Dostupni linkovi

Vučić obećao evropskim liderima da će 'učiniti sve' za deeskalaciju na Kosovu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Moldavije Maiom Sandu, 1. juni 2023.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa predsednicom Moldavije Maiom Sandu, 1. juni 2023.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u razgovoru sa evropskim zvaničnicima u četvrtak da će Beograd učiniti sve da dođe do deeskalacije situacije na Kosovu, saopšteno je na njegovom službenom Instagram nalogu.

Navodi se da je na marginama samita Evropske političke zajednice u Moldaviji 1.juna imao seriju sastanaka, među kojima i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fon Der Lajen i sa predsednikom Vlade Holandije Markom Ruteom.

"Razgovor o aktuelnim izazovima na Kosovu i Metohiji, regionu Zapadnog Balkana, evropskom putu Srbije, ali i bilateralnim odnosima i jačanju političkog dijaloga i intenziviranju ekonomske saradnje. Delimo istu posvećenost zajedničkoj budućnosti, miru i stabilnosti", saopštio je Vučić.

U razgovoru sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron), kako je rekao, izrazio je "zabrinutost zbog najnovije eskalacije nasilja na Kosovu" i zahvalio "na čvrstom stavu i podršci koju je pružio Srbiji povodom najnovijih dešavanja" na Kosovu.

Dodao je da je razgovarao i sa predsednikom Vlade Španije Pedrom Sančezom, te sa kancelarom Austrije Karlom Nehamerom i predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu.

"Razgovarali smo o daljim koracima koji bi doprineli nalaženju rešenja za sadašnju tešku i ozbiljnu situaciju. Sa nadom da će razum prevladati, za dobrobit svih", napisao je Vučić.

Saopštio je da je i sa predsednikom Vlade Luksemburga Gzavijeom Betelom razgovarao o situaciji na Kosovu, sa kojim se "saglasio da što pre treba naći rešenje za aktuelnu krizu u cilju očuvanja mira i stabilnosti".

Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović na Samitu Evropske političke unije, Moldavija 1.06.2023.
Premijeri Severne Makedonije i Albanije Dimitar Kovačevski i Edi Rama, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović na Samitu Evropske političke unije, Moldavija 1.06.2023.

Navodi se da je Vučić imao sastanke i sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i premijerom Albanije Edijem Ramom, te da je sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem razgovarao o regionu, Kosovu i bilateralnoj saradnji.

Vučić je po dolasku u Moldaviju prije svih sastanaka novinarima izjavio kako je "važno da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost".

Planirano je da se Vučić sretne i sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom (Josep Borell).

Fotografije agencija pokazuju da se predsednik Srbije sreo i sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rukuje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (levo), pored premijera Luksemburga Gzavijea Betela (u sredini) tokom samita Evropske političke zajednice u Bulboaki, Moldavija, 1. juna 2023.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rukuje se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (levo), pored premijera Luksemburga Gzavijea Betela (u sredini) tokom samita Evropske političke zajednice u Bulboaki, Moldavija, 1. juna 2023.

Lajčak i Eskobar naredne sedmice u Beogradu

Vučić je novinarima na ulasku u zamak Mimi u mestu u blizini glavnog moldavskog grada, gde su se okupili lideri 46 evropskih zemalja, rekao i da je jutros razgovarao sa "ljudima sa severa Kosova".

Naveo je kako ih je molio da "istraju u odlučnosti, pravu i pravdi i da to čine na miran način, prvenstveno prema KFOR-u", čijih je 30 vojnika povređeno u sukobima sa demonstrantima 29. maja.

"Za nas je važno da se nastave pokušaji da ljudi razumeju da izbori sa (odzivom) 3,4 odsto nisu legitimni izbori", rekao je.

Na pitanje novinara da li Sjedinjene Države menjaju kurs, zbog kritika na račun Prištine, Vučić je rekao da je "to zaključak koji ni deca ne bi mogla da prihvate".

"Jasno je ko je odgovoran i kriv za jednu specifičnu situaciju, ali se strateški u odnosu prema Kosovu i regionu neće promeniti.... Kada neko preteruje mescima, to je prvi put naišlo na stvarnu američku osudu, nadam se da će to biti slučaj i sa Evropljanima", rekao je i dodao da naredne sedmice očekuje dolazak u Beograd izaslanika EU i SAD, Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara (Gabriel Escobar).

Na pitanje da li bi situacija na severu Kosova mogla da se prelije na region Vučić je izrazio nadu da će "svi zajedno" uspeti da deeskaliraju i sačuvaju mir i stabilnost.

Lideri 27 zemalja Evropske unije i 20 drugih evropskih zemalja su 1. juna na samitu Evropske političke zajednice u Moldaviji kako bi razgovarali o nizu pitanja, među kojima su i tenzije na severu Kosova.

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama na severu Kosova, naseljenim većinom Srbima, poslednjih dana traju tenzije koje su prerasle u nasilje. Lokalni Srbi protestuju protiv novoizabranih gradonačelnika ovih opština.

Vlada premijera Kosova Aljbina Kurtija optužila je Beograd da "predvodi ekstremističku gomilu" na severu zemlje.

Trideset vojnika KFOR-a povređeno je 29. maja u demonstracijama u Zvečanu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova da ne ulaze u sukobe sa NATO-om, koji je poslao dodatnih 700 vojnika na Kosovo.

Iz Srpske liste poručili su da će nastaviti proteste do ispunjenja zahteva: povlačenje albanskih predsednika opština i specijalnih jedinica kosovske policije sa severa.

XS
SM
MD
LG