Dostupni linkovi

Karapandža za RSE: Pokušavaju da me diskredituju zbog Siniše Malog


Ministar finansija Srbije, Siniša Mali

Raša Karapandža, profesor finansija na EBS Business School u Visbadenu u Nemačkoj, koji je u svom autorskom tekstu pre skoro tri godine analizirao doktorsku disertaciju Siniše Malog i okvalifikovao je kao „jedan je od najgorih plagijata sa kojim je srpska javnost imala prilike da se do sada susretne“, reagovao je na insinuaciju Željka Mitrovića, vlasnika Televizije Pink, da je aktuelni ministar finansija, dok je bio u Upravnom odboru Komercijalne banke 2013. godine bio protiv nabavke bankarskog softvera Karapandžine firme.

“To je očigledno deo kampanje kojom pokušavaju da me diskredituju. Ja jesam suvlasnik te firme, ali nemam nikakvu izvršnu ulogu u njoj, niti sam je ikada imao”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Raša Karapandža.

Ovo je reakcija profesora Karapandže, suvlasnika kompanije “Centar za investicije i finansije“ (CIF), na izjavu vlasnika TV Pink Željka Mitrovića, na svojoj televiziji pre tri dana da je aktuelni ministar finansija Siniša Mali, kao predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke 2013. godine bio protiv nabavke bankarskog softvera koji je navodno Karapandžina firma nudila bankama, a među njima i Komercijalnoj banci, pošto je navodno, pokazao kao loš.

“Ta firma u periodu kada je Siniša Mali bio direktor Komercijalne banke toj banci ništa nije nudila. Komercijalna banka jeste klijent te firme, ali je to postala nakon direktorskog mandata Siniše Malog, odnosno njegovog mandata u Upravnom odboru te banke.

Drugo, on kao član Upravnog odbora ne bi trebalo da donosi odluke o kupovini bilo kakvog softvera – time se bavi Izvršni odbor, koliko ja razumem korporativno upravljanje u Srbiji, tako da ako je on donosio bilo kakve odluke o kupovini bilo kakvog softvera bilo kada, time je verovatno zloupotrebio položaj. A, moja firma, odnosno, firma u kojoj sam ja suvlasnik, kao što sam rekao, u tom periodu uopšte nije nudila, a koliko znam, Komercijalna banka nije u tom periodu imala ni bilo kakav raspisan tender za nabavku tog softvera, tako da to, jednostavno, nije tačno”, kaže Karapandža za RSE.

Uverene je da su mu jasni razlozi zbog čega se „proizvodi kampanja protiv njega“:

“Kada nečije akademsko delo brani Željko Mitrović, to mnogo govori o tom akademskom delu. To je, nažalost, Srbija”, kaže Karapandža.

Sagovornik Radija Slobodna Evropa podseća na slučaj plagijata doktorske teze nemačkog ministra odbrane Karla Teodora Zu Gutenberga pre osam godina. On je, podseća, bio jedan od najpopularnijih članova vlade kancelarke Angele Merkel i imao je njenu podršku.

Međutim, on je samo dvadesetak dana nakon otkrića svog plagijata podneo ostavku sa svih javnih funkcija, uputio javno izvinjenje građanima, kao i svojeručno napisana pisma izvinjenja svima onima od kojih je prepisivao, a čitav proces je dobio i sudski epilog zbog narušavanja autorskih prava. Sa bivšim ministrom je sklopljena nagodba da donira 20.000 evra u dobrotvorne svrhe.

Podsetimo, Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu polovinom jula poništio je odluku Nastavno-naučnog veća Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu (FON) i vratio osporenu disertaciju tom fakultetu na ponovno odlučivanje. Odbor je ocenio da stručna komisija FON-a nije precizno odgovorila na pitanje da li je doktorat Malog plagijat ili nije.

Nakon pre pet dana okončane dvanaestodnevne blokade Rektorata od strane studenata, predstavnika pokreta “1 od 5 miliona”, koji su zahtevali da Univerzitet disertaciju Malog do 4. Novembra proglasi za plagijat, uz upozorenje da će uslediti ponovna blokada ako se to ne desi, rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović stala je uz studente i za RSE ocenila da su studenti doprineli da se ubrza procedura u donošenju konačne ocene da li je doktorat ministra Siniše Malog plagijat ili ne.

Protest '1 od 5 miliona' u znaku studenata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

XS
SM
MD
LG