Dostupni linkovi

SAD pozivaju na odbacivanje 'lažnih izbora' hunte u Mjanmaru


General Min Aung Hlaing, lider hunte u Mjanmaru
General Min Aung Hlaing, lider hunte u Mjanmaru

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao je u petak, 5. avgusta međunarodnu zajednicu da odbaci "lažne izbore" mjanmarske hunte planirane za iduću godinu, rekavši da oni ne bi bili ni slobodni ni pošteni.

Vojska je opravdala preuzimanje vlasti navodnim velikim prevarama tokom izbora 2020., na kojima je Nacionalna liga za demokratiju (NLD) Aung San Suu Kyi porazila stranku koju podržava vojska.

U Mjanmaru su od tada nemiri, s borbama u dijelovima zemlje i ekonomijom u rasulu, iako hunta kaže da planira održati nove izbore sljedećeg avgusta.

Sjedinjene Države "snažno potiču međunarodnu zajednicu da ne podrži planove režima za lažne izbore sljedeće godine", rekao je Blinken na sastanku regionalnih ministara vanjskih poslova u Kambodži.

"Oni ne mogu biti ni slobodni ni pravedni pod sadašnjim uvjetima", rekao je na sastanku Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), s kojeg je glavni diplomat hunte isključen zbog neuspjeha u pregovorima s protivnicima.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je 3. avgusta poželio hunti "uspjeh" na predloženim izborima za avgustu 2023. tokom razgovora s najvišim generalima u glavnom gradu Nejpjidu.

Lavrov je takođe rekao da Rusija podržava napore hunte da "stabilizuje" zemlju.

Putovanje Lavrova "direktno je u suprotnosti s ASEAN-om", koji je predvodio diplomatske napore za rješavanje krize, rekao je Blinken.

Blinken je takođe pozvao međunarodnu zajednicu da "pojača ekonomski pritisak, učini više kako bi zaustavila dotok oružja i prihoda režimu".

Unosan gasni i energetski sektor u Mjanmaru dosad je izbjegao sankcije, ali prošlog mjeseca SAD su rekle da su "sve opcije na stolu".

Objava je uslijedila nekoliko dana nakon što je hunta ponovo izazvala međunarodni bijes pogubivši četiri zatvorenika, što je prvo izvršenje smrtne kazne u zemlji u nekoliko decenija.

Izolovana i sankcionisana od strane mnogih zapadnih zemalja, hunta se okrenula saveznicima Rusiji i Kini koje su grupe za zaštitu ljudskih prava i Ujedinjene nacije optužili da su naoružali mjanmarsku vojsku oružjem koje se koristi za napade na civile.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG