Dostupni linkovi

Nastavno-naučno veće FON Siniši Malom izreklo meru javne osude


Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je na današnjoj sednici ( 28. septembra) izveštaj Etičke komisije FON-a o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, kojim se utvrđuje postojanje "neakademskog ponašanja", i predložilo izricanje mere javne osude za sporni doktorat.

Na sednici je predloženo izricanje mere javne osude za sporni doktorat, umesto javne opomene - blaže mere koju je u izveštaju zatražila Etička komisija, a u saopštenju FON-a se navodi da se taj izveštaj prosleđuje na "dalje postupanje učesnicima u postupku".

Za opciju javne opomene glasalo je 20 članova Nastavno-naučnog veća, dok su za pooštrenu meru javne osude glasala 83 člana, rekao je za Radio Slobodna Evropa(RSE), Moma Kovačević, student FON-a i jedan od organizatora protesta "1 od pet miliona" koji je prisustvovao sastanku.

Javna osuda je najteža mera koju Nastavno-naučno veće može da izrekne.

"Današnje Veće je potvrdilo da postoje jasni dokazi da je u pitanju kršenje Etičkog kodeksa. To je jasan signal Odboru (za etički kodeks Univerziteta) da FON više ne stoji iza doktorata. U tom smislu bi svaka eventualna odluka da to nije plagijat, bila urušavanje Univerziteta u Beogradu”, kaže Kovačević.

Odluka Nastavno-naučnog veća FON-a prosleđena je dekanu tog fakulteta koji će je, bez izmena, proslediti na konačno odlučivanje Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.

Profesorka Univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić kaže da nije jasno kakve su dalje posledice odluke o javnoj osudi koju je izreklo Nastavno naučno veće FON-a.

"Kad pogledate pažljivo pravilnik, vi vidite da se ne zna šta sledi kao posledica javne osude, sem što se ona mora pročitati na svim naučno-nastavnim većima, na Senatu itd. Nigde ne piše nedvosmisleno da se posle javne osude isprava ( u ovom slučaju doktorat, prim. red.) koja se stiče a za koju se izriče javna osuda, ne priznaje i poništava. Prema tome, u ovom trenutku, ja se plašim, niko sa sigurnošću ne može da vam kaže šta sledi".

Profesorka Turajlić ipak veruje da će Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu prihvatiti stav FON-a. A šta dalje, možda će morati da tumače pravnici, jer pravilnik to ne reguliše, dodaje Srbijanka Turajlić.

Za akademika Dušana Teodorovića odluka FON-a je znak da se taj fakulteta "malo ohrabrio" ali da nije doneo pravnu odluku, već je prepustio da to odluči sledeća instanca.

"Oni nisu smogli snage da kažu 'da, to je plagijat'. To je izgleda neka strašna reč", kaže za RSE akademik Teodorović, inače jedan od 150 univerzitetskih profesora koji su potpisali žalbu Odboru za profesionanu etiku Univerziteta u kojoj su izneti, kako tvrde, dokazi o evidentnom plagijatu doktorata sadašnjeg ministra finansija.

Inače, studenti "1od 5 miliona" jutros su oblepili ulazna vrata i stepeništa Fakulteta organizacionih nauka (FON) nalepnicama "Da ne bude više lažnih diploma budi i ti "1od 5miliona" i "Studenti ne ćute". To su uradili, kako navode, "kako bi akademskim članovima ovog fakulteta ukazali na odgovornost prema Univerzitetu".

Udruženje Jedan od pet miliona ocenilo je da je odluka Nastavno-naučnog veća beogradskog Fakulteta organizacionih nauka (FON) o doktoratu ministra finansija Siniše Malog dokaz da članovi akademske zajednice prevazilaze strah i pritiske vlasti u želji da odbrane svoju akademsku čestitost.

Udruženje je u saopštenju ocenilo da je tom odlukom poslata "jasna poruka da Nastavno-naučno veće FON-a više ne stoji iza doktorata Siniše Malog".

"Na sednici koja je trajala skoro četiri sata sa pauzama, veliki broj profesora se javio sa zahtevom da se postojeća odluka etičke komisije usvoji uz izricanje mere višeg stepena. Kao glavni argument se pominjao član 22 Kodeksa profesionalne etike koji se odnosi na plagiranje", stoji u saopštenju.

Grupa studenata, među kojima je i sagovornik RSE Moma Kovačević, blokirali su Rektorat Unverziteta u Beogradu 12 dana koja je okončana 25. septembra uz dogovor da se Odbor za peofesionalnu etiku izjasni o doktoratu Siniše Malog do 4. novembra. Njihov zahtev je podržala rektorka Ivanka Popović.

Raša Karapandža, profesor finansija na EBS Business School u Visbadenu u Nemačkoj je u svom autorskom tekstu pre više od pet godina analizirao doktorsku disertaciju Siniše Malog i okvalifikovao je kao "jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne".

Od tada aktuelni ministar finansija i nekadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali demantuje te optužbe.

Opoziciona Nova stranka zatražila je da ministar finansija Siniša Mali podnese ostavku na mesto ministra, nakon što je Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) danas usvojilo izveštaj Etičke komisije FON-a o njegovom doktoratu i izreklo mu javnu osudu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG