Dostupni linkovi

Han: Turska okrenula leđa Evropskoj uniji


Svima je jasno da se Turska, barem za sada, udaljava od evropske perspektive, rekao je Han

Turska je pod predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom okrenula leđa Evropskoj uniji, barem za sada, rekao je danas komesar EU za pregovore o proširenju Johanes Han.

Han je Turskoj ponudio ekonomsku saradnju u slučaju da dvije strane obnove prijateljske veze.

"Svima je jasno da se Turska, barem za sada, udaljava od evropske perspektive. Fokus našeg prijateljstva sada je na nečem drugom", rekao je Han u intervjuu Rojtersu uoči sastanka ministara spoljnih poslova zemalja Unije na Malti.

Pregovori o članstvu Turske nisu formalno zamrznuti, ali su poslanci Evropskog parlamenta prošle sedmice pozvali na obustavljanje razgovora o toj temi, ocijenjujući da Ankara više ne ispunjava demokratske kriterijume da bi mogla biti kandidat, a pogotovo ne punoprani član EU.

Han je rekao da će do početka sljedeće godine predstaviti izvještaj članicama Unije u kojem će razjasniti status Turske i dodao da je zbog ograničavanja medijskih sloboda, masovnih zatvaranja ljudi i smanjivanja građanskih prava skoro nemoguće da Turska sada ispuni kriterijume za članstvo u EU.

Han je naglasio da se o tim pravilima "ne može pregovarati" i da evropski blok neće ukloniti temu o stanju ljudskih prava iz razgovora sa Ankarom.

"Ne postoji verzija turske demokratije. Postoji samo jedna demokratija. Turski narod ima ista prava da živi u slobodi kao i Evropljani", rekao je komesar za pregovore o proširenju.

XS
SM
MD
LG