Dostupni linkovi

U Crnoj Gori prva dva slučaja korona virusa


Podgorica 17. marta

Crnogorske zdravrstvene službe registrovale su u utorak 17. marta uveče prva dva slučaja zaraženih korona virusom. Riječ je o dvije ženske osobe (1948. i 1973. godište) koje su boravile u inostranstvu. One su smještene na posebno odjeljenje Kliničkog centra u Podgorici i u stabilnom su stranju sa blagim simptomima.

Jedna osoba iz Ulcinja je došla iz Sjedinjenih Američkih Država prije dvanaest dana kada Amerika nije bila kontaminirano područje. Druga osoba, iz Podgorice, je došla iz Španije i bila je pod nadzorom.

Crnogorski premijer Duško Marković je na vanrednoj pres konferenciji saopštio da su u toku mjere protiv širenja virusa i identifikacija svih kontakata sa kojima su zaražene bile u međuvremenu.

„Sumnjivi slučajevi biće adekvatno obezbjeđeni, od ovog trenutka počinje nova faza društvenog izazova za Crnu Goru. Nije bilo neočekivano da dođe do pojave zaraze i u Crnoj Gori i vjerovatno će biti otkriveni novi slučajevi u narednom periodu“, rekao je premijer Marković dodajući:

„Nema mjesta panici i nerazumnim potezima. Do danas smo uspješno odolijevali, tri mjeseca od prvog zabilježenog slučaja u Evropi“.

Prvi slučajevi oboljelih od korona virusa u Crnoj Gori
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Do 17. marta Crna Gora bila jedina bez registrovanih slučajeva

Postojanje stručnog kadra i rigorozne mjere prevencije, koje je Crna Gora sprovela od početka širenja epidemije, dovele su do toga da ta država bude jedina u Evropi koja nema registrovanih slučajeva zaraženih virusom korona, ocijenio je epidemiolog Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Dok region, Evropa i svijet svakodnevno bilježe nove slučajeve zaraženih virusom korona, postavljalo se pitanje šta je to Crna Gora uradila a ostali nisu.

Epidemiolog Igor Galić u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) poručuje da je vrlo nezahvalno u jeku pandemije u svijetu, donositi zaključke i odgovore na sve češće pitanje - zašto ni jedan slučaj nije registrovan jedino u Crnoj Gori.

Mjere po uzoru na Italiju i Kinu

U razgovoru za RSE u utorak ranije u toku dana naglasio je da iako Crna Gora nema regstrovan slučaj obolijevanja to ne isključuje mogućnost da u državi postoji neko ko bi mogao biti zaražen tim novim virusom.


„Nezahvalno bi bilo u ovim trenucima epidemije u cijeloj Evropi donositi zaključke i analize zašto ih nema u Crnoj Gori. Biće predmet istraživanja nakon ovakve situacije. Evidentno je da su ovako rigorozne mjere, zasnovane na iskustvima zdravstvenih sistema, prvenstveno u Italiji i Kini. One su dale rezultat“, pojašnjava Galić.

Podsjetimo, u Crnoj Gori su u nedjelju (15. mart) na ponoć stupile na snagu nove, pooštrene mjere. Zatvorene su sve obrazovne ustanove, ugostiteljski objekti, igraonice, fitnes i tržni centri, kladionice. Zatvoreni su i granični prelazi za sve strance, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori.

Crna Gora: Ograničenja u prodavnicama, zatvorene škole, pozorišta, kafići
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Ograničen je broj kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata i od danas se na deset kvadratnih metara površine može naći samo jedan potrošač. U prodajnom objektu ne može da boravi više od 50 kupaca u isto vrijeme.

Spriječeno širenje infekcije

Galić u narednom periodu očekuje da će biti registrovanih slučajeva.

„Ono što smo do sada uspjeli je sprečavanje širenja infekcije i naše mjere se odnose prije svega na to da analize šta je uzrokovalo će se donositi po završetku“, naveo je Galić.

On naglašava da je crnogorski zdravstveni sistem prije ove krize bio ojačan velikim brojem specijalista epidemiologije i, kako kaže, očigledno je ta vizionarska ideja dale rezultate.

„Kada imate dovoljan broj stručnjaka na terenu evidentno je da se daju rezultati. Mreža epidemiologa ne uključuje samo Institut za javno zdravlje već i one u domovima zdravlja, kao i one u bolnicama i svi mi radimo u jednom sistemu, zajedno sa drugim specijalistima koji učestvuju u sprečavanju bolesti tako da bi jedan od objašnjenja mogao biti taj“, smatra Galić.

Galić: U Crnoj Gori nema registrovanog slučaja korone, što ne isključuje mogućnost da je ipak tu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Prema njegovim riječima, iskustva kolega iz drugih država su ukazivala na to da su neophodne rigorozne zdravstvene mjere da bi se ta vrsta epidemije mogla spriječiti.

Predstoje rigoroznije mjere

U narednom periodu, rekao je, zbog povratka crnogorskih građana koji žive i rade i studiraju u inostranstvu očekuje novi, viši nivo iskušenja za javno-zdravstveni sistem Crne Gore zbog čega će biti preduzete nove, rigoroznije mjere koje će Koordinaciono nacionalno tijelo usvojiti na nivou države.

On je uputio apel građanima.

„Molio bih građane da se strogo pridržavaju svih mjera. To su mjere stroge kućne samoizolacije, socijalne distance, higijene ruku, dezinfekcije. To su mjere kojima se nadolazeća epidemija može spriječiti. Zdravstveni sistem čini sve što je u našoj mogućnosti ali nam je neophodno da građani shvate našu poruku. Ne treba paničiti ali se treba ponašati odgovorno“, poručio je Galić.

Galić je rekao i da su lokacije za karantine određene, da se oni privode namjeni i biće spremni kada dođe vrijeme za njih.

U Crnoj Gori do danas testirano je 88 osoba, svi rezultati su negativni a pod nadzorom su 783 osobe.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG