Dostupni linkovi

Mogerini balkanskim liderima: Radite više za budućnost u EU


Vučić, Zaev, Mustafa: Uspešan sastanak u Briselu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Vučić, Zaev, Mustafa: Uspešan sastanak u Briselu

Federika Mogerini, visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, ohrabrila je lidere Zapadnog Balkana da se više angažuju kako bi ispunili očekivanja svojih građana i približili se budućnosti u Evropskoj uniji, objavljeno je u njenoj pisanoj izjavi nakon neformalne večere koju je u Briselu imala sa premijerima Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije, Kosova, Srbije i mandatarom za sastav makedonske vlade.

"Svi prisutni potvrdili su punu posvećenost nastavku procesa evropskih integracija. Ponovili su odlučnost i zajednički interes za jačanje saradnje i poboljšanje kvaliteta života građana u regionu. Istakli su posvećenost za razvijanje dobrosusedskih odnosa i produbljivanje regionalnog razumevanja uzajamnim poštovanjem i saradnjom", navedeno je u pisanoj izjavi Federike Mogerini.

Prethodno, Mogerini je u odvojenim bilateralnim susretima razgovarala sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem, premijerima Crne Gore - Duškom Markovićem, Albanije - Edijem Ramom, Kosova - Isom Mustafom, Srbije - Aleksandrom Vučićem i mandatarom za sastav makedonske vlade - Zoranom Zaevim.

Zoran Zaev, koji je mandat za sastav vlade dobio po okončanju instucionalne krize u toj zemlji, rekao je da očekuje novi zamah u evrointegracija Zapadnog Balkana.

Zoran Zaev i Federika Mogerini
Zoran Zaev i Federika Mogerini

“Verujem da ove ozbiljne poruke koje smo svi ovde čuli predstavljaju značajno ohrabrenje za građane čitavog regiona. Evropska unija treba da proširi svoje članstvo i zaista verujem da je to želja kako visoke predstavnice EU, tako i svih ostalih njenih predstavnika”, naveo je Zaev.

Kosovo je na neformalnoj večeri, ali i tokom susreta sa šeficom diplomatije EU izrazilo privrženost evropskom procesu, poručio je u obraćanju medijima premijer u ostavci Isa Mustafa.

“Sastanak je opustio atmosferu, a teme su bile saradnja na Zapadnom Balkanu i posvećenost evropskoj agendi. Nastavićemo razvijanje trgovine kao i postojećih inicijativa na Zapadnom Balkanu. Naš ključni cilj su evropske integracije i ubeđen sam da to preovlađuje u svim državama Zapadnog Balkana”, poručio je Mustafa.

Aleksandar Vučić, aktuelni premijer Srbije i izabrani predsednik, rekao je da su lideri Zapadnog Balkana razumeli potrebu za održanjem i očuvanjem mira i stabilnosti.

“Dogovarali smo se i dogovorili da konkretne probleme ne stavljamo pod tepih. Da pokušamo da rešimo sve probleme, kako bi ljudi na Zapadnom Balkanu bili spokojniji”, rekao je Vučić.

On je naveo i da je tokom susreta kratko razgovarao i sa budućim makedonskim premijerom Zoranom Zaevim.

Aleksandar Vučić i Federika Mogerini
Aleksandar Vučić i Federika Mogerini

“On je bio veoma korektan. Želimo da imamo korektne odnose sa Makedonijom i imaćemo ih. On se osvrnuo na to što je rekao – što je bilo fer sa njegove strane”, rekao je Vučić.

Povod za šum na relaciji Beograda i Skoplja bila je opaska Zorana Zaeva, izrečena u medijima, da mu je neprijatno da od premijera Srbije često sluša priče o “makedonskom scenariju”, što je stav koji je naišao na osude nekolicine zvaničnika Srbije.

Mogerini je susrete u sredu popodne otpočela sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić i Mustafa nakon sastanka sa Mogerini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

On je nakon sastanka poručio da evropske integracije ostaju najvažniji cilj svih zemalja Zapadnog Balkana.

"Bazni preduvjet jeste sačuvati mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu. Mislim da smo svi za to potpuno jasno oprijedeljeni. I da ovo što je do sada rađeno, iako je s vremena na vreme sa Zapadnog Balkana dolaze određeni zabrinjavajući glasovi i izjave. Ipak zakve stvari uspješno prevazilazimo“, rekao je Zvizdić.

Bilateralni razgovori i večera zapadnobalkanskih lidera sa Mogerini događaju se u momentu kada se Evropska unija suočava sa istupanjem Velike Britanije iz članstva, zaoštrenim odnosima sa Turskom i Rusijom. Sa druge strane, na području Balkana stišale su se institucionalne krize u Makedoniji i Albaniji.

Balkanski zvaničnici sa Federikom Mogerini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Okupljanje lidera Zapadnog Balkana u Briselu održano je nakon što je početkom marta Federika Mogerini posetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo, Albaniju i BiH

Tada je Mogerini zaključila da je stanje na Zapadnom Balkanu napeto i izloženo izazovima na unutrašnjem, regionalnom i globalnom planu zbog čega je, kako je navela, potrebna snažna i uverljiva podrška Evropske unije integraciji tog područja.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG