Dostupni linkovi

Vučić pozvao Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukobe sa NATO


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na severu Kosova da ne ulaze u sukobe sa NATO.

On im je poručio da kada protestuju to čine mirno.

Vučić se obratio javnosti u ponedeljak uveče, 29. maja, nakon intervencije u Zvečanu koju je preduzela mirovna misija NATO-a na Kosovu KFOR.

KFOR je intervenisao kako bi rasterao srpske demonstrante okupljene ispred zgrade opštine Zvečan na severu Kosova. Tada je došlo do sukoba u kojem je bilo desetine povređenih na obe strane.

Vučić je rekao da je tokom intervencije KFOR-a povređeno 52 Srba od kojih, kako je rekao, troje ima teže povede.

Grupe Srba protestovale su u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić na severu Kosova protiveći se novim gradonačelnicima albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama.

Oni su izabrani na aprilskim izborima koje su lokalni Srbi bojkotavali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom obraćanja javnosti iz Predsedništva Srbije rekao da će u utorak ujutru, 30. maja, održati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Takođe je naveo da je tokom dana razgovarao sa Amerikancima, Nemcima i Evropljanima.

"Molim međunarodnu zajednicu da urazumi Albina Kurtija", poručio je.

Predsednik Srbije je izneo tvrdnju da je za posledice na severu Kosova odgovaran kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti) rekavši da njemu odgovara da dođe do sukoba NATO-a i Srba.

Prema rečima Vučića na srpske demonstrante pucao je pripadnik kosovske policije. RSE takvu tvrdnju nije mogao da proveri.

Predsednik Srbije je rekao i da su četiri osobe srpske nacionalnosti uhapšene.

On je ponovio da je Srbija za očuvanje mira.

"Zapuca li albanski okupator tada će situacija biti drugačija", poručio je.

U toku večeri je predsednik Srbije razgovarao sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljnih poslova Republike Italije Antonijom Tajanijem.

Vučić je sagovornike obavestio o svemu što se dešavalo na Kosovu i ponovio da će Srbija i Srbi učiniti sve da očuvaju mir i stabilnost, navodi se u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Vučić je u petak 23. maja kada je kosovska policija pomogla novoizabranim gradonačenicima da uđe u opštinske zgrade izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši nivo.

KFOR je 29. maja pojačao prisustvo u opštinama na severu Kosova. Ova misija je pre incidenta u Zvečanu pozvala sve strane da se uzdrže od akcija "koje bi mogle podstaći tenzije ili izazvati eskalaciju".

Međunarodna zajednica je ulazak novih gradonačelnika u opštinske zgrade uz pomoć policije opisala kao "prisilni ulazak" i zatražila od Kosova da ne preduzima "jednostrane i destabilizujuće korake".

Priština je branila svoju odluku tvrdnjom da je legitimna.

Ambasador Sjedinjenih Država na Kosovu Džefri Hovenijer (Jeffrey Hovenier) pozvao je službenike opština na severu Kosova da ne ulaze na silu u zgrade opština.

XS
SM
MD
LG