Dostupni linkovi

Savet bezbednosti osudio pogubljenje demokratskih aktivista u Mjanmaru


Protesti u Mjanmaru zbog pogubljenja demokratskih aktivista
Protesti u Mjanmaru zbog pogubljenja demokratskih aktivista

Savet bezbednosti UN osudio je pogubljenje četvorice zatvorenika od strane mjanmarske vojne hunte.

U retkom konsenzusu o krizi u Mjanmaru posle državnog udara, Savet bezbednosti je u sredu 27. jula saopštio da osuđuje pogubljenja -- prva u ovoj zemlji posle nekoliko decenija -- i poziva na momentalno oslobađanje svrgnute liderke Aung San Su Ći.

"Članovi Saveta bezbednosti osudili su pogubljenje opozicionih aktivista od strane vojske Mjanmara tokom vikenda", saopštilo je ovo telo.

"Oni su podsetili na izjavu generalnog sekretara od 25. jula 2022. i ponovili njegov poziv na hitno oslobađanje svih arbitrarno pritvorenih zatvorenika," dodaje se u saopštenju.

Izjavu su podržale Rusija i Kina -- dva glavna saveznika hunte koji su je ranije štitili u UN -- kao i susedna Indija.

"Pozdravljamo odluku Saveta bezbednosti UN da osudi pogubljenje demokratskih aktivista," saopštila je mjanmarska "Vlada nacionalnog jedinstva" (NUG) na Tviteru.

Došlo je vreme da Savet "preduzme konkretne akcije protiv hunte", dodaje se u saopštenju majnmarske vlade u senci.

NUG -- kojim dominiraju poslanici iz svrgnute stranke Aung San Su Ći – nastoji da svrgne huntu koja ga je proglasila "terorističkom" organizacijom.

Među četvoricom pogubljenih su Fio Zeja Tau, bivši poslanik iz Nacionalne lige za demokratiju (NLD) Su Ći, i veteran demokratskog aktivizma Kjau Min Ju - poznatiji kao "Džimi".

Obojica su osuđeni na smrt prema antiterorističkim zakonima.

Hunta je sve više izolovana na svetskoj sceni, a kambodžanski lider Hun Sen je jedini šef države koji je posetio od puča koji je u Mjanmaru izazvao previranja.

Kambodžanski premijer je takođe uputio lični zahtev šefu hunte Min Aung Hlaingu da ne nastavlja sa egzekucijama.

Mjanmarska hunta kritikovala je međunarodnu osudu njene upotrebe smrtne kazne, rekavši da su četvorica pogubljenih zatvorenika "zaslužili višestruke smrtne kazne".

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG