Dostupni linkovi

Napad na Vanju Ćalović je napad na sve slobodne građane


U Podgorici je održan drugi protest protiv pisanja Informera koje je upereno protiv istaknute NVO aktivistkinje, direktorice MANS-a Vanje Ćalović a koje je ušlo u drugu nedjelju.

Prvi protest održan je ispred zgrade vrhovnog državnog tužilaštva, dok su predstavnici nevladinog sektora, političkih partija i intelektualci drugi put protestovali ispred sjedišta vladajuće Demokratske partije socijalista i Informera.

Monstruozni medijski napadi na direktoricu MANS-a Vanju Ćalović je napad na sve slobodne građane, a inspiratori napada se nalaze u vrhu aktuelne vlasti u Crnoj Gori rečeno je između ostalog na protestnom skupu ispred sjedišta Demokratske partije socijalista u Podgorici i lista „Informer“.

U prisustvu nekoliko desetina građana, koji su simbolično nosili maske na licu, profesor Milan Popović je rekao da se radi o organizovanom napadu koji prati ćutanje institucija:

“Sa napadima na Vanju Ćalović, Milo Đukanović definitivno ulazi u istoriju kao najveća nesreća , zlo i sramota Crne Gore. Neka se ne zavaravaju sve njegove para vojske u obliku zarobljenih institucija, kvazi tužilaštva i kvazi sudstva i ostalih da time što ne vrše svoje dužnosti postaju njegovi najdirektniji saučesnici. Mi slobodni građani i građanke moramo poručiti svima da je zaustavljanje i kažnjavanje zločina vlasti protiv Vanje Ćalović i ostalih uslov je za koji se moramo izboriti svim raspoloživim sredstvima u institucijama i van njih. Izašli smo na ovaj protest jer je bestidni i kukavički napad na Vanju Ćalović napad na sve nas“, poručio je Popović.

Brutalnost medijskih napada na Vanju Ćalović nisu zabilježeni u istoriji novinarstva saopštio je novinar Marko Milačić:

“U istoriji novinarstva nije zabilježen ovakva ili sličan primjer ovakvog terora protiv ljudi koji ne nijesu uz e skute ovog režima. Nevjerovatno je šta doživaljava jedna osoba, jedna žena u Crnoj Gori što ima dodatnu težinu“, konstatovao je Milačić.

I aktivistkinja Ljubica Gojković je ukazala da je medijsko nasilje nad kritičarima režima dolazi iz same vlasti:

“Kada počnete ugrožavati njihovu moć onda možete očekivati egzekuciju , sramoćenje i montiranje tzv afera u za to specijalno kreiranim medijima“, tvrdi Ljubica Gojković.

Zamjena teza

Ovo je drugi protestni skup koji je organizovan u cilju podrške Vanji Ćalović dijela javnih ličnosti, političara i predstavnika nevladinih orgnizacija.

Tokom prvog protesta rečeno je, da Vanja Ćalović predstavlja heroinu našeg vremena koja je branila građane od onih koji su pljačkali državu i zatražena je istraga protiv onih koji distribuiraju sporne snimke kroz paradržavne medije:

“Ovdje se uopšte ne razmišlja ko je naložio ovaj užasni zločin protiv Vanje Ćalović i drugo je to da država još nema rekaciju na to“, kaže novinarka Milka Tadić Mijović.

Oglasila se i DPS, ispred čijeg sjedišta je održan dio protesta, saopštenjem u kome se ocjenjuje da su na protestu bili politički svrstani pojedinci. Uz optužbu da su upravo oni stvarali ambijent u kojem su kleveta i blaćenje najnormalnija pojava, DPS je uputio protestante da se o, kako su naveli, saznanjima “Informera” informišu u MANS-u.

"Informer" već drugu nedjelju objavljuje tekstove najavljujući ih i na naslovnoj strani, u kojima se Ćalović napada na monstruozan način, što je naišlo na osude brojnih ambasada, predstavnika NVO sektora, političkih partija i ostalih.

Tako su pisanje Informera ostro osudili ambasada Sjedinjenih država, Evropska komisija, OEBS, ali i crngorski parlament koji je bez poslanika vladajuće Demokratske partije socijalista konstatovao da je serijom tekstova u listu Informer ugrožen javni moral i dostojanstvo, ugled i čast ličnosti i prekršen Ustav Crne Gore.

O kampanji protiv direktorice MANS-a obavješteno je i nadležno tijelo Ujedinjenih nacija za zaštitu branilaca ljudskih prava. jer je, kako se navode iz Akcije za ljudska prava "pisanje lista Informer dio kampanje ugrožavanja društvenog aktivizma Vanje Ćalović u vidu najprizemnijeg metoda obračuna s njom". Vanja Ćalović, istaknuta je aktivistkinja nevladinog sektora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Inače urednik "Informera" Novak Uskoković podnio je Centru bezbjednosti Podgorica prijavu zbog prijetnji preko društvene mreže Fejsbuk, zbog, kako je naveo, prijetnji da će mu "pokidati prste" zbog tekstova objavljenih u listu, o direktorici MANS-a Vanji Ćalović, čiji je urednik.

Novinar Marko Milačić je, ne podržavajući bilo kakve prijetnje nasiljem, na protestnom skupu saopštio da se radi o zamjeni teza:

“Oni od dželata hoće da se predstave kao žrtve. Isto kao i režim koji stvara ovakvu klimu 25 godina uz organizovani kriminal i korupciju. To im neće proći“, poručio je Uskoković.

XS
SM
MD
LG