Dostupni linkovi

'Mule' sa kokainom pale, organizatori nepoznati


Brod 'Aressa' na kome je zaplijenjen kokain
Brod 'Aressa' na kome je zaplijenjen kokain

Pozdravljajući akciju crnogorske policije čije su informacije inicirale kasniju zapljenu preko pet tona kokaina na kargo brodu "Aressa" u vodama Južne Amerike, generalni sekretar organizacije Civis i nekadašnji policijski funkcioner Zoran Miljanić kaže da istraga mora biti nastavljena u pravcu otkrivanja organizatora ovog narko posla.

"Pozdravljam taj uspjeh policije Crne Gore doprinosu hapšenja ove grupe i zaplijene ogromne količine kokaina, međutim pitanje za policiju je: ako su već uhapšene ove 'mule' ili 'mazge', kako već zovu lica koja prenose opojnu drogu za račun nekog drugog, ko su organizatori ovih ilegalnih aktivnosti? Do sada, osim hapšenja i pritvaranja kurira i u ovom slučaju pomoraca, nismo imali priliku da čujemo ko su organizatori ovih aktivnosti", komentariše Miljanić za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako je prethodno objavila crnogorska policija, zapljena kokaina u Arubi je rezultat konkretne saradnje Uprave policije sa partnerima iz Velike Britanije, Republike Srbije, Kraljevine Holandije i partnerskim službama drugih zemalja.

"Postupajući po informacijama koje je Uprava policije Crne Gore uputila partnerskim službama Velike Britanije, u vodama Venecuele, u Arubi realizovana je velika međunarodna policijska akcija u kojoj je na brodu "Aressa" za sada zaplijenjeno više od jedne tone kokaina", navedeno je u saopštenju crnogorske policije.

Naknadno su mediji objavili, a policija još nije zvanično potvrdila, da je navodno vaganje pokazalo da je na brodu bilo više od pet tona kokaina čija je tržišna vrijednost oko 300 miliona eura.

"Brod "Aressa" je lociran i opserviran cijelom rutom plovidbe duž Južne Amerike, sa posebnim mjerama nadzora pri svakom ulasku i izlasku iz luka. Nakon dobijanja operativnog podatka da je kokain "ubačen" na "Aressu" Mornarica Kraljevine Holandije je u Arubi presrela brod i započela detaljan pretres koji je i dalje u toku", saopšteno je iz Uprave policije, uz napomenu da je uhapšena sva posada zajedno sa kapetanom.

Među uhapšenom posadom, najmanje četvorica su državljani Crne Gore.

"Sumnja se da je kokain ovim brodom, iz Kolumbije trebalo da bude prokrijumčaren do jedne od luka u Zapadnoj Evropi", navodi se u policijskom saopštenju i dodaje da crnogorska policija u dužem vremenskom periodu kroz konkretnu i operativnu razmjenu podataka sa partnerskim službama, vođenjem zajedničkih istraga, postiže značajne rezultate.

Prema riječima Zorana Miljanića, za ovakav posao su potrebna ogromna finansijska sredstva, i da ta imena treba otkriti, kao i finansijere u prethodnim slučajevima zaplijene na primjer skoro 20 tona kokaina na brodu u Sjedinjenim Američkim Državama čija je posada dijelom takođe bila crnogorska:

"Onaj ko je organizator, on mora imati ogromna finansijska sredstva da bi nabavio ove količine droge. Pet tona koštaju preko 100 miliona eura, a da ne govorimo o zapljeni 20 tona. Voljeli bi da čujemo ko su ti ljudi koji imaju toliko novca, a koji su očigledno sa ovih prostora, da raspolažu sa tolikim finansijskim bogatstvom i kako je uopšte moguće da takva lica borave. Da li su valjano sprovedene finansijske istrage, da li je na taj način pokušano da se prekinu ove aktivnosti. Ovakvim aktivnostima crnogorski pomorci rizikuju da ih strane kompanije više ne ukrcavaju na brodove i da ih skidaju sa brodova".

Paralelno sa krijumčarenjem kokaina, u Crnoj Gori već nekoliko godina traje rat kriminalnih klanova. Od 2014. godine kada je nestalo nekoliko stotina kilograma kokaina u Valensiji, do sada je u međusobnim likvidacijama život izgubilo preko 40 osoba.

Crnogorska policija na mjestu ubistva vođe klana, Bar, fotoarhiv
Crnogorska policija na mjestu ubistva vođe klana, Bar, fotoarhiv

Kotorski kriminalni klanovi su u medijima nazvani "kavački" i "škaljarski". Na pitanje da li postoji mogućnost i da posljednje zaplijene ogromnih količina kokaina budu povod za otvaranje novih sukoba narkokartela, Zoran Miljanić kaže:

"Zaplijene ovolikih količina kokaina i ovolike finansijske vrijednosti te robe, povlače za sobom pitanja: da li je ta roba plaćena, da li su ostali dužni, odnosno da li je roba uzeta što bi se reklo na veresiju? U nekom trenutku će naravno doći do nastavka ovih krvavih obračuna koji su već evidentni i skoro svakodnevni, kako u Crnoj Gori tako i u većim gradovima Evrope".

Vojni školski brod 'Jadran' na kojem je otkriveno 60 kilograma kokaina
Vojni školski brod 'Jadran' na kojem je otkriveno 60 kilograma kokaina

Prije zapljene kokaina u Arubi, sredinom 2019. godine je na brodu "MSC Gajan" u Filadelfiji u Sjedinjenim Državama otkriveno skoro 20 tona kokaina čija je tržišna vrijednost preko milijardu eura. Tada je uhapšeno pet crnogorskih državljana. Takođe, u međunarodnoj akciji tokom 2018. godine zaplijenjeno je 20 tona hašiša u brodu sa crnogorskom posadom. Vrijednost tog narkotika na crnom tržištu je 65 miliona eura, a brod je iz Luke Zelenika krenuo za Maroko. Šezdeset kilograma kokaina je otkriveno u vojnom školskom brodu "Jadran" u Tivtu, a među krivično gonjenima su vojna lica i civili.

Istražitelji nikada nisu saopštili da li se radi o prvom pokušaju šverca kokaina vojnim brodom ili se to događalo i ranije.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG