Dostupni linkovi

Lipa, nova lokacija za smještaj migranata u Bihaću


Sastanak Operativne grupe
Sastanak Operativne grupe

Lokacija 'Lipa' koju je Grad Bihać ponudio za smještaj migranata biće mjesto u kojem će biti formiran migrantski centar, odlučeno je u petak na sastanku Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migranstskom krizom u Unsko-sanskom kantonu.

Gradsko vijeće Bihaća odlučilo je da lokacija 'Lipa', u istoimenom selu nadomak Bihaća, bude njihov prijedlog za uspostavu Prihvatnog centra za migrante u Unsko-sanskom kantonu (USK), na sjednici u novembru 2019. godine.

„Tražićemo novac od državnih i međunarodnih organizacija, ali bez obzira na njihov odgovor ovaj kamp će biti formiran“, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu zatražila je od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine da se pod hitno maloljetnici bez pratnje, kojih je u ovom kantonu oko 450, izmjeste iz prihvatnog kampa 'Bira' u neki od kampova van kantona.

Zbog zdravstveno-epidemiološke situacije i bojazni od širenja korona virusa u kampovima će se ograničiti kretanje migrantima.

„Policija će na ulazima pojačati kontrole“, rekao je predsjednik Vlade USK Mustafa Ružnić.

Na području Unsko-sanskog kantona trenutno se nalazi oko 5000 migranata,a između 1000 i 1500 je van prihvatnih centara i borave u napuštenim objektima.

TV Liberty: Vrijeme seoba
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:15 0:00

XS
SM
MD
LG