Dostupni linkovi

Protest '1 od 5 miliona': Nova blokada ako doktorat Malog ne bude proglašen plagijatom


Protest '1 od 5 miliona' u znaku studenata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

Protest '1 od 5 miliona' u znaku studenata

Ukoliko se 4. novembra ne donese odluka da je doktorat Siniše Malog plagijat, mi ćemo opet biti u Rektoratu, ali u društvu naših profesora, kazala je u obraćanju građanima na 43. protestu "1 od 5 miliona" studentkinja Mila Jovanović, jedna od organizatorki protesta koja je, zajedno sa svojim kolegama, blokirala Rektorat.

"Plagijat ne sme da prođe. Univerzitet u Beogradu postao je jedina slobodna institucija u ovoj zemlji. Univerzitet u Beogradu pokazao je da ima integritet. Dobili smo 4. novembar kao datum kada će konačno biti rešeno pitanje doktorata Siniše Malog. Dobili smo rešenja za neka važna studentska pitanja. Univerzitet u Beogradu nije mesto za prepisivanje", rekla je Jovanović i dodala: "Počeli smo od Rektorata, ali polako, korak po korak, oslobodićemo celu ovu zemlju."

Glumac Radoslav Milenković pročitao je proglas neformalne grupe "Samoodbrana", koju čine istaknuti intelektualci: "Oćutali smo mnogo toga štetočinskog što je gradska vlast uradila Beogradu. Odlučili smo da više ne ćutimo i da na to odgovorimo urlikom. Kao glavne krivce proglašavamo gradonačelnika Zorana Radojičića i njegovog tamenika Vesić Gorana."

Kako su saopštili organizatori, akcenat ovog protesta je na studentima koji su dvanaest dana blokirali zgradu Univerziteta u Beogradu.

Organizatori, među kojima su i studenti koji su učestvovali u blokadi Rektorata Univerziteta u Beogradu od 13. do 25. septembra, kažu da su studenti time “uspeli da vrate autonomiju i integritet ovoj ustanovi, čime su dokazali da su promene u Srbiji moguće i da se borba za njih mora nastaviti”.

Okupljanje je počelo oko 19 sati na platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je protestna povorka krenula ulicom Vase Čarapića, kroz Dositejevu i Siminu ulicu, preko Francuske i Ulice cara Dušana, do ulice Tadeuša Košćuška i Uzun Mirkove ulice, sve do zgrade Rektorata.

Protest je završen ispred zgrade Rektorata, gde su aktivisti upalili baklje, proslavljajući, kako kažu, pobedu nakon 12-dnevne blokade Rektorata.

Prelepljene kamere u Beogradu
Prelepljene kamere u Beogradu

Demonstranti "cenzurisali" ulične kamere

Predstavnici pokreta "1 od 5 miliona" prethodno su prelepili trakama sa porukom "Cenzurisano" dve ulične kamere na Studentskom trgu, za koje kažu da ih je bez javne rasprave instalirala kompanija "Huawei", u dogovoru sa Vladom Srbije.

"Nisu pitali Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti da li je to po pravilima. Niko ne zna ko nas snima i niko ne zna gde taj materijal ide. Ali, mi smo tokom blokade Rektorata saznali da su slike i snimci koji su završili po tabloidima došli sa ovih kamera. Ovo je zloupotreba naše privatnosti. Ovo je jedna diktatorska država i sistem kojem ne možemo da verujemo. Ove kamere nisu skroz legalne i zato ćemo ih bojkotovati i širom Srbije ih prelepljivati i farbati", rekao je okupljenima Srđan Marković, jedan od organizatora protesta.

Podsetimo, blokada Rektorata okončana je 25. septembra, nakon što je Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović odredila 4. novembar kao rok do kada treba da bude rešeno pitanje spornog doktorata ministra finansija u Vladi Srbije Siniše Malog.

U osvrtu na dogovor između predstavnika Rektorata i studenata u blokadi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ironičnom tonu da podržava “ljubav između rektorke i studenata”.

"Vidim da nema nikakvih problema. Za rektorku je super što 15 dana nije ušla u svoju kancelariju. Ako može još 15 dana da ne radi ništa, to bi bilo idealno. A onda da se pojave zajedno sa bakljama u oslobođenom Rektoratu i da kažu oslobodili smo Rektorat od stranaka", rekao je Vučić.

On je takođe izjavio da Siniša Mali po zakonu može da bude ministar čak i ako ima samo osnovnu školu.

Rektorka Ivanka Popović je u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) izjavila da su studenti blokadom doprineli da se ubrza procedura u donošenju konačne ocene da li je doktorat Siniše Malog plagijat ili ne.

“Bilo je, čini mi se, nekih pokušaja da se taj postupak uspori. Ono što je bitno je da Univerzitet u Beogradu ima snage da svoje probleme reši. Možda je to malo sporo ali u svakom slulčaju mi smo sada na pragu da se taj slučaj završi i mislim da je to za sve nas dobro, za akademsku zajednicu a mislim generalno za naše društvo, da mi ovu stvar u zadatom roku okončamo”, rekla je u Intervjuu nedelje Radija Slobodna Evropa (RSE) Ivanka Popović, komentarišući postupak provere doktorata ministra Malog.

Rektorka BU Ivanka Popović: Zloupotreba Univerziteta
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:35 0:00

Podsetimo, profesor Raša Karapandža sa Univerziteta EBS u Nemačkoj je 2014. godine doveo u pitanje doktorat tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, optuživši ga za plagijat.

Etička komisija Fakulteta organizacionih nauka (FON) je krajem 2016. utvrdila da disertacija nije plagijat, ali su Rektorski kolegijum i Senat Univerziteta konstatovali da stručne ocene nisu u kompetenciji Etičke komisije i zatražili od FON-a da formira novu komisiju koja će ispitati doktorat.

U aprilu ove godine, Etička komisija FON-a zaključuje da doktorat ministra Malog nije plagiran u dovoljnoj meri da bi bio osporen. Komisija FON-a je u izveštaju, koje je 8. maja usvojilo i nastavno-naučno veće tog fakulteta, zaključila da je 6,97 odsto rada Siniše Malog plagirano i da ti delovi "nikako ne dovode u pitanje autentičnost teksta i originalnost rada".

Nakon toga Odbor je odlučio da predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija bude vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje u roku od 60 dana.

XS
SM
MD
LG