Dostupni linkovi

Mjere za spriječavanje širenja korone među migrantima u BiH


Migranti i na ulicama Tuzle
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00

Migranti i na ulicama Tuzle

Sve mere koje su bh. vlasti izrekle građanima Bosne i Hercegovine odnose se i na migrante, tako da je i njima ograničeno kretanje. To se prije svega odnosi na migrante koji borave u nekom od prihvatnih ili migracionih centara.

Vijeće ministara je u utorak (17. marta) proglasilo stanje prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine. Odlučeno je da se od zabrane ulaska u BiH za strance iz rizičnih zemalja izuzmu vozači kamiona i piloti koji dolaze u zemlju.

Najveći broj migranata nalazi se u bivšoj kasarni Blažuj, nedaleko od Sarajeva, gdje ih je smješteno više od 1.000.

Migranti u Blažuju igraju kriket, radnici rade na objektima u kampu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:31 0:00

Oko 490 migranata izmješteno je 11. marta sa autobuske i željezničke stanice u Tuzli i dovezeni su u prihvatni centar Blažuj.

Čišćenje stanice u Tuzli nakon odlaska migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:58 0:00

Početkom decembra 2019. godine, više od 300 migranata uglavnom iz kampa Vučiak, kraj Bihaća premješteno u bivšu kasarnu Ušivak, a potom u Blažuj.

Instrukcija policijskim agencijama

U ponedjeljak, 16. marta, Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine izdalo je instrukciju svim rukovodiocima policijskih agencija da ovlaste policajce kako bi preduzeli mjere izmještanja migranata sa ulica.

Migranti koji nisu smješteni u neki od prihvatnih centara trebaju biti smješteni u neki novi centar, bivši vojni objekat ili da se za te potrebe formiraju nova šatorska naselja.

"Oni koji su već bili u nekim migrantskim centrima, ukoliko imaju identifikacione dokumente, da se tamo vrate, a na mjestima gdje nisu formirani prihvatni centri da se što prije pokuša naći rješenje za njihov smještaj", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić.

Sukladno tome, Krizni štab Unsko-sanskog kantona donio je odluku potpunog ograničavanja kretanja migranta smještenih u jedan od četiri prihvatna centra na području ovog kantona.

S ciljem poštivanja mjera koje su bh vlasti izrekle kako bi se spriječilo širenje korona virusa, u ovom kantonu kažu kako su pred njima dva velika izazova i rizika. Prvi je veliki broj građana BiH, koji su porijeklom sa područja ovog kantona, a koji žive van granica države. Oni, prema riječima premijera Unsko sanskog- kantona Mustafe Ružnića, svaki vikend dolaze u posjete. Drugi rizik predstavljaju migranti.

"Mi smo zatvorili migracione centre, nema ulaska ni izlaska iz njih, međutim, postoji određeni broj migranta koji su napolju", kaže Ružnić.

Ružnić je apelovao na građane da budu odgovorni i ne prevoze ilegalno migrante, te da ih ne smještaju u privatne objekte, kako bi ih nadležne službe mogle evidentirati i smjestiti na sigurno mjesto.

Lipa, novo mjesto za migrante?

Lokalitet Lipa, dvadesetak kilometara udaljen od Bihaća, vlasti pripremaju za mogući novi migrantski centar. Grad Bihać je ponudio lokaciju Lipa za smještaj migranata, na sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu, 13. marta.

"Pričati o ograničavanju kretanja stanovništvu BiH, a nemati na umu činjenicu da ih je sad (migranata op.a.) ovdje oko 2.000 bez smještaja, da i sada dolaze, to je besmisleno", smatra gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Fazlić tvrdi da su počele pripreme na lokalitetu Lipa, na kojem se može osigurati voda i struja. Ranije, ovu lokaciju su posjetili i predstavnici međunarodnih organizacija koje brinu o migrantima, te istakli da je ona prihvatljiva, a radi se o zemljištu u vlasništvu Grada.

Trenutno se čeka odgovor Vijeća ministara BiH, odnosno Ministarstva sigurnosti BiH, te Vlade Federacije BiH, Delegacije Evropske unije u BiH, kao i međunarodnih organizacija koje se bave zbrinjavanjem migranata.

"Ja samo mogu da u očaju sada odvedem migrante na Lipu i da imamo gore još veću katastrofu, jer neko ih mora hraniti. Crveni križ Grada Bihaća to ne može raditi, ne može kantona, sada radimo na tome da dobijemo podršku da ih sutra ili prekosutra počnemo izmještati", objašnjava Šuhret Fazlić.

Migrant na sarajevskoj ulici, 17. mart
Migrant na sarajevskoj ulici, 17. mart

Operativna grupa za migrantsku krizu Unsko sanskog kantona, kao mjesto za budući prihvatni centar, prvo je ponudila poljoprivrednu farmu u Medenom polju, nadomak Bosanskog Petrovca. Tome su se protivile lokalne vlasti i stanovništvo, kao i međunarodni donatori koji ne žele finansirati objekte u privatnom vlasništvu.

Ugovori za objekte "Bire" u Bihaću i "Mirala" u Velikoj Kladuši, u kojima boravi najveći broj ilegalnih stranih državljana, istekli su polovinom novembra 2019.godine, ali je dozvoljeno da dok traje zimski period migranti, ipak, budu u ovim centrima.

Prema podacima lokalnih vlasti, na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi oko 5.000 migranata, a oko 2.000 je van prihvatnih centara i borave u napuštenim objektima, ulicama i parkovima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG