Dostupni linkovi

Skupština Srbije izglasala izmene Zakona o referendumu


Skupština Srbije (foto arhiva)
Skupština Srbije (foto arhiva)

Poslanici Narodne skupštine Srbije izglasali su 25. novembra Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

Taj zakon, zajedno sa predlogom izmena Zakona o eksproprijaciji zemljišta, deo javnosti vidi kao sporan, uz ocenu da su oba akta formulisana tako da pogoduju privatnim kompanijama, a da idu na štetu građana.

Zakon o referendumu je podržalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan.

Tim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa.

Vlada Srbije ranije je navela da će predložena rešenja omogućiti građanima da efikasno ostvaruju svoje Ustavom zagarantovano pravo na učešće u vršenju vlasti putem narodne inicijative i referenduma.

"Usled činjenice da je trenutno važeći zakon donet još 1994. godine, novi predlog zakona sadrži i brojna usklađivanja sa Ustavom, pre svega na planu ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma, kao i u svrhu uređivanja svih vrsta referenduma predviđenih Ustavom", saopšteno je iz Vlade.

Međutim, upravo je ukidanje cenzusa za izlazak potrebnog broja građana na referendum jedna od odredbi koja je izazvala najviše kritika u javnosti. Do sada je bilo neophodno da izađe 50 posto upisanih birača da bi se referendum smatrao validnim.

Prema novom zakonu, taj minimum više nije neophodan.

Prema navodima ekoloških aktivista i dela opozicije, ovakvo rešenje poništav suštinu referenduma kao neizostavnog elementa neposredne demokratije i obesmišljavaju sam koncept Ustava kao vrhovnog pravnog akta zemlje.

Više ekoloških organizacija je izazilo sumnju da je donošenje ovog zakona u vezi sa poslovanjem međunarodne rudarske kompanije “Rio Tinto” koja planira da u zapadnoj Srbiji ovori rudnik litijuma, čemu se protive brojna ekološka udruženja i deo stručne javnosti.

Zvaničnici Srbije su ranije najavili da će za projekat kompanije „Rio Tinto“ biti organizovan referendum.

Na protestu Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS), održanom 24. novembra ispred Predsedništva u Beogradu, organizatori su poručili da će, ukoliko budu usvojeni Zakon o referendumu i predlog izmena Zakona o eksproprijaciji, najpre na sat vremena blokirati autoputeve u Srbiji, a da će, ako predsednik Republike ne odbije da potpiše ove zakone, organizovati potpunu blokadu autoputeva.

Za SEOS i deo struke, izmene Zakona o eksproprijaciji su problematične jer omogućavaju da se postupci u vezi sa eksproprijacijom zemljišta obavljaju po hitnom postupku u roku od pet plus tri dana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 24. novembra na konferenciji za medije rekao da su izmene zakona, zbog kojih građani protestuju, neophodne, te odbacio optužbe da se donose zbog kompanije “Rio Tinto”.

On je takođe rekao da ne može da vraća zakone koje mu se ne sviđaju, već samo one koji nisu u skladu sa Ustavom, dodavši da oba su akta usklađena sa Ustavom Srbije.

XS
SM
MD
LG