Dostupni linkovi

Novi zaplet u slučaju Mugoša - "Vijesti"


Fotografija sa mjesta događaja ispred kafea Art u Podgorici
Fotografija sa mjesta događaja ispred kafea Art u Podgorici
Slučaj Mugoša - "Vijesti" ponovo je u centru pažnje nakon što je medicinski vještak Dragana Čukić konstatovala kako se ne može sa sigurnošću tvrditi da je vozač gradonačelnika Podgorice Dragan Radonjić teško povrijeđen u noći kada je ispred podgoričkog lokala "Art" došlo do incidenta između Miomira Mugoše i njegovog sina sa ekipom nezavisnog lista "Vijesti". To baca sijenku na čitav slučaj i moglo bi dovede u pitanje istražni postupak koji je na osnovu ranijeg medicinskog nalaza pokrenut protiv urednika "Vijest" Mihaila Jovovića jer je navodno udario Radonjića.

Medicinski vještak Dragana Čukić u svom nalazu konstatovala je kako povreda na glavi Dragana Radonjića nije mogla nastati od udarca šakom i laktom, kako su Mugoše tvrdile da je postupio urednik "Vijesti" Mihailo Jovović. Ta tvrdnja je, poslije izdatog medicinskog nalaza, bila osnov tužilaštvu da zatraži, a istražnom sudiji da pokrene istragu protiv Jovovića.

Doktorka Čukić je spoljašnju povredu Radonjića u vidu nagnječenja kože okvalifikovala kao laku, a ne kao tešku, kako su tvrdili ljekari KBC-a u Podgorici. Međutim, to za tužilaštvo nije dovoljno, pa je sudu krajem prošle sedmice proslijedilo zahtjev za dopunu istrage u kojoj traži da doktorka Čukić pred sudijom pojasni svoj nalaz, koji je za tužilaštvo neprecizan.

Dopuna nalaza zatražena je i od radiologa Milanke Raičević koja će morati da pojasni svoj raniji nalaz o promjenama na mozgu Dragana Radonjića. Uoči njenog ponovnog saslušanja, advokat Mihaila Jovovića, Branislav Lutovac za naš program kaže:

"Sada mi je jasno zašto se od mene krije ovaj nalaz doktorke Čukić. Ona je efektno demantovala navode tužilaštva koji su oni iznijeli u zahtjevu za sprovođenje istrage i navode istražnog sudije iz rješenja o sprovođenja istrage. Na profesionalan i pouzdan način ona je utvrdila da nema uzročno posljedične veze između nastanka eventualne povrede kod gospodina Radonjića i navodnog udaranja od strane gospodina Jovovića. To je ono što smo mi od starta tvrdili da je ovdje došlo do jednostavne zamjene teza, da se na svaki način od žrtve, što je gospodin Jovović svakako u ovom postupku, on dovede u položaj delinkventa."


Branilac sina podgoričkog gradonačelnika Miljana Mugoše, koji je nanio tešku tjelesnu povredu pucanja bubne opne uredniku "Vijesti" Mihailu Jovoviću i protiv koga je otvorena istraga, advokat Zoran Vukčević, na pitanje kako komentariše nalaz doktorke Čukić koji demantuje tvrdnje njegovih klijenata da je Jovović udarao Radonjića, odgovara:

"Nije osporila postojanje povrede, ona je osporila samo njenu kvalifikaciju i ona je fino to predstavila, koliko sam ja sa time upoznat, a upoznat sam prije nego što je izašlo u novinama, da bi trebalo uraditi neke dopunske analize. Ovo sada što se radi je osmišljeno da se formira javno mišljenje, a krivica prije presude. Samim tim jednostavnim prikazivanjem činjenica vi ste instalirali nečiju krivicu unaprijed, a to je opet svojevrstan pritisak na sud. Ako me pitate šta ja mislim o tome, ja mislim da naučnik ima pravo da ostavi dilemu i da mu treba još činjenica da bi se opredijelio, ali prije nego što on iscrpi sve metode i da svoj konačan sud, ne možete ovu dilemu u ovom momentu svrstavati u kategoriju demanta nečije istinitosti ili neistinitosti."


Petog avgusta oko ponoći, nakon što je ekipa lista "Vijesti" pokušala da fotografiše nepropisno parkiran automobil podgoričkog gradonačelnika Miomira Mugoše on je, prema tvrdnjama ekipe "Vijesti", fizički napao fotoreportera Borisa Pejovića, dok je njegov sin Miljan udarcem povrijedio bubnu opnu uredniku Mihailu Jovoviću i prislonio mu pištolj na grudi.

Nakon policijskog uviđaja u kome nije pomenut pištolj, tužilaštvo je najprije naložilo istragu protiv Mugoše mlađeg zbog nanošenja teških tjelesnih povreda Jovoviću, dok je Mugoša stariji izuzet iz istrage.

Tužilaštvo je naknadno, nakon što je tek sjutradan konstatovan potres mozga Mugošinom vozaču Draganu Radonjiću, naložilo i istragu protiv Mihaila Jovovića za koga su Mugoše tvrdile da je udarao Radonjića.

U toku je istražni postupak koji vodi sudija Nebojša Golubović.
XS
SM
MD
LG