Dostupni linkovi

Protesti širom Mjanmara na godišnjicu vojnog puča


Demonstranti drže transparente dok učestvuju u demonstracijama protiv vojnog udara u Jangonu 5. decembra 2021.
Demonstranti drže transparente dok učestvuju u demonstracijama protiv vojnog udara u Jangonu 5. decembra 2021.

Demonstranti u Mijanmaru izašli su u utorak na “štrajk protiv puča" širom zemlje kako bi obilježili godišnjicu vojnog puča generala.

Vojska je 1. februara prošle godine pučem preuzela vlast nakon izbora na kojima je stranka Aung San Suu Kyi, Nacionalna liga za demokratiju, osvojila veliku većinu, a koje je vojna hunta proglasila nevažećim.

Vojska Mijanmara pokreće napade i racije na demonstrante i civile širom zemlje kako bi zaustavila njihove aktivnosti.

Demonstranti su pokrenuli široko rasprostranjene proteste u utorak rano ujutro u različitim gradovima širom zemlje, skandirajući za slobodu i pravdu.

"Oni [vojna hunta] pitaju civile 'Ko se usuđuje da bude ubijen?' Ali i dalje se civili bore protiv njih. Želimo da ih sada pitamo. Jesu li još uvijek uvjereni da će opstati protiv naroda”, izjavio je Lin Pin, demonstrant u Mandalayu.

Civili u različitim gradovima također su se pridružili "tihom štrajku” u kome su ugasili preduzeća i ispraznili ulice u pokušaju da se suprotstave puču.

"Ja danas ne idem na posao. Jer čak i ako ne mogu da se pridružim pravim protestima na terenu, moram da se pridružim ovome", rekla je Sin Sin, prodavačica u Yangonu.

Aktivisti su pozvali ljude da ostanu u zatvorenom prostoru, a preduzeća i pogoni budu zatvoreni na dan godišnjice puča.

Vojna hunta je zaprijetila da će uhapsiti svakoga ko učestvuje u tihom štrajku.

Od puča u zemlji vlada represija nad protivnicima vojne vlasti.

U međuvremenu, Ujedinjene nacije ispituju izvještaje da je više od 1.000 osoba ubijeno u Mjanmaru u protekloj godini u okolnostima koje bi se mogle kvalifikovati kao zločini protiv čovječnosti ili ratni zločini, izjavio je u utorak zvaničnik UN-a.

Nikolas Koumjian, šef Nezavisnog istražnog mehanizma za Mjanmar, rekao je da su snage sigurnosti pritvorile hiljade civila u okolnostima koji uključuju vjerodostojne navode o proizvoljnom zatvaranju, mučenju, seksualnom nasilju, pa čak i ubijanju u zatočeništvu.

"Mehanizam marljivo radi na potkrepljivanju i dokumentovanju činjenica koje su u osnovi ovih izvještaja kako bi se utvrdilo da li su ti zločini počinjeni i ako jesu, ko je krivično odgovoran, i da pripremi dosijee koji bi mogli olakšati krivično gonjenje", objasnio je Koumjian u izjavi.

On je rekao da je već prikupljeno "mnogo relevantnog materijala u vezi sa ovim događajima". Koumjian je istakao da su istrage o teškim međunarodnim zločinima "uvijek izazovne."

"Obično je potrebno dugo vremena i značajni resursi da se izgrade dobri slučajevi," dodao je.

Izvor: dpa
XS
SM
MD
LG