Dostupni linkovi

Vučić: Dozvolu Rio Tintu dala bivša vlast, ulica neće voditi politiku


 Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da "ulica nikada neće voditi politiku" u Srbiji i dodao da je bivša vlast Demokratske stranke odobrila Rio Tintu geološka istraživanja i bušenje na području Loznice na zapadu zemlje, gde ta kompanija planira otvaranje rudnika litijuma.

"Svi koji misle da vode politiku na ulici, ulica ne može da vlada. Ovom zemljom vladaju institucije", rekao je Vučić 1. decembra u obraćanju javnosti i ponovio da je zauzimanje puteva suprotno Ustavu i zakonima.

Povodom najave novih protesta, Vučić je rekao da neće biti rekacije "sve dok ne ugrožavaju živote, imovinu ljudi i institucije".

Više hiljada građana učestvovalo je 27. novembra u blokadi glavnih puteva širom Srbije, i protestnim šetnjama u Beogradu i gradovima na zapadu zemlje u narednim danima.

Sa protesta, koje je organizovalo više ekoloških udruženja, građanskih inicijativa i opozicionih partija, tražilo se zaustavljanje projekata koje smatraju ekološki štetnim, među njima i projekat kompanije Rio Tinto, kao i da predsednik Srbije ne potpiše izmene Zakona o eksproprijaciji.

Ove izmene omogućavaju državi da po hitnom postupku, sa skraćenim rokovima, oduzme imovinu u privatnom vlasništvu i za to isplati naknadu vlasniku - ukoliko je oduzimanje imovine potrebno zbog projekata od javnog interesa.

Vučić je 1. decembra rekao da još nije potpisao izmene Zakona o eksproprijaciji, da je dobio nekoliko primedbi stručnih udruženja i da one "nisu stigle sa ulice".

"I dalje proučavamo potpunu ustavnost predloženog Zakona", rekao je Vučić i dodao mu se "i dalje čini da će da ga potpiše".

'Bušotine odobrila bivša vlast'

Vučić je u obraćanju javnosti pokazao devet dokumenata koji, kako je rekao, dokazuju da je bivša vlast od 2004. do 2012. godine odobrila kompaniji "Rio Sava Exploration", delu korporacije Rio Tinto, da izvodi geološka istraživanja na području opštine Loznica, čemu se protive ekološka udruženja i deo građana.

Vučić je rekao da "ključni dokument od 1. februara 2012. odobrava toj kompaniji izvođenje radova metodom bušenja velikog prečnika".

"Jedina odluka koja je na bilo koji način dirala u integritet zemljišta, bila je iz 2012. godine, kada su na vlasti bili predstavnici bivšeg režima", rekao je Vučić.

'Kampanja protiv Rio Tinta'

Vučić je odbacio kritike dela javnosti da je ključni dokument potpisan 2017. godine kada je njegova Srpska napredna stranka već bila na vlasti.

"To je Memorandum o razumevanju i u njemu se vidi da je sve potpuno neobavezujuće", rekao je Vučić.

On je naveo da se u Srbiji "ne vodi kampanja protiv litijuma već protiv kompanije Rio Tinto".

"Razlog je to što neki žele da se jedna druga kompanija bavi time. Rade za interes druge kompanije, imamo podatke i o tome", rekao je Vučić.

On je ponovio da aktuelna vlast neće donositi nikakva rešenja bez "dogovora sa građanima".

Podzemni rudnik još nije dobio dozvolu za gradnju jer se čeka procena uticaja na životnu sredinu, a predstavnici vlasti su obećali da će lokalno stanovništvo na referendumu odlučiti da li želi rudnik ili ne.

"Mi ćemo još najmanje godinu i dva, tri meseca čekati samo studiju o uticaju na životnu sredinu da bismo sa bilo čim mogli da izađemo pred građane", rekao je Vučić.

Iz Rio Tinta su ranije odbacili tvrdnje o zagađenju i obećali poštovanje "najviših ekoloških standarda".

'Litijum važan za Srbiju'

Predsednik Srbije je najavio da će u narednim danima obići stanovnike sela na području Loznice gde Rio Tinto planira iskopavanja, kako bi sa njima razgovarao o tome "šta oni očekuju od svoje države i šta su potrebe države".

"Idem tamo da čujem šta je njihovo mišljenje, da im predstavim šta možemo da dobijemo i da izgubimo, bez ikakvog rešenja u glavi. Ali neću da razgovaram sa političarima ni sa tajkunima nego sa ljudima koji žive u tih 10 sela", rekao je Vučić.

On je dodao da i dalje misli da je litijum važan projekat za Srbiju.

"Da li Rio Tinto ili neko drugi – kako i na koji način, to je druga stvar i tome treba da razgovaramo sa narodom", naveo je Vučić.

Protestne blokade saobraćaja u više gradova Srbije: Nadgurivanje građana i policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Više stotina građana protestovalo je 29. novembra u Loznici protiv plana da se u okolini tog grada izgradi rudnik litijuma. Lokalno stanovništvo okupljeno u udruženja građana, ekološke organizacije, deo stručne javnosti i veliki broj opozicionih stranaka smatraju da bi rudnik mogao da ima negativne posledice po životnu sredinu - ne samo u lozničkom kraju već i šire.

Protest je organizovan ispred gradske skupštine u Loznici, a zahtev je bio da se iz prostornog plana grada, kojim se definišu budući projekti, izbace planove o izgradnji rudnika.

'Sin mi nije menadžer'

Predsednik Srbije negirao je u obraćanju javnosti da je njegov sin Danilo Vučić menadžer fudbalera Fiorentine Dušana Vlahovića.

Portal KRIK (Mreža za istraživanje korupcije i kriminala) preneo je 1. decembra pisanje italijanskog lista "La Repubblica" da je sin predsednika Srbije menadžer fudbalera Fiorentine i da radi u sklopu agencije "International Sports Office", koja je ubrzo po osnivanju preuzela neke od najtalentovanijih fudbalera Partizana.

Te navode demantovala je agencija koja zastupa fudbalera Dušana Vlahovića i klub Partizan iz kojeg je potekao.

"Ako je neki tekst objavljen 8. oktobra, a vi čekate da gluposti u kojima ništa ne piše objavite na njegov rodjendan, to je da bih ja zaključio da ne mogu da obezbedim svojoj deci da žive kao svi ostali, da udišu vazduh kao i svi ostali", rekao je Vučić.

On je kazao za svog sina da je "dobar i pošten mladić koji radi u jednoj vinoteci u Beogradu", a da se protiv njega "vode kampanje godinama".

XS
SM
MD
LG