Dostupni linkovi

Skupština odbila inicijativu za smjenu Mugoše


Miomir Mugoša, Foto: Midhat Poturović
Miomir Mugoša, Foto: Midhat Poturović
Većina odbornika u Skupštini Podgorice odbila je inicijativu opozicije da se gradonačelniku Miomiru Mugoši izglasa nepovjerenje zbog sukoba sa novinarima nezavisnog dnevnika “Vijesti’.

Odbornici manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije su bili uzdržani prilikom glasanja, što je Mugoši omogućilo da politički preživi glasanje o nepovjerenju.

Na početku sjednice gradonačelnik Podogrice Miomir Mugoša saopštio je da inicijativa opozicije o izglasavanju nepovjerenja bude odbačena zato što je, kako je objasnio, on bio žrtva napada novinara i fotoreportera "Vijesti". Mugoša je ponovio da je napadnut iz žbunja, te da su se on, njegov vozač i njegov sin samo branili:

"Nije istina da smo moj sin, moj vozač i ja napali fotoreportera "Vijesti". Po izlasku iz kafea fizički sam napadnut od strane tada za mene nepoznatnih lica. Da li postoji bilo ko kome bi palo na pamet da se iza žbuna mogu kriti novinari i fotoreporteri u ponoćnim satima."


Mugoša je pritom saopštio niz optužbi na račun uredništva dnevnog lista "Vijesti". On je ustvrdio da je motiv, kako je rekao, napada na njega profit nezavisnog dnevnog lista:

"Zloupotrebljavajući moje ime oni stiču profit. Znaju da informacija o meni povećava njihovu čitanost, odnosno tiraž, a time i profit koji im je mnogo bitniji od novinarskog kodeksa. Zato se često u tekstovima koriste neistinama, podmetanjima, a reagovanja na svoja podmetanja ne objavljuju."


Mihailo Jovović, Foto: Savo Prelević
Podsjetimo, početkom avgusta urednik "Vijesti" Mihailo Jovović i fotoreporter Boris Pejović su pokušali da snime nepropisno parkiran gradonačelnikom automobil kada je na fotoreportera nasrnuo gradonačelnik, a zatim i na urednika "Vijesti" gradonačelnikov sin Miljan Mugoša. Epilog ovog sukoba je da je uredniku Jovoviću napukla bubna opna zbog čega je operisan.

Prema svjedočenju novinara "Vijesti" crnogorski diplomata Miljan Mugoša je tom prilikom i uperio pištolj u urednika Jovovića, a na intervenciju njegovog oca ga sklonio. Nakon policijske istrage i datih iskaza kod istražnog sudija nadležni državni organi su povjerovali gradonačelnikovoj verziji i urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića već označili kao napadača i kao prvookrivljenog.

Opozicioni odbornici ocijenili spornim Mugošine navode

Odbornik Socijalističke narodne partije Neven Gošović je saopštio da je Mugoša prekršio niz propisa i optužio ga da pravila važe za sve, osim za njega:

"Danas smo od predsjednika glavnog grada čuli novo zlo koje se nadvilo nad demokratskom Crnom Gorom i ovim gradom,.a to su fotoreporteri i novinari koji čekaju u žbunu i napadaju gradonačelnika, odnosno javne ličnosti. Ali gradonačelnik u svom izlaganju je ponovo izostavio da kaže u čemu se taj napad manifestovao. Na koji način je fotoreporter "Vijesti" i urednik izvršio taj napad na gradonačelnika Podgorice. Da li je to uradio tim fotoaparatom."


Vasko Kljajić iz Nove srpske demokratije je ocijenio spornom tvrdnju gradonačelnika Mugoše, posebno u dijelu da je napadnut iz mraka:

"Što se tiče napada na vas, evo, ja kao vaš komšija bi bio taj da kada bi vas neko napanuo da vas branim i nešto to "ne pije vodu" u toj vašoj priči da ste napadnuti iz mraka u bulevaru koji je osvijetljen sa stonine sijalica."

Odbornik Pokreta za promjene Dražen Medojević je rad institucija povodom ovog slučaja ocijenio vodećom hipotetičkom situacijom:

"Šta bi bilo da je neko gradonačelnika Mugošu udario tom prilikom njega ili njegovog sina. Vjerujte mi da taj šest mjeseci ne bi izlazio iz pritvora, taj potencijalni napadač bi bio utamničen, a ko zna kako bi prošao i u samoj ćeliji."


Gradonačelnik Podgorice nije želio da detaljnije obrazlaže svoju verziju događaja, ispriča detalje sukoba i, kako je rekao, napada, već je saopštio da se njegov iskaz nalazi kod istražnog sudije. Šest odbornika manje članice vladajuće koalicije Socijaldemokratske partije su bili uzdržani prilikom glasanja što je direktno omogućilo da gradonačelniku ne bude izglasano nepovjerenje. Odbornici SDP-a su predložili zaključak da se sa inicijativom sačeka dok sudski organi ne procesuiraju čitav slučaj. A taj zaključak nije podržan ni od vlasti ni od opozicije.
XS
SM
MD
LG