Dostupni linkovi

Mogerini i Lavrov nisu prevazišli razlike


Sergej Lavrov i Federika Mogerini
Sergej Lavrov i Federika Mogerini

Šefovi diplomatija EU i Rusije Federika Mogerini i Sergej Lavrov nisu uspeli danas u Moskvi da prevaziđu neslaganja, iako su pozvali na tešnju saradnju.

Ovo je bila prva zvanična poseta Rusiji Federike Mogerine (Federica Mogherini) otkako je postala visoka evropska predstavnica za spoljnu politiku 2014. godine. Ona je istakla da saradnja Brisela i Moskve "nije zamrznuta", već zakočena dubokim neslaganjima, posebno oko Sirije i Ukrajine, javlja Asošijeted pres.

"Bilo bi nadrealno da se smatramo strateškim partnerima kada smo uveli uzajamne sankcije", kazala je Mogerini dodajući da je u interesu i Rusije i EU da poboljšanje odnosa.

EU je uvela Rusiji ekonomske sankcije nakon što je Rusija 2014. anektirala Krim, a Zapad je optužuje i da pruža podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Rusija je zauzvrat zabranila uvoz većine prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja.

Mogerini je navela da evropske sankcije "nisu same sebi cilj" već da doprinesu rešavanju sukoba na istoku Ukrajine u kojem je za tri godine poginulo skoro 10 hiljada ljudi.

Lavrov je rekao da su dve strane ponovile da je neophodno da se primene sporazumi iz Minska u cilju rešavanja sukoba u Ukrajini.

On je pozvao na "duboku, brzu i transparentnu istragu" nakon smrti jednog američkog posmatrača OEBS-a na istoku Ukrajine, čije je vozilo naletelo na minu.

XS
SM
MD
LG