Dostupni linkovi

Privremena zabrana na tekstove protiv Vanje Ćalović


Sa konferencije za novinare MANS-a, 26. juni 2014.
Sa konferencije za novinare MANS-a, 26. juni 2014.

Osnovni sud u Podgorici odlučio je da zabrani distribuciju spornih tekstova lista „Informer“ uperenih protiv izvršne direktorke MANS-a Vanje Ćalović. Međutim zabrana se odnosi na deset brojeva koji već bili distribuirani, ali o narednim sadržajima će sud tek odlučiti.

Osnovni sud u Podgorici je donio rješenje kojim se privremeno zabranjuje distribucija već objavljenog sadržaja u Informeru od 14 do 25. juna ove godine, dopravosnažnosti odluke o zabrani, saopštila je PR Osnovnog suda u Podgorici Ivana Bečić.

Time je sud usvojio zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva koje je zahtjevalo da sud po hitnom postupku zabrani distribuciju sadržaja kojim je ugrožen javni moral, dostojanstvo i čast čovjeka i građanina, a u konkretnom slučaju izvšrne direktorke MANS-a Vanje Ćalović.

Kako je PR suda Ivana Bečić obrazložila za „Vijesti“ sudija treba da održi glavni pretres u roku od 48 sati od prijema predloga tužioca, te da će kada se održi pretres, u kojem će stranke biti VDT i predstavnici "Informera", odlučiti da li će trajno zabraniti objavljivanje spornih i sličnih sadržaja u medijima.

Pravni zastupnik Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, advokat Veselin Radulović kaže da očekuje da sud o trajnoj zabrani odluči na osnovu zakona:

“Svima nam je poznato kako funkcionišu institucije u Crnoj Gori i ne možete nikada računati da će se oni držati dosljedno primjene zakona i da neće neko od ovih koji stoje iza svega ovoga što su uradili u toj bolesnoj konstrukciji i aferi da neće uticti na institucije da donesu neku odluku suprotnu zakonu. Ne bih da prejudiciram, ja očekujem da će oni ispoštovati zakon onako kako treba. Još jednom bih sa žaljenjem konstatovao da je ovakva odluka uslijedila sa ogromnim zakašnjenjem i tek nakon velikog pritiska sa međunarodnih adresa“, navodi Radulović.

Kako je saopšteno iz Osnovnog suda, protiv rješenja o privremenoj zabrani distribuiranja spornih sadržaja može se izjaviti žalba Apelacionom sudu Crne Gore u roku od 48 sari od dostavljanja rješenja.

Vanja Ćalović je u obraćanju medijima nazvala objavljene snimke montažom i gnusnim podmetanjem i za distribuciju optužila Vladimira Bebu Popovića, a koji je zatim negirao da stoji iza snimaka i najavio tužbu protiv Ćalović.

Podsjetimo, Informer je prethodne dvije sedmice na naslovnim stranama brutalno napadao Vanju Ćalović zbog čega su reagovali ambasada Sjedninjenih Država, Evropska komisija, OEBS, crnogorski parlament bez vladajuće Demokratske partije socijalista, Ombudsman, brojne nevladine organizacije i drugi.

Pozivajući se na te osude i prijave, Vrhovno državno tužilaštvo je konstatovalo u svom zahtjevu za privremenu zabranu distribucije sadržaja da se Ustavom jemči dostojanstvo i sigurnost i nepovredivost integriteta čovjeka.

XS
SM
MD
LG