Dostupni linkovi

Zbačena mjanmarska liderka negirala optužbe za odavanje državne tajne


Zbačena liderka Mjanmara Aung San Su Ći
Zbačena liderka Mjanmara Aung San Su Ći

Zbačena liderka Mjanmara Aung San Su Ći svedočila je u četvrtak, 18. avgusta, u zatvorskoj sudnici u glavnom gradu po prvi put u predmetu u vezi odavanja službene tajne, rekao je jedan pravni zvaničnik.

Su Ći, koja je u pritvoru otkako je vojska zbacila njenu vladu prošle godine, sudi se u Najpijou sa australijskim ekonomistom Šonom Turnelom (Sean Turnell )i trojicom bivših članova kabineta po istoj optužbi, za koju je zaprećena kazna do 14 godina zatvora.

Su Ći je negirala sve optužbe i izjasnila se da nije kriva, rekao je pravni zvaničnik, koji je govorio pod uslovom anonimnosti jer nije ovlašćen da daje informacije.

Šon Turnel, ekonomista sa Sidnejskog univerziteta Mackuarie, bio je savetnik Su Ći.

Zakon o tajnama iz kolonijalne ere kriminalizuje posedovanje, prikupljanje, snimanje, objavljivanje ili deljenje državnih informacija koje su "direktno ili indirektno korisne neprijatelju".

Tačni detalji navodnog krivičnog dela u ovom slučaju nisu objavljeni, iako je državna televizija Mjanmara, pozivajući se na izjave članova vlade, prošle godine rekla da je Turnel imao pristup "tajnim državnim finansijskim informacijama" i da je pokušao da pobegne iz zemlje.

Su Ći je u ponedeljak osuđena na šest godina zatvora po četiri optužbe za korupciju.

Ona je ranije osuđena na 11 godina zatvora po optužbi za nezakonit uvoz i posedovanje voki-tokija, kršenje ograničenja uvedenih zbog korona virusa, pobunu i još jednu optužbu za korupciju, čime je njena ukupna zatvorska kazna povećana na 17 godina. U toku su suđenja po nekoliko drugih optužbi.

Pristalice Su Ći i nezavisni analitičari kažu da su optužbe politički motivisane i pokušaj da se ona diskredituje i legitimizuje preuzimanje vlasti od strane vojske, te da se spreči njen povratak u politiku.

Detalji postupka od četvrtka nisu bili dostupni jer je advokatima Su Ći od prošle godine zabranjeno da otkrivaju informacije o njenim suđenjima, koja su sva zatvorena za medije i javnost.

Pravni zvaničnik je rekao da izgleda da je Su Ći dobrog zdravlja.

Sledeće nedelje bi trebalo da svedoči još jedan optuženi, bivši ministar sindikata Kjau Vin.

Turnel je svedočio prošle nedelje, takođe negirajući optužbe na svoj račun. On i Su Ći nalaze se u zatvoru gde se suđenje vodi u specijalnoj sudnici.

Su Ći se takođe sudi po optužbi za izbornu prevaru, za koju je zaprećena kazna do tri godine zatvora, te sedam tačaka za korupciju od kojih svaka predviđa maksimalnu kaznu od 15 godina i novčanu kaznu.

Preuzimanje vlasti od strane vojske prošle godine izazvalo na mirne proteste širom zemlje. Nakon što su snage bezbednosti upotrebile silu protiv demonstranata, neki protivnici vojne vladavine okrenuli su se oružanom otporu u mnogim oblastima.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG