Dostupni linkovi

Mjere za Mostar odblokiraće grad?


Za SDA odluka o izboru gradonačelnika Mostara prostom većinom glasova u trećem krugu glasanja je očekivana. Predsjednik mostarskog odbora SDA Zijo Hadžiomerović dodaje da je i jedina moguća u ovom trenutku.

Inače, prema mostarskom Stututu za izbor gradonačelnika bila je potrebna dvotrećinska većina u prva dva kruga glasanja, odnosno natpolovična - 18 od 35. U novoj odluci visoki predstavnik je donio i klauzulu po kojoj se stranke obavezuju na prisustvo sjednici, te da je kvorum 18 članova.

„Ona ne prejudicira rješenje. Oba kandidata imaju jednake šanse, tim više da više niko neće moći ucjenjivati Mostarce, kao što se to sad dešavalo“, smatra Zijo Hadžiomerović iz SDA.

Stranke sa hrvatskim predzankom koje su zahtijevale ozbiljnije izmjene Statuta, između ostalog i direktan izbor gradonačelnika, posljednnjom odlukom visokog predstavnika nisu zadovoljne. Živko Budimir, član HSP-a i donedavno predsjednik hrvatskog kluba u Gradskom vijeću kaže:

„Ovo je najlošija odluka koju je mogao donijeti gospodin Inzko i koja je produžetak stava u kome su visoki predstavnici, odnosno OHR, svoje djelovanje u gradu Mostaru sveli na pranje ruku. Ovakva izmjena Statuta, uz ostanak dosadašnjih odredbi Statuta koje su diskriminirajuće za građane Mostara, napose za Hrvate u ovom gradu, je neprimjerena i neprihvatljiva.“

Hadžiomerović i Budimir, čini se, nisu složni ni kod Inzkove odluke u vezi sa budžetom grada Mostara. Naime, osim što su precizirani rokovi za donošenje budžeta, Valentin Inzko nametnuo je i odluku po kojoj budžet može donijeti gradonačelnik Mostara ukoliko ga u predviđenom roku odbije Gradsko vijeće. Zijo Hažiomerović, SDA:

„To je jedino moguće rješenje. Ako neko bude opstruirao proces preko budžeta, to je jedino rješenje da se razriješi situacija. Ja se nadam da ćemo se dogovarati kao i dosad.“

Živko Budimir, HSP:

„Čak i ova intervencija vezano za Statut grada Mostara u kojoj se daje ovlast gradonačelniku koji nema natpolovičnu većinu - a za koga se mora naglasiti da nije biran od građana jer u ostalim sredinama lokalne samouprave gradonačelnik, odnosno načelnik općine ima ovakve ovlasti samo ako je biran od građana - je potpuno pogrešna.“

Odluku o budžetu pozdravili su predstavnici sindikalnih organizacija Mostara. Emir Topuz iz Sindikata Gradske uprave podsjeća da je ta odluka temeljena na Zakonu o lokalnoj samoupravi, na čijoj provedbi su sindikati i ranije insistirali:

„I u tom smislu sindikat je i tražio od Visokog predstavnika mogućnost da se ispoštuje Zakon o lokalnoj samoupravi.“

Navedena odluka, dodaje Topuz, zasigurno će pokrenuti pozitivne prosece u Mostaru i život grada u cjelini, koji je blokiran i zbog generalnog štrajka u kojem se nalaze radnici Gradske uprave i ostali korisnici gradskog budžeta, dok su svi ostali socijalni i razvojni projekti zbog problema sa budžetom, odnosno neizborom gradonačelnika mjesecima na čekanju.






  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG