Dostupni linkovi

Američki ambasador u Srbiji upozorio da će Priština snositi posledice


Christopher Hill, 19. april 2022.
Christopher Hill, 19. april 2022.

Ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je da će Kosovo snositi posledice zbog poteza Vlade Kosova.

"Prištini smo vrlo jasno stavili do znanja da se apsolutno protivimo potezima Kurtijeve vlade. Sekretar Bliken je takođe bio vrlo jasan da će zbog toga biti posledica po odnose sa Prištinom", naveo je Hil u izjavi novinarima u Beogradu.

Američki ambasador upozorio je da se ne sme izgubiti kompas i pravac kretanja navodeći da je to Briselski dijalog, formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, kao i da region nastavi sa evropskim integracijama.

Pratite blog uživo o protestima na severu Kosova:

Tenzije na severu Kosova

Od 26. maja tenzije su porasle na severu Kosova, pošto su tog dana novi čelnici Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka – svi Albanci – ušli u opštinske zgrade pod pratnjom Kosovske policije.

Usred povećanih tenzija na severu Kosova, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izdao je naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije na najviši stepen.

Istog dana, sekretar Blinken je rekao da je odluka Vlade Kosova da silom uđe u zgrade opština na severu doneta "protiv saveta" Sjedinjenih Država i evropskih partnera i da je "nepotrebno eskalirala tenzije".

Američki ambasador na Kosovu, Jeffrey Hovenier, rekao je u utorak, u razgovoru sa novinarima, da Vlada Kosova nije koordinirala sa Sjedinjenim Državama za akcije preduzete na severu i da je stoga pretrpela prve posledice-otkazivanje učešća u vežbama Defender Europe 2023.

29. maja, 30 pripadnika NATO misije na Kosovu, KFOR-a, povređeno je tokom sukoba sa srpskim demonstrantima u Zvečanu.

Vlada Kosova je ranije branila svoju odluku da nove gradonačelnike odvede u opštinske zgrade, dok je za nasilje u Zvečanu okrivila Beograd koji je "predvodio ekstremističku gomilu".

Države Kvinte (Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva) izrazile su zabrinutost zbog lokalnih izbora održanih na severu Kosova 23. aprila i poručili da oni ne predstavljaju održivo dugoročno političko rešenje za uključene opštine, zbog bojkota srpske zajednice.

Zajedničkim saopštenjem ove države pozvale su sve aktere "da hitno rade zajedno sa svim zainteresovanim stranama, uključujući lokalne zajednice, na rješenju koje osigurava održivu, reprezentativnu i participativnu demokratiju u ovim opštinama".

Izbore 23. aprila bojkotovali su Srpska lista i većinsko srpsko stanovništvo na severu, koje sada ne prihvata rezultate, odnosno nove predsednike.

XS
SM
MD
LG