Dostupni linkovi

Crna Gora pooštrava mjere


A medic checks the temperature of a driver coming from Italy due to the spread of the coronavirus disease
A medic checks the temperature of a driver coming from Italy due to the spread of the coronavirus disease

Crna Gora će od nedelje uveče zatvoriti granične prelaze za sve strance, osim za one sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, a biće zatvoreni i svi ugostiteljski objekti, tržni centri, dječje igraonice i kladionice, odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti na vanrednoj sjednici.

Ministarstvo zdravlja je na predlog Instituta za javno zdravlje, donijelo Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u državu, suzbijanje i sprječavanje unošenja novog korona virusa.

U Crnoj Gori i dalje nema registrovanih slučajeva zaraze korona virusom a pod zdravstveno sanitarnim nadzorom nalazi se 783 osoba koje su tokom prethodnih 14 dana boravile na području sa široko rasprostranjenom transmisijom korona virusa.

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović kazao je na konferenciji za novinare da promet robe za potrebe Crne Gore, kao i za tranzit, ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora.

On je precizirao i da zabrana ulaska u Crnu Goru ne važi ni za strance upravljaju motornim vozilima kojima se obavlja promet roba.

Simović je ponovio da Crna Gora nikada neće zatvoriti granice za svoje građane.

„Naprotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja naših građana, studenata, naše djece, koja se zbog situacije u drugim državama moraju vratiti svojim kućama“, istakao je Simović.

Među mjerama koje je danas usvojilo Nacionalno koordinaciono tijelo su i obavezna samoizolacija u porodičnom smještaju za sve crnogorske državljane, kao i za strance koji imaju stalni ili privremeni boravak za koje ne važi zabrana ulaska, koji dolaze iz inostranstva, trajanju od 14 dana.

Zabranjuje se i pružanje ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste.

Od večeras će biti zatvoreni disko i noćni klubovi, ugostiteljski objekti, osim onih koji dostavljaju hranu i omogućavaju njeno preuzimanje, uz zabranu boravka gostiju u tim objektima.

Među novim mjerama je i zatvaranje tržnih centara, dječjih igraonica, fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica.

Nova predložena mjera je i ograničavanje broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata tako što se na deset kvadratnih metara površine može naći samo jedan potrošsč. U prodajnom objektu, prema novim predloženim mjerama, nezavisno od površine, ne može da boravi više od 50 kupaca u isto vrijeme.

Trgovci treba da obezbijede rastojanje između lica koja se nalaze ispred prodajnih objekata, na kasama i sektorima na kojima se roba uslužuje na najmanje dva metra.

Simović je kazao da nove mjere stupaju na snagu večeras, da su privremenog karaktera i da će se primjenjivati u narednih 15 dana.

Simović je najavio i da će predsjednik crnogorske Vlade, Duško Marković, narednih dana pokrenuti regionalnu inicijativu kako bi zainteresovane države u region zajedno definisale najbolje moguće odgovore na zajedničke probleme, uključujući poseban režim promet roba u ovoj specifičnoj situaciji.

Prema njegovim riječima, Vlada je spremna da kapacitete svojih luka stavi na raspolaganje državama u regionu.

Podsjetimo, zbog situacije u vezi sa korona virusom, u Crnoj Gori su od petka, 13. marta zabranjena sva javna okupljanja, posjete bolnicama i zatvorima, kao i uplovljavanje kruzera i jahti, a od ponedjeljka 16. marta će biti obustavljena nastava u školama i vrtićima. Te zabrane biće na snazi do 2. aprila ove godine.

XS
SM
MD
LG