Dostupni linkovi

Rusija potvrdila podršku hunti u Mjanmaru


Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i šef hunte u Mjanmaru, general Min Aung Hlaing, 3. avgust 2022.
Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i šef hunte u Mjanmaru, general Min Aung Hlaing, 3. avgust 2022.

Rusija je ponovila svoju podršku vojnoj hunti u Mjanmaru, dok nastoji da ojača saveze s drugim zemljama u vreme kada je suočena sa sankcijama Zapada zbog invazije na Ukrajinu.

Učvršćivanje odnosa Mjanmara s Rusijom dolazi u vreme dok su vojne vlasti azijske zemlje takođe u sve većoj međunarodnoj izolaciji zbog egzekucija i optužbi za ratne zločine, pišu svetski mediji.

Solidarnost s huntom

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je 3. avgusta u razgovorima s najvišim generalima u Mjanmaru da Moskva podržava napore hunte da "stabilizuje" krizom pogođenu zemlju i održi izbore sledeće godine, navodi agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Ta država na jugoistoku Azije je u previranjima od puča prošle godine i grupe za ljudska prava optužuju huntu da je počinila ratne zločine dok pokušava da slomi otpor njenoj vladavini, ukazuje AFP, dodajući da su vojne vlasti suočene s izolacijom na međunarodnom planu i sankcijama Zapada nastojale da prodube veze s glavnim saveznikom i dobavljačem oružja Rusijom, za čiju invaziju na Ukrajinu kažu da je "opravdana".

Hunta u Mjanmaru, izolovana na međunarodnoj sceni, sve se više okreće saveznicima poput Kine i Rusije, ističe AFP.

"Solidarni smo sa naporima (hunte) usmerenim na stabilizaciju situacije u zemlji", rekao je Lavrov tokom razgovora u glavnom gradu Mjanmara Najpidou.

On je poželeo uspeh hunti na parlamentarnim izborima sledeće godine za koje protivnici puča tvrde da neće biti ni slobodni ni pošteni.

Hunta je prošlogodišnji puč pokušala da opravda optužbama za masovne prevare na izborima 2020. na kojima je Nacionalna liga za demokratiju Aung San Su Ći pobedila stranku koju je podržavala vojska. Potom je prošle godine vojska poništila rezultate izbora navodeći da je otkrila više od 11 miliona slučajeva prevara, iako su međunarodni posmatrači rekli da je glasanje uglavnom bilo slobodno i fer.

Šef hunte Min Aung Hlaing, koji je prošlog meseca posetio Moskvu, rekao je 1. avgusta da se novi izbori mogu održati samo kada Mjanmar bude "stabilan i miran".

Prošlogodišnji puč obnovio je borbe s etničkim pobunjeničkim grupama u pograničnim oblastima, dok su desetine civilnih milicija "Snage narodne odbrane" takođe počele da se sukobljavaju s vojskom.

Šef ruske diplomatije posle Mjanmara otišao je u Kambodžu na sastanak ministara spoljnih poslova Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) s kojeg su isključeni predstavnici hunte.

ASEAN se prošle nedelje pridružio međunarodnim osudama hunte pošto je objavila da je pogubila četiri zatvorenika, uključujući bivšeg poslanika i demokratskog aktivistu, u prvoj primeni smrtne kazne u zemlji posle više decenija.

Taj blok je, kako navodi AFP, sve više uznemiren što Mjanmar ne sprovodi mirovni plan u pet tačaka dogovoren prošle godine.

Kambodžanski premijer Hun Sen, koji sada predsedava ASEAN-om, upozorio je 3. avgusta vojne vlasti Mjanmara da ne sprovode nova vešanja, rekavši da je ASEAN "razočaran i uznemiren" prošlomesečnim pogubljenjima i da bi zbog dalje upotrebe smrtne kazne moglo doći do preispitivanje mirovnog plana.

Saveznik s vetom

Lavrov je jedan od najistaknutijih stranih zvaničnika koji su posetili Mjanmar posle državnog udara u februaru prošle godine, ukazuje Indipendent (The Independent)

Rusija, jedna od najmoćnijih saveznica izolovane hunte, održala je bilateralne veze s Najpidoom, što je, ističe britanski list, dovelo do optužbi grupa za ljudska prava da Kremlj naoružava vojsku Mjanmara oružjem koje je zatim korišćeno u ubistvima civila.

Rusko ministarstvo odbrane ranije je saopštilo da će dve zemlje produbiti saradnju u oblasti odbrane pošto je šef hunte Min Aung Hlaing bio u poseti Moskvi.

