Dostupni linkovi

Poslanici vs Đukanović: Pljuštale optužbe o aferama, hajkama i korupciji


Milo Đukanović u Parlamentu 28. oktobra 2014.
Milo Đukanović u Parlamentu 28. oktobra 2014.

Dijalog premijera Mila Đukanovića sa poslanicima crnogorskog parlamenta obilježili su suprostavljeni stavovi o nivou vladavine prava u zemlji, prisutnosti organizovanog kriminala i korupcije i o regularnosti izbora. Oštra rasprava premijera i dijela opozicije bila je i na granici uvreda.

Raspravljajući sa poslanicima o aktuelnoj političkoj i društvenoj situaciji, premijer Milo Đukanović je ocjenio da je afera „Snimak“ odnosno korišćenje društvenih resursa u izborne svrhe, izmišljena; da on ne stoji iza višemjesečne afere monstruoznog medijskog, odnosno tabloidnog blaćenja najistaknutijeg predstavnika nevladinog sektora; te odbacio tvrdnje da u državi postoje privilegovani biznismeni.

Na drugoj strani predstavnici opozicije su ocjenili da je upravo Đukanović pokrovitelj političke korupcije, da stoji iza hajke nad predstavnicima nevladinog sektora i da je omogućio sistem u kome postoje privilegovani pojedinci.

Oštra polemika je počela pitanjem lidera Demokratskog fronta Miodraga Lekića o tome, da li je za Đukanovića okončana afera „Snimak“ koja govori o planiranju DPS-a da privuče glasače trošeći državne resurse:

„Da li će premijer da ponovi arogantnu izjavu, u stilu čovjeka koji je van pravnog sistema u ovoj zemlji, on i njegova porodica, njegovi prijatelji i kumovi – da je za njega afera „snimak“ završena stvar? Premijer, to cijela Crna Gora zna šalje inpute kada treba zatvoriti neki postupak iz kriminala, a ovdje se radi o političkom kriminalu, a to je uradio i to su ga poslušali tužioci..“, konstatovao je Lekić.

Đukanović je ostao pri stavu da se radi o izmišljenoj aferi:

„Što se tiče pravosudnih institucija one rade svoj posao i bez ikakvog političkog uticaja. Takođe iskoristiću priliku da ponovim, da je ta afera izmišljena radi suđenja Demokratskoj partiji socijalista u cilju obmanjivanja domaće i međunarodne javnosti kako bi se očistio teren za ostvarivanje političkih ambicija opozicije van izbornog procesa. Ipak ni ta konstrukcija nije pomogla“, ustvrdio je Đukanović.

Potom je uslijedio poziv Lekića Đukanoviću na televizijski duel:

Parlament Crne Gore, 28. oktobar 2014. Foto. Savo Prelević
Parlament Crne Gore, 28. oktobar 2014. Foto. Savo Prelević

„Ja ću iskoristiti priliku da predsjednika Vlade pozovem po treći put na javnu debatu. Reći ću o čemu bi razgovarali. Stanje crnogorske ekonomije, kolaps crnogorske ekonomije, da li će biti revizije pljačkaških privatizacija i razgovarali bi o tome da Crna Gora se dijeli i puca po nacionalnim šavovima, da se klati između autokratije i anarhije...“

Đukanović je odbio ponudu, ocjenivši da za takvim dijalogom nema potrebu:

„Vi želite tv duel. To je legitimna želja, ali moje pitanje je koji je razlog da bih ja to prihvatio. Vi sebe nudite, a vi i ja znamo iz života da onaj ko se previše nudi u suštini ne vrijedi baš premnogo.“

Potom je Lekić pomenuo ponovni pokušaj blaćenja istaknute predstavnice nevladinog sektora kroz tabloid 'Informer'. Lekić je optužio Đukanovića da stoji iza najmonstruoznijih napada:

„Vezano je za aferu 'Snimak', vezano je za o čemu govorimo. Dakle, organizovao je napad na jednog od prvaka borbe protiv kriminala i korupcije, dovlačeći ološ iz regiona, organizujući takve novine“, naveo je Lekić.

Đukanović je rekao da nema ništa s tim:

„Nova neistina, dakle elementarna neistina. A elementarno je pravilo da čovjek koji iznese takvu ocjenu mora da ponudi makar jedan argument. U protivnom ja bih mogao sad optužiti za pedofiliju, ali tada bih ličio na vas. Dozvolite da budem slikovit, ništa dalje od toga“, odgovorio je premijer.

Zbog objavljivanja skaradnih naslovnih strana sugestivnih naslova, reagovali su predstavnici drugih nevladinih organizacija i dijela političkih partija. Da u Crnoj Gori postoje privilegovani pojedinci koji su jači od države konstatovao je predsjendik Pozitivne Darko Pajović, govoreći o kreditima koje je svojevremeno držva davala bezbjednosno interesantnim licima, a koji se danas nalaze u pritvoru:

„Da zakon u ovoj zemlji za nekoga važi za nekoga uopšte ne mora da važi. Da je u ovoj zemlji neko jači od države, a da je država veoma snažna i veoma jaka sa svojim mehanizmima kad želi bukvalno da ućutka određene strukture koje ukazuju na određene probleme“, rekao je Pajović.

Premijer Đukanović je i ovu optužbu odbacio tvrdeći da u Crnoj Gori niko nije privilegovan:

„Odgovorno tvrdim da ne postoje prema mom saznanju nikakvi privilegovani pojedinci u državi, niti ljudi koji mogu da funkcionišu izvan zakona. Odgovorno tvrdim“, naglasio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG