Dostupni linkovi

Mostar: Ni tajno glasanje nije donijelo gradonačelnika


Sjednica Gradskog vijeća
Sjednica Gradskog vijeća
Ni odluka visokog predstavnika o tajnom glasanju nije bila dovoljna mostarskim vijećnicima da izaberu novog gradonačelnika Mostara.

Više od sat vremena vijećnici su potrošili na međusobna optuživanja, pokušavajući dovesti u pitanje i sam kredibilitet odluke OHR-a.

Zadnja dva kruga glasanja provedena su bez tri vijećnika Narodne stranke Radom za boljitak koja su optužila SDA i HDZ za nemogućnost političkog dogovora, što se na kraju obistinilo, jer nijedan od kandidata - Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH, i Suad Hasandedić iz SDA, nisu dobili dovoljan broj glasova.

Sjednicu Vijeća pratili su predstavnici Sindikata Gradske uprave, dok se ispred zgrade Vijeća okupilo stotinjak građana.

„Namjeravmo ući u štrajk i blokirati institucije, da se nijedan papir, dokument ne može uzeti iz Gradske uprave. Odavno nema novca za grijanje, moraćemo zatvoriti škole i mislim da će nas i roditelji u tome podržati.", kazao je za RSE Slavko Lauš iz Sindikata učitelja.

Azur Čomor
iz Sindikata vatrogasaca Mostar za RSE je kazao:

„U ponedjeljak idemo na blokadu saobraćajnica i tunela Salakovac, pa će Mostar ostati odsječen. Nema drugog načina, to su jasno pokazali danas. “

Na svom zadnjem sastanku sindikalne organizacije Mostara dale su rok vijećnicima, 16.novembar da izaberu gradonačelnika i usvoje budžet. U protivnom, slijedi poptpuna obustava rada, pa i onog kako su naglasili koji je Zakonom propisan kao obavezan.


Vijeće za implementaciju mira će raspravljati o Mostaru


Protest pred zgradom Gradskog vijeća
Razočaranje sjednicom nisu mogli sakriti ni u OHR-u. Zamjenik visokog predstavnika u Mostaru Anatolij Viktorov kazao je za RSE da bi Vijeće trebalo raspustiti još danas.

„Žalosno je da se ovo dešava.Naša namjera je bila, stvoriti uslove da se izabere gradonačelnik, da vijećnici glasaju ne gledajući svoje stranke - u tome je bit tajnog glasanja. To se na žalost nije desilo. Što se tiče OHR-a, mi ćemo u petak raspravljati o stanju u Mostaru i na sjednici Vijeća za implementaciju mira. Ne bih ništa isključio. Po mom ličnom mišljenju, Vijeće bi trebalo raspustiti, to su zaslužili. Ali ja sam zamjenik OHR-a, vidjećemo kakva će odluka biti.“


Na kraju sjednice usvojen je prijedlog da se visokom predstavniku Valentinu Inzku uputi inicijativa da on produži privremeno finansiranje Grada Mostara do kraja ove godine, što je Inzko već jednom uradio ljetos, kada je produžio finansiranje do 30. septembra 2009.

Sjednicu Gradskog vijeća obilježio je i incident predsjedavajućeg GV Danijela Vidovića koji je naredio zaštitarima da izbace sve fotografe i snimatelje iz dvorane, jer je jedan od fotografa navodno snimao kako glasa.

U toku sjednice pročitano je i saopćenje novinara koji su pratili sjednicu GV Mostara, a kojim osuđuju današnji postupak predsjedavajućeg te njegove ocjene kako novinari ometaju rad Gradskog vijeća.

O njegovom postupku obaviještena je Linija za pomoć novinarima u BiH, dok su sami novinari najavili bojkot narednih sjednica, ako se slične stvari budu ponovile.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG