Dostupni linkovi

Osude napada na Vanju Ćalović


Protest protiv medijskog linča Vanje Ćalović u junu 2014. u Podgorici
Protest protiv medijskog linča Vanje Ćalović u junu 2014. u Podgorici

Ne stišavaju se rekacije na najnoviji brutalni napad Informera uperen protiv izvršne direktorice MANS-a Vanje Ćalović. Oštrim osudama reagovale su Ambasada SAD, Kancelarija EU u Podgorici, brojne NVO i političke partije. Četiri poslanice u crnogorskom parlamentu podnijele su i krivičnu prijavu protiv Informera zbog tekstova i fotografija kojim atakuje na Ćalović.

Najnovija u nizu oštrih reakcija na nastavak brutalnih napada Informera na Vanju Ćalović je krivična prijava protiv uredništva tog lista koju su Vrhovnom državnom tužiocu u srijedu podnijele Poslanice crnogorskog parlamenta Azra Jasavić, Branka Bošnjak, Jelisava Kalezić i Ljiljana Đurašković.

Prijavom su ukazale na to da je djelatnost Informera u funkciji kršenja ljudskih prava i sloboda, ugrožavanja javnog morala, dostojanstva, ugleda i časti građanina, a time i vršenja krivičnih djela.

Predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić ocijenio je da je država pokazala veliku nemoć u slučaju stranog glasila na teritoriji Crne Gore, koje, kako kaže, širi govor mržnje i atakuje na temeljne ustavne vrijednosti.

"Nije urađeno ništa i, nažalost, drugi organi niejsu ispunili svoje zakonske i ustavne obaveze da zaštite crnogorski prostor od takvih nasrtaja. Snaga države se mjeri sposobnošću da primijeni zakone. Očigledno je da je ovdje nemoć države velika", prokomentarisao je Krivokapić.

U saopštenju svih parlamentarnih stranaka, osim DPS, koje je medijima dostavio Genci Nimanbegu, navodi se da najoštrije osuđuju kampanju kojom Informer brutalno napada izvršnu direktoricu MANS-a, Vanju Ćalović:

Vanja Ćalović
Vanja Ćalović

"Mi osuđujemo ovu kampanju Informera jer mislimo da je to bruitalan napad na Vanju Ćalović kao osobu i na njeno dostojanstvo. Ja sam lično stavio potpis na to saopštenje zato što je to zbilja neprofesonalno novinarstvo i takvi napad na nju zaslužuju osudu svih poslanika i svih onih koji žele da se piše istina u medijima. Od izvršnih organa, tužilaštva i suda očekujemo aktivne korake da se nađe način da se ovo spriječi."

Nakon što su to još u utorak žestokim osudama pisanja Informera učinile poslanice svih poslaničkih klubova u srijedu su se oglasile i poslanice DPS One su. međutim osudile "sve slučajeve kršenja ljudskih prava a ne samo posljednji", aludirajući na najnoviji napad Informera na Vanju Ćalović.

Na pres konferenciji u Skupštini one su rekle da se ne oglašavaju samo povodom slučaja Informer, već svih slučajeva kršenja ljudskih prava.

"Izražavamo puno povjerenje u nadležne institucije u Crnoj Gori i vjerujemo da sve građanke i građani svoje slobode i prava mogu zaštiti u građanskom postupku", kaže poslanica DPS-a Žana Filipović.

Prljava kampanja

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Urlike Lunaček i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon pozivale su crnogorske institucije da osiguraju slobodu govora i poštovanje ljudskih prava aktivista građanskog društva i snažno osudile kako su navele - prljavu kampanju protiv Vanje Ćalović.

Sue K Brown
Sue K Brown

Reagovali su i Ambasada SAD u Podgorici kao i Kancelarija EU.

Kako je navela ambasadorka Sju Kej Braun, Ambasada SAD je uznemirena i razočarana "uvredljivom i degutantnom medijskom kampanjom usmjerenom protiv Vanje Ćalović".

U Transparensi Internešnalu sumnjaju da je novi napad na Vanju Ćalović "možda povezan i sa objavom najnovijeg istraživanja MANS-a u kome se otkrivaju veze između organizovanog kriminala i pojedinaca u javnom sektoru".

Povodom nastavka brutalne kampanje Informera protiv Vanje Ćalović reagovali su broje domaće NVO. Uz ocjene da su prekršeni svi etički standardi i ljudska prava u Građanskoj alijansi kažu da je u pitanju jedna od najprljavijih kampanja kojoj je u kontinuitetu izložena direktorica MANS-a.

Najveći je problem, smatra profesorica književnosti Božena Jelušić, što u krugovima koji vedre i oblače u Crnoj Gori ne postoji spremnost da se pogubnoj praksi napada na kritičare vlasti stane na kraj. Naprotiv, Jelušić smatra da je u Crnoj Gori stvoren ambijent u kome se takvo ponašanje ohrabruje.

"Doprinosi mu održavanje kontinuiranog sistema nekažnjivosti i netraženja odgovornosti za bilo što loše što se u društvu dogodi. Ovakvi događaji društvu šalju jednu jednostavnu poruku – sve je dozvoljeno. Dakle, svaka vrsta odstrijela je nešto što se vrlo lako može dozvoliti jer ne postoji ni sistem kazne ni odgovornosti“, konstatuje Božena Jelušić.

Vanja Ćalović je prvi nosilac Natalija narukvice u Crnoj Gori koja je namijenjena braniocima ljudskih prava koji su izloženi visokom riziku. Ta narukvica je svojevrsni alarm koji se aktivira u slučaju napada.

Narukvica je ime dobila po branbiteljki ljudskih prava Nataliji Estemirovoj koja je 2009. godine oteta i ubijena u Čečeniji.

  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG