Dostupni linkovi

Mostar konačno dobio gradonačelnika


Kandidat HDZ-a BiH Ljubo Bešlić većinom od 17 glasova izabran je ponovo za mostarskog gradonačelnika, nakon 18 pokušaja i 14 mjeseci nakon općinskih izbora.

Njegov protukandidat iz SDA, Suad Hasandedić, osvojio je dva glasa manje.

Time je Mostar nakon 439 dana konačno dobio gradonačelnika koji je po preuzimanju dužnosti podsjetio kako je budžet za tekuću godinu pripremljen te da njegovo usvajanje očekuje početkom naredne sedmice, sukladno i odluci Visokog predstavnika.

„Bio bi neiskren da kažem da se ne bojim. Ja želim vjerovati da ovo Vijeće ima snage za suradnju, jer Gradu to treba. Ovlasti gradonačelnika su minorne i bez Gradskog Vijeća ništa se ne može provesti," rako je Bešlić za RSE.

Za SDA, koja u Gradskom vijeću Mostar ima najviše mandata, 12 od 35, odluka je očekivana.

Suad Hasandedić podsjeća da je ova stranka od OHR-a još u petom mjesecu tražila jasnu definiciju proste većine glasova, na što je OHR odgovorio tek krajem godine.

„Tada smo i imali neku šansu, nakon toga krenulo se sa „kupovinom glasova“ i šta je tu je. Zapravo u cijeloj priči najodgovornija je opozicija jer su mjesecima glasali suzdržano, ovo se davno moglo riješiti,“ rekao je Bešlić.

U SDP-u i Narodnoj stranci - Radom za boljitak ovakve navode su odbacili rekavši kako je izbor gradoanačelnika Mostara priča o vladajućoj koaliciji SDA-HDZ koja očito u zadnje vrijeme ne funkcioniše.

Bešlić je izabran je u trećem krugu glasanja, tajnim izborom i takozvanom prostom većinom glasova koja je nametnuta posljednjom odlukom Visokog predstavnika.

PROBLEMI NA PROBLEME

U proteklih 14 mjeseci za treći krug glasnja važila je natpolovična većina 18 od 35 vijećnika.

U odluci Visokog perdstavnika taođe se zahtijeva prijedlog budžeta od strane gradonačelnika tri dana nakon njegovog izbora.

Ukoliko Vijeće ne potvrdi budžet, ovu odluku može donijeti gradonačelnik, zbog čega će Mostar naredne sedmice savim sigurno dobiti budžet.

Izbor gradonačelnika su pozdravile sindikalne organizacije Mostara.

Milenko Zovko, predstavnik vatrogasaca, dodaje kako će zajedno sa Gradskom upravom i ostalim korisnicima gradskog budžeta i vatrogasci ostati u generalnom štrajku sve dok se ne ispune njihovi zahtijevi,-osim izmirenja plata i materijalnih troškova, zahtijevaju i koančno rješenje statusa vatrogasaca.

„Tek sada će problemi uslijediti, postojali su i prije ove priče oko izbora gradonačelnika. Podjećam da smo mi i dalje jedina služba u Mostaru do kraja ujednjena. Šta je sa ostalim? Sve će to sada doći na naplatu, probelmi na probleme," rekao je Zovko za RSE.

Da li će u Gradskom vijeću prepoznati ozbiljnost haotičnog stanja u Mostaru, biće poznato već naredenog mjeseca.

Odluke Visokog predstavnika o budžetu su privremene. Da bi budžet bio izglasan potrebna je dvotrećinska većina glasova, odnosno budžet je nemoguće donijeti bez glasova HDZ i SDA.

Dok novi-stari gradonačelnik upozorava da će prioritet u njegovom radu biti reorganizacija gradske uprave i preduzeća, u SDA podvlače da ova strana nikada nije opstruirala rad Vijeća.

Rok do kojeg se budžet mora usvojiti je kraj marta.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

Pogledajte komentare (2)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG