Dostupni linkovi

Hoće li Mostar konačno dobiti gradonačelnika?


Duboko podijeljen grad - Mostar
Duboko podijeljen grad - Mostar
Sjednica Gradskog vijeća Mostara na kojoj bi se nakon više od godinu dana trebao izabrati novi gradonačelnik biće održana sutra. Visoki predstavnik Valentin Inzko u ponedjeljak je donio odluku o izmjeni Statua Grada Mostara.

Prema toj odluci će, u trećem krugu glasanja, u koji će ući dva kandidata, za izbor gradonačelnika biti dovoljna prosta većina glasova vijećnika. Ili, u trećem krugu, kandidat koji dobije veći broj glasova, postat će gradonačelnik.

Kako je Mostar izgubio dragocjeno vrijeme na putu razvoja i postao grad slučaj?

„Navodno se u najnovijem izdanju Enciklopedije Larus, koja sadrži odrednice različtih pojmova, nalazi između ostalog i odrednica šta je to rijeka Neretva. I odgovor na to pitanje glasi ovako: To je rijeka koja dijeli barbare od varvara.“

Ova izmišljena, ali kako kaže profesor Miodrag Živanović - šarmantna anegdota podsjeća na Mostar u kojem mostovi ne spajaju ljude. Ništa tragičnije se nije moglo dogoditi već tragično podijeljenom gradu na Neretvi od toga da tačno 439 dana nema gradonačelnika. Ko je zamutio Neretvu i učinio grad gotovo izgubljenim? Pogled iz Banje Luke - profesor filozofije Miodrag Živanović:

„Ono što je nenormalno, što je patološki, dakle te podjele, mržnja, političke opstrukcije itd. to je postalo prirodno stanje. I to stanje konvenira samo onima koji su ga i proizveli, ali običnim ljudima, običnim građanima ne. Izgubićemo, ili smo možda već i izgubili, ne samo Mostar nego i Mostarce. Ja mislim da ti ljudi, pa puno i mojih prijatelja, se više čak i ne zovu Mostarci, nego svako pripada svom etnosu ili, nažalost, svojoj obali Neretve.“

Vijećnici Gradskog vijeća već su ušli u Ginisovu knjigu rekorda - jer čak ni u sedamnaestom pokušaju nisu izabrali prvog Mostarca. A građani su u svojim protestima tražili kenjca, tj. magarca za gradonačelnika.

PROBLEM U LIČNIM INTERESIMA?

Cijenu onog što se dešava u BiH plaća Mostar. On je žrtva političkog i društevnog stanja, smatra analitičar i član Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ Esad Bajtal:

„Bosna je podijeljena na entitete, podijeljena je na distrikte, podijeljena je na kantone, podijeljena nje na gradove - i eto gradovi počinju da se dijele iznutra. I sve to ne bi bilo sporno jer u svijetu postoje podjele raznoraznih vrsta, ali podjela ove vrste, po nacionalnom osnovu i po nacionalnom kriteriju, jeste ono što brine i što cijelu situaciju komplicira do nemogućnosti dogovora, tj. do izostajanja onoga što se eufemistički zove kao nedostatak političke volje. Očito da se radi o nekom političkom autizmu jer nemamo odgovora na ova pitanja.“

Gdje je zapelo? Bajtal smatra da je riječ o isključivo uskim interesima koje brane akteri u izboru gradonačelnika - jedni su za princip većine, a drugi za princip rotacije:

„Svaka strana se zatvorila u svoj sistem interesa, u svoj sistem potreba i u svoj sistem vrijednosti - poziva se na njega, nije spremna da se otvori i nije spremna da dođe do nekog rješenja. Građani traže da oni koje su postavili na vlast čine nešto za njih. Građani ih plaćaju da rješavaju probleme građana. Oni uzimaju novac, oni svoje plaće trpaju u svoje džepove i pri tome vode računa o vlastitom, a ne i o interesu građana. I to je tragična pozicija ukupnog grada Mostara, a kao projekcija stanja u BiH, čini mi se da je tragična i na tom cjelokupnom bosanskom prostoru. “

Rovovske pozicije mogu potrajati, smatra Mladen Bošnjak, publicista i novinar iz Ljubuškog.

„Ovako Mostar može, vjerujte mi, vječno, on je tako navikao. On je zbijen u dva nacionalna tora. On je zbijen u nacionalne medije koji u Mostaru egzistiraju možda bolje nego igdje“, kaže Bošnjak.

Bošnjak također smatra da sve što se do sada desilo pokazuje kako nema izgleda za demokratsko rješavanje problema.

„U Mostaru se, naime, ne radi uopće o problemu demokratskom, o problemu brige za svoj grad ili građane. Tu se radi jednostavno o ganjanju principa nacionalno-vjerski, bilo bi kruto to odvojiti i reći nacionalnih ili samo vjerskih. Mislim da je to pomiješano dvoje. I mislim da su mostarski političari točno do u milimetar secirali grad, secirali svoj narod, ocijenili kakav je i, sukladno rezultatima tog seciranja grada, skeniranja grada oni su ponašaju. Nikom tu, zaista, nije stalo ni do grada, ni do građana - jer da jeste, netko bi se našao pametan pa bi se povukao u korist onog drugog ili bi neki dogovor postigli“, objašnjava on.

Danas je Mostar duboko podijeljen grad. 14 mjeseci bez gradonačelnika, grad u kojem nije preživio ni Bruce Lee. A mnogi su u spomeniku ovom legendarnom majstoru kung fua vidjeli inspiraciju za povezivanje istočne i zapadne obale Neretve.







XS
SM
MD
LG