Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mugoša i žbun kojeg nema


Miomir Mugoša
Inspirisani tvrdnjama gradonačelnika Miomira Mugoše da su ga novinari lista "Vijesti" sačekali i napali iz žbunja, opozicioni odbornici u Skupštini Podgorice održali su konferenciju za novinare ispred kafea "Art" gdje se dogodio incident između gradonačelnika i novinara. Odbornici su željeli da dokažu da oko kafea nema žbunja i da time negiraju tvrdnje gradonačelnika da je na tom mjestu uopšte bilo moguće izvršiti prepad.

Gradonačelnik Miomir Mugoša nije govorio istinu kada je tvrdio da su ga novinari "Vijesti" napali skriveni u žbunju kod kafea "Art", konstatovali su opozicioni odbornici u podgoričkom parlamenu nakon što su obišli to mjesto i ocijenili da ne postoje žbunovi iza kojih bi se bilo ko mogao sakriti kao i da je taj dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog jedno od najosvijetljenijih ulica u glavnom gradu.

Odbornik Socijalističke narodne partije Milan Knežević je uz ironiju govorio o navodnom napadu novinara i fotoreportera "Vijesti" na gradonačelnika Miomira Mugošu, njegovog sina Miljana i vozača:

"Kao što se može vidjeti u blizini ovog kafea nema nikakvog gustog rastinja koji bi omogućio stranim plaćenicima da se sakriju sa svojim krvavim arsenalom oružja koje se sastojalo od olovke, notesa, fotoaparata i pakla "Orbit" žvaka. Izgleda da je bivšem gradonačelniku poslije trinaest sati napornog rada toliko pala koncentracija da mu se od fotoaparata pričinio hekler, a od pokošene trave gusto žbunje i palme. Ako uz to dodamo i činjenicu da je Bulevar Svetog Petra Cetinjskog najosvijetljeniji dio grada, ako se izuzmu pojedine hacijende na Marezi onda je pravo čudo kako su se strani plaćenici, potpomognuti opozicijom, uspjeli tako vješto kamuflirati."


Opozicija više ne priznaje Mugošu kao gradonačelnika


Povod za okupljanje odbornika opozicije je slučaj premlaćivanja dvojice novinara "Vijesti" ispred kafea "Art" gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i njegovog sina Miljana.

Podsjetimo, nakon napada Mugoša na novinare koji su pokušali da fotografišu gradonačelnikovo nepropisno parkirano vozilo pravosudne institucije su zaključile da je ustvari urednik "Vijesti" Mihailo Jovović napao gradonačelnika, iako je Jovović jedini završio na operacionom stolu. Potom, većinom glasova u Skupštini Podgorice nije prihvaćena inicijativa da se gradonačelniku Mugoši uskrati povjerenje, odnosno da se o njegovom povjerenju izjasne građani na referendumu. Knežević je saopštio da za opozicione odbornike Mugoša više nije gradonačelnik:

"Kao što ste mogli primijetiti u svom obraćanju gospodina Mugošu smo oslovljavali sa "bivši gradonačelnik" jer od ponedjeljka on to više i nije. Ono što je sebi obezbijedio klasičan je primjer trgovine odbornicima u svakoj demokratskoj zemlji predstavljala bi krivično djelo. Zato Miomir Mugoša može biti samo bivši gradonačelnik jer izbjegavanjem da se suoči sa sudom građana Podgorice potvrdio je da nema njihovu podršku i da jedino pritiscima i trgovinom može ostati na funkciji. Uostalom, samo bi Miomir Mugoša poslije ovakavog incidenta i pristao da obavlja funkciju gradonačelnika. Ubijeđeni smo da bi se svaki drugi čovjek na njegovom mjestu zauvijek povukao iz javnog života".


Odbornik Nove srpske demokratije Vasko Kljajić je takođe ironičnim tonom govorio o žbunju kojeg nema na mjestu incidenta:

"Nalazimo se na mjestu gdje je gradonačelnik mučki, pod okriljem mraka iz žbunja napadnut. Evo, kao što vidite iz priloženog, da je sve žbunje okolo, ali njegova munjevita reakcija, poznavanje zumkalice i nesebična pomoć sina sa utokom u ruci uspješno su odbili taj napad."


Nastavak slijedi...


Odbornik Pokreta za promjene Sergej Sekulović je najavio zajedničko i koordinirano djelovanje opozicije u narednom periodu:

"Ispred nas je nastavak ove priče. Vidjećemo do čega će sve on da dovede, a takođe u Skupštini glavnog grada do kraja godine imaćemo i nekoliko tema vrlo značajnih za ovaj grad. Ono što je meni pripalo za čast to je da najavim, odnosno da objavim da će crnogorska opozicija i dalje djelovati kontinuirano, kompaktno, da će se redovno sastajati i imati koordinisane zajedničke stavove o svim bitnim pitanjima vezanim za građane Podgorice."


Odgovarajući na pitanje novinara kako će se nadalje odnositi prema aktima koje bude donosio Mugoša, s obzirom da ga nazivaju bivšim gradonačelnikom, Milan Knežević je rekao da će svi gradonačelnikovi dalji potezi biti akti samovolje:

"Nastavak samovolje jednog čovjeka jer je on u kontinuitetu vršio samovolju i bezakonje svim aktima koje je donosio u prethodnom periodu, a ovo smatramo samo kao kulminaciju njegove zloupotrebe funkcije koju je obavljao do sada."
  • 16x9 Image

    Srđan Janković

    Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG