Dostupni linkovi

Grad Mostar odustao od tužbe protiv građana zbog deponije "Uborak"


S jednog od protesta građana Mostara, decembar 2019.
S jednog od protesta građana Mostara, decembar 2019.

Grad Mostar, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH), i gradska komunalna preduzeća povukli su tužbu protiv građana, koji od ljeta 2019. godine traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje deponije otpada Uborak.

Ova informacija objavljena je na Facebook stranici građanske inicijative prerasle u Udruženje građana "Jer nas se tiče", koje okuplja mještane mostarskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići.

Tužba protiv građana podignuta je početkom ove godine zbog blokada deponije Uborak, sjeverno od Mostara, tokom 2019. i 2020. godine.

Tužba je pokrenuta radi naknade štete koju su navodno prouzrokovali građani Mostara okupljeni oko Inicijative "Jer nas se tiče".

Predstavnici Udruženje građana "Jer nas se tiče", ipak, najavljuju da neće povući svoju tužbu, koju su podigli protiv Ministarstva okoliša i turizma bh. entiteta Federacija BiH.

Iz ovog udruženja ranije su pojasnili da je Ministarstvo donijelo Plana prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru, uprkos postojećoj studiji da su voda i zemljište kod Uborka zagađeni i štetni za zdravlje.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić izjavio je na konferenciji za novinare u petak, 8. oktobra, da je tužba protiv građana povučena "sa željom da Grad pokaže dobru namjeru i volju".

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić na konferenciji za novinare 8. oktobra 2021.
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić na konferenciji za novinare 8. oktobra 2021.

Kordić je kazao kako očekuje da Udruženje „Jer nas se tiče“, također, pokaže da je spremno na kompromis i povuče tužbu koja, kako kaže, blokira relalizaciju Plana prilagođavanja upravljanja otpadom za regionalnu deponiju Uborak-Buđevci u Mostaru.

"Svoj dio zadaće smo uradili i čekamo dobru volju članova Udruženja da, ipak, razmisle oko svoje pozicije i povuku tužbu kako bi ishodovali dozvole i počeli sanaciju lokaliteta Uborak-Buđevci. Ukoliko ne odustanu od tužbe, samo ćemo izgubiti vrijeme", kazao je Kordić, dodavši da petoodišnji Plan previđa oko 4,7 miliona eura kreditnih sredstava.

Pitanje iz oblasti komunale koje se već godinama povlači u Mostaru je problem deponije Uborak.

Još od juna 2019. godine, mještani sjevernih prigradskih naselja, okupljeni u Udruženje građana “Jer nas se tiče”, traže zatvaranje, sanaciju i izmještanje te deponije.

Tvrde da je već odavno ispunila svoje kapacitete, zatim da radi bez ikakve dozvole za rad, uključujući i okolinsku, kao i da se tu godinama odlagao ne samo komunalni, nego i medicinski i animalni otpad.

Deponiju su u više navrata nazvali ekološkom bombom, koja uništava poljoprivredu, zagađuje rijeku Neretvu, a time i Jadransko more, dok je sve više, tvrde, oboljelih od kancerogenih bolesti u tom dijelu Mostara.

Pregovori s vlastima oko iznalaska nove lokacije za deponiju nisu dali rezultata.

Na sjednici Gradskog vijeća Mostara je početkom juna osam firmi iz BiH i inostranstva ponudilo svoje planove na koji bi riješili problem otpada u Gradu Mostaru. Prijedlozi uključuju spaljivanje otpada, proizvodnju struje iz smeća i slično, te sortiranje i reciklažu smeća, kao i druge načine rješavanja problema otpada u Mostaru.

XS
SM
MD
LG