima koji ne učestvuju u protestima i poručio im da bi u tom slučaju trebalo da ostanu kod kuće.

XS
SM
MD
LG