Ekspert UN za ljudska prava za Mjanmar Tomas Endruz (Thomas Andrews) rekao je u februaru ove godine da je Rusija pomogla hunti s dronovima, dva tipa borbenih aviona i dve vrste oklopnih vozila – uključujući i jedno sa sistemima protivvazdušne odbrane. Moskva je odbacila tu tvrdnju.

Stručnjaci UN takođe kažu da je zbog napada vojske na prodemokratske naoružane grupe i milicije etničkih grupa koje dugo vode borbu tražeći veću političku autonomiju, Mjanmar u građanskom ratu, ukazuje Asošiejtid pres (Associated Press)

Uprkos pozivima da se uvede embargo na uvoz oružja u Mjanmar, Rusija ostaje najveći snabdevač oružjem vojske te zemlje koja je, kako navodi AP, koristila ruske avione za napade na teritorije pod kontrolom etničkih manjinskih grupa.

Rusija i Kina, obe značajni saveznici vojnih vlasti, uspele su da spreče uvođenje koordinisanih međunarodnih sankcija Mjanmaru budući da kao stalne članice Saveta bezbednosti UN imaju pravo veta.

Suočeni s osudama Zapada

Rusija je ponovo potvrdila podršku mjanmanskoj hunti posle pogubljenja aktivista, dok se vojni lideri te zemlje suočavaju s pritiskom SAD zbog egzekucija, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal), uz ocenu da je poseta Lavrova poslednja demonstracija bliskih diplomatskih veza dve zemlje koje se suočavaju s osudom Zapada.

U vreme kada SAD i mnoge druge zapadne demokratije izbegavaju vojni režim, Moskva je dva puta primila vođu državnog udara generala Min Aung Hlainga, a prošle godine je poslala visokog odbrambenog zvaničnika na vojni događaj u glavnom gradu Mjanmara. Hunta je, ukazuje američki list, zauzvrat izrazila podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Poseta Lavrova usledila je pošto se protivljenje hunti pojačalo otkako je prošlog meseca pogubila četiri muškaraca. SAD su pogubljenja nazvale aktima nasilja koji se moraju osuditi i ponovile apel svim zemljama da zabrane prodaju vojne opreme Mjanmaru i da se uzdrže od davanja međunarodnog kredibiliteta režimu.

Politička situacija u Mjanmaru je jedna od stavki na sve većoj listi pitanja oko kojih su SAD u raskoraku s Rusijom i Kinom, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da je puč okončao tranziciju Mjanmara ka demokratiji i pokrenuo sankcije Zapada protiv vojnih lidera i kompanija u toj zemlji.

Premda su posete na visokom nivou Mjanmaru retke od puča, početkom jula ta zemlja je bila domaćin regionalnog foruma na kojem su učestvovali ministri spoljnih poslova Kine, Kambodže, Laosa, Tajlanda i Vijetnama.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je prijateljstvo Kine i Mjanmara "ostalo čvrsto i neraskidivo, i da na njega ne utiču unutrašnje promene u obe zemlje", saopštilo je tada kinesko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da je šef diplomatije Mjanmara izrazio podršku stavovima Kine o pitanjima u vezi s Tajvanom, Hongkongom, Sinđangom i ljudskim pravima.

'Mali klub parija'

Lavrov je posetio Mjanmar dok obilazi svet i jača saveze u vreme kada je Moskva suočena sa sankcijama Zapada, piše Forin polisi (Foreign Policy), ukazujući da je prošle nedelje bio u Africi kada je razgovarao s liderima u Egiptu, Republici Kongo, Ugandi i Etiopiji.

Uprkos sukobu u Mjanmaru u kojem je ubijeno više od 2.000 civila, Rusija ne namerava da prekine veze s huntom, ocenjuje američki časopis i navodi da strateški bitna pozicija Mjanmara koji se nalazi između Indije i Kine, a ima i pristup Indijskom okeanu, čini ovu zemlju vrednim partnerom s kojim je Rusija godinama gajila odnose.

Premda odnosi Rusije i Mjanmara nisu novi, oni su ojačali kako se Mjanmar pozicionirao kao "verovatno najmanje kritičan partner Rusije u Aziji", rekla je za Forin polisi Lorel Miler (Laurel Miller), programska direktorka za Aziju u Međunarodnoj kriznoj grupi.

"Mislim da možete da vidite da ovde imate mali klub parija", rekla je Miler i dodala da su razlozi dve zemlje zbog kojih su ranije razvijale odnose "pojačani u kontekstu smanjivanja kruga prijatelja".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG