Dostupni linkovi

Kokain među bananama


Službenici Uprave carina su 14. juna u Luci Bar tokom rutinske kontrole kontejnera sa bananama iz Ekvadora, pronašli preko 38 kilograma kokaina. Kontejneri su brodom iz Ekvadora, preko Malte, pristigli u Luku Bar. Kokain je pronađen u kontejneru kompanije Maersk koja se bavi transportom banana širom svijeta.

Službenici Uprave carina u četvrtak su su Luci Bar pronašli 32 pakovanja sa praškastom materijom bijele boje za koju se osnovano sumnja da je opojna droga kokain, saopšteno je iz Uprave carina:

"Carinski službenici su, analizom rizika, odredili za pregled dva kontejnera sa bananama. Pregledom, uz upotrebu skenera, u jednom kontejneru carinski službenici su uočili nepravilnosti. Naime, u dijelu kontejnera namijenjenom za hlađenje (frigo prostor), uočena je sjenka čija boja je ukazivala na postojanje materije organskog porijekla", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Iz Uprave carina su saopštili da su droga i vozač kamiona sa pošiljkom predati službenicima Uprave policije na dalje postupanje.

Iz Uprave policije su saopštili da službenici Odsjeka za borbu protiv droge provode kriminalističku obradu u predmetu koji se odnosi na zapljenu 38,8 kilograma kokaina. U saopštenju se navodi da su do sada uzeli izjave od više lica, a da će u saradnji sa nadležnim tužiocem raditi na identifikovanju lica koja su uputila pošiljku sa kokainom, kao i lica koja su trebala da je preuzmu radi daljeg neovlašćenog stavljanja u promet.

Iz Luke Bar pošljke sa bananama transportuju se u susjedne države
Iz Luke Bar pošljke sa bananama transportuju se u susjedne države

Bivši član skupštinskog Odbora za bezbjednost i ekspert za pitanja iz te oblasti Zoran Miljanić za Radio Slobodna Evropa kaže da je "pošiljka" vjerovatno pala slučajno i da najvjerovatnije nije bilo koordinisane akcije nadležnih organa u njenom otkrivanju:

"Čim nemamo izvršioca, naručioca, nema nalogodavca, plašim se da bi se moglo dogoditi da ostane samo droga. Koliko sam upućen, kada se tako velike količine otkriju ozbiljne države sa organizovanim policijsko tužilačkim sistemom isprate takve pošiljke tokom jednog perioda da bi se upravo došlo do izvršioca, naručioca i nalogodavca, kao i svih onih osoba koje su uvezane u taj lanac krijumčarenja. Ovdje, međutim, sve ukazuje da je ova pošiljka otkrivena slučajno", komentariše Miljanić.

O tome da li bi zapljena droge milionske vrijednosti mogla pokrenuti novi rat kriminalnih klanova u Crnoj Gori i regionu Miljanić kaže:

"Ovo je bila idealna šansa da se dođe do tih pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, do šefova, nalogodavaca, i da se u ovom slučaju sa organizovanim praćenjem tovara oni liše slobode. I u tom slučaju bi građani Crne Gore apsolutno bili mirni što se tiče onoga što može da uslijedi iza ovoga. Naime, znamo kako je završena ona zapljena 230 kilograma droge u Španiji sa desetinama ubijenih, što pripadnika organizovanih kriminalnih grupa, što nedužnih građana na teritoriji Crne Gore i Srbije."

Pošiljka sa drogom koju su u četvrtak u barskoj luci otkrili pripadnici Uprave carina je 10 puta manja od one koju su prije tri godine agenti španske policijepresreli u vodama ispred Valensije. Tada su na jednoj jahti pronašli skrivenih 289 kilograma kokaina, izuzetno visoke čistoće.

U šverc te droge su bili umiješane i bezbjednosno interesantne osobe iz Srbije i Crne Gore, a pad te pošiljke je, mnogi smatraju, bio povod i za otvoreni rat mafijaških klanova.

Mafijški obračuni "kavčana" i "škaljaraca" odnijeli su do sada 30 života. Stradali su i nevini, odnosno osobe koje su se u pogrešnom trenutku našle na pogrešnom mjestu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG