Dostupni linkovi

Blokada deponije 'Uborak' nakon tužbi Grada Mostara protiv građana


Ulaz u deponiju Uborak blokirali su oko 6 sati, u utorak ujutro
Ulaz u deponiju Uborak blokirali su oko 6 sati, u utorak ujutro

Nekoliko desetina mještana naselja Vrapčići i Bijelo Polje, nekoliko kilometara od Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine, blokirali su oko 6 sati, u utorak ujutro, ulaz u deponiju Uborak.

Predsjednik Udruženja građana ‘Jer nas se tiče’ Omer Hujdur rekao je da je razlog blokade tužba Grada Mostara i tri javna komunalna preduzeća protiv ovog udruženja.

“Ako grad do kraja sedmice ne povuče tužbe, mi ćemo podnijeti kontra tužbe i organizovati nove blokade”, rekao je Hujdur.

Grad Mostar, zajedno sa tri gradska komunalna preduzeća, tužio je Udruženje građana ‘Jer nas se tiče’ zbog tri blokadе deponije Uborak, sjeverno od Mostara, tokom 2019. i 2020. godine.

Tri gradska komunalna preduzeća su: „Komos“, koje je nadležno za prikupljanje smeća u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu Mostara, zatim „Parkovi“, koje je nadležno za zapadni, većinski hrvatski dio Mostara, te „Deponija“, preduzeće koje je nadležno za odlaganje prikupljenog otpada.

Građani su prvi put blokirali deponiju 10. juna 2019. godine. Do blokade je došlo nakon što je mreža nevladinih organizacija „Naše društvo“ iz Mostara saopštila da se na deponiju komunalnog otpada „Uborak“, sjeverno od Mostara, odlaže mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne gradske zone.

Iznijeli su i sumnje da taj mulj sadrži i otrovne materije poput bojnog otrova piralena i da se nepropisno odlaže na deponiji.

Tokom 2019. godine, građani su organizovali više protesta i blokada, tokom kojih smeće sa gradskih ulica nije prikupljano pa su gradska i prigradska naselja bila zatrpana otpadom.

Građani iz UG „Jer nas se tiče“ su blokade prekinuli izbijanjem pandemije virusa korona sredinom marta 2020. godine.

Iz federalne inspekcije za RSE je u ponedjeljak, 1. februara rečeno da se trenutno vodi postupak za izdavanje okolišne dozvole za rad deponije Uborak.

„Nama je Vlada Federacije BiH zaključkom naložila da ne zatvaramo deponiju do pribavljanja vodne i okolišne dozvole. Dozvola je istekla i trenutno se vodi produženje u Ministarstvu gdje se radi studija za okoliš koja se čeka. Mislim da je to u završnoj fazi. Ta studija će pokazati da li se može dati produženje okolišne dozvole ili ne“, rekli su iz federalne inspekcije.

Deponija je izgrađena šezdesetih godina prošlog vijeka. Bila je namijenjena za odlaganje komunalnog otpada sa područja Grada Mostara. U posljednjih nekoliko godina, deponija je postala regionalno odlagalište smeća.

XS
SM
MD
LG