Dostupni linkovi

Jovović optužen "po slobodnoj procjeni" tužioca


Mihailo Jovović
Glavni urednik podgoričkog dnevnika "Vijesti" Ljubiša Mitrović izjavio je za RSE kako odluka Državnog tužilaštva da, uprkos dokazima i argumentima sudskog vještaka, podigne optužnicu protiv urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića, predstavlja "klasično pravno nasilje".

Urednik "Vijesti" Mihailo Jovović našao se pred sudskim progonom, nakon što je početkom avgusta prijavio gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu i njegovog sina Miljana, za napad na njega i fotoreportera "Vijesti".

Osnovno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Mugošonog sina, ali i protiv urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića, stavljajući obojci na teret nanošenje teških tjelesnih povreda.

Tužilaštvo je Jovovića optužilo za napad na Mugošinog vozača. U optužnici se navodi da je Jovović diktafonom, ili telefonom trajno oštetio mozak Mugošinom vozaču Draganu Radonjiću koji je, kako od početka tvrdi ekipa "Vijesti", samo pokušavao da zaustavi zahuktalog gradonačelnika. Radonjić, koji je i sam navodno pretrpio tešku povredu - trajno oštećenje mozga, ljekaru se obratio tek dan nakon incidenta. Bolnicu je napustio bez terapije, da bi dan kasnije bio uslikan kako se bez problema kreće kroz grad.

Kako se u optužnici navodi, tužilac je odgovornost Jovoviću utvrdio na osnovu slobodne procjene, ali se ne pominje i iskaz sudskog vještaka Dragane Čukić, koja je ozbiljno uzdrmala verziju tužilaštva koja se poklapa sa odbranom Mugoše.

Glavni urednik "Vijesti" Ljubiša Mitrović kaže kako je "državni tužilac pojačao kvalifikaciju u optužnici u odnosu na istražni zahtjev koji je uputio istaražnom sudiji.

"Jovoviću je stavljeno na teret da je vozaču gradonačelnika Mugoše nanio tešku tjelesnu povredu, čime mu je, kako je tamo navedeno, trajno oštetio mozak. Ono što je zastrašujuće jeste da tužilaštvo u optužnici ni jednom riječju nije pomenulo medicinsko vještačenje renomiranog eksperta u toj oblasti doktora Dragane Čukić, koja je u dva navrata, pred istražnim sudijom, na ubjedljiv i argumentovan način demontirala tu monstruoznu konstrukciju koju su prethodno napravili tužilaštvo i ljekari Urgentnog centra"
, kaže Mitrović.


Slučaj Mugoša postao slučaj države


Predsjednik Senata udruženja pravnika Stanko Marić kaže da tužilaštvo nije postupalo u skladu sa zakonskim obavezama:

"Svaki organ, a posebno pravosudni organi: sud i tužilaštvo, obavezan je da dâ obrazloženje koje je dokaze cijenio, kojima je poklonio vjeru, kojima nije i zbog čega nije i na osnovu kojih je dokaza donio odluku u konkretnom slučaju da krene sa optužnim predlogom."

U optužnici se za nanošenje teških tjelesnih povreda tereti Miljan Mugoša koji je, kako se tvrdi, novinaru Jovoviću udarcem probio bubnu opnu, dok se prvom čovjeku Podgorice spočitava samo to da je vrijeđao novinara i fotoreportera, pa je tužilaštvo odlučilo da protiv njega pokrene prekršajni postupak zbog ugrožavanja javnog reda i mira.

Urednik "Monitora" Esad Kočan kaže da se nasilje nastavlja:

"I ponovo nas vraća na staru priču. Ranije smo mi devedesetih govorili - evo ga dno. Dno, nažalost nema dna. Očiglednost nasilja u koje se uključuje sve više i više državnih i društvenih aktera, jer to više nije slučaj „Mugoša“, nego slučaj „država“, je protiv slobode i protiv građanina. To je nešto što stvarno pravezilazi sve okvire, i mislim da je vještačenje Dragane Čukić, samo pripomoglo da se još više vidi priroda ovog režima, da je duša ovog režima nasilnička."

Jovoviću je, za djelo koje mu se stavlja na teret, zaprijećena kazna od jedne do osam godina zatvora.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG