Dostupni linkovi

Vlada Kosova optužila Beograd da 'predvodi gomilu ekstremista'


Sukobi sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu, 29. maj 2023.
Sukobi sa pripadnicima KFOR-a u Zvečanu, 29. maj 2023.

Vlada Kosova optužila je u ponedeljak uveče, 29. maja Beograd da "predvodi gomilu ekstremista" na severu zemlje, odakle je u sukobima sa demonstrantima u severnoj opštini Zvečan povređeno više desetina pripadnika mirovne misije NATO na Kosovu.

"Srpski nacionalistički, šovinistički i grafiti podrške Kremlju sa maskiranim ekstremistima, koji gađaju, vandalizuju i napadaju bilo šta nesrpsko, glavni su pokazatelj motiva nasilnih akcija, koje svi moraju najoštrije osuditi", rekao je predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti.

Nakon sastanka sa ambasadorima zemalja KVINTA-e - Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Nemačke i Francuske - i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Vlada je saopštila da je razgovarano o situaciji na severu zemlje i dogovoreno da se sa njima nastavi bliska komunikacija u narednim satima i danima.

"Glavni povod i tema sastanka bila su nedavna dešavanja na severu zemlje, posebno nasilne i kriminalne akcije ekstremista demonstranata protiv Kosovske policije, KFOR-a i pripadnika medija", navodi se u saopštenju.


Kako je saopšteno iz Vlade, premijer je na ovom sastanku istakao značaj i potrebu za deeskalacijom i izrazio spremnost da se sa državama KVINTA-e radi na tom cilju.

Ambasadori KVINTA-e na Kosovu su osudili nasilje nad pripadnicima KFOR-a i novinarima, i pozvali na deeskalaciju.

KFOR je saopštio da je oko 25 njihovih vojnika povređeno u sukobima u ponedeljak ispred zgrade Opštine Zvečan.

Takođe, Udruženje novinara Kosova (AGK) saopštilo je da je u Zubinom Potoku zapaljen automobil jedne medijske ekipe, dok je na severu Kosova zabeleženo i više pokušaja napada na automobile novinarskih ekipa.

Kosovska policija saopštila je da je u opštini Zvečan uhapsila pet osoba osumnjičenih za napade i nasilje nad pripadnicima KFOR-a.

Tenzije suporasle u četiri opštine na severu Kosova nakon što su gradonačelnici koji su izašli na vanredne izbore 23. aprila , svi Albanci, ušli uz pomoć policije u opštinske zgrade u tri opštine na severu, u petak, 26. maja.

XS
SM
MD
LG