Dostupni linkovi

Osude medijske hajke protiv Vanje Ćalović


Vanja Ćalović
Vanja Ćalović
Kolegijum crnogorskog parlamenta raspravljao je o zaštiti medijske scene. Neposredan povod za vanredni sastanak predstavnika poslaničkih klubova i čelnika Skupštine Crne Gore je pisanje lista „Informer“ usmjerenog protiv Vanje Ćalović, direktorice MANS-a, jedne od najuticajnijih predstavnika civilnog sektora.

Nakon kolegijuma kod predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića povodom pisanja Informera o Vanji Ćalović, koji je proteklih dana objavljivao tekstove koji su bili najavljivani na naslovnoj strani, a u kojima se Ćalović napada na monstruozan način – novinarima se obratio Goran Danilović, rekavši da da se u ovom slučaju radi o protivustavnom napadu na integritet Vanje Ćalović:

“Osuđujemo ono što se dogodilo ili događa u kontinuitetu ovih dana a tiče se jednog brutalnog napada na NVO sektor kroz napad na direktorku MANSa Vanju Ćalović. Izuzev DPS mi smo se zajednički dogovorili da se radi o povredi Ustava, o napadu na moral, ugrožavanju ličnog digniteta i nadam se da će to biti poziv svim medijima koji su ikada prekoračili tu granicu da nikada više to ne urade jer su posljedice dramatične.“

Predstavnik Demokratske partije socijalista i Bošnjačke stranke napustili su kolegijum ranije.

Kako je saopštio Milutin Simović, ovo po njemu nije jedini slučaj neprihvatljivih novinskih natpisa:

“Osuditi pojedinačni slučaj, pojedinačni mediji, ja u tome ne želim da učestvujem. Različiti su standardi kada se predmetom nekog medija nađe neko iz DPS, govorim u njeno ime, a onda imamo potpuno druge standarde i poruke kada bude nečiji miljenik, nečiji pomagač i očigledno nečiji ljubimac“, konstatovao je Simović.

Danilović je i ranije podnio zahtjev za sazivanje kolegijuma obrazlažući ga u Skupštini gdje je rekao da, rizikujući ličnu i porodičnu sigurnost ne želi da ćuti o napisima protiv Vanje Ćalović:

“Nedostojno je u Crnoj Gori da 2014. godine ćuti parlament. Tražim kolegijum, tražim deklaraciju koja će ovo osuditi, tražim da prekine šikana, tražim da se oglasi Vlada Crne Gore jer ovo nije 1948. Ovakvu sramotu nijesu radili ni '48. Morali su da nađu ljude sa strane i sa koje god da su strane ja ih se stidim, da urade ono što u Crnoj Gori niko nikada nije radio, čak ni mi ovakvi kakvi smo. Nemamo pravo da ćutimo.“

Prihvatajući zahtjev Krivokapić je i sam osudio takvo pisanje i ujedno prozvao brojna novinarska udruženja:

“Bilo je smrti, bilo je meta, bilo je svega. Ovo je sada prešlo u onaj totalni nemoral u odnosu na ono što je tradicija u Crnoj Gori. Ima puno opasnijih stvari od ovoga ali ovo je jedan stepen bestidnosti i nemorala koji treba regulisati. Ono što me više brine od ovoga je da silna novinarska udruženja, silni junački, samostalni, profesionalni, režimski, vladini , pro vladini i anti vladini novinari nemaju niti jedno strukovno saopštenje. Ne tražimo političu ocjenu, nego strukovno saopštenje jer je ovđe ugrožena njihova struka“, poručio je Krivokapić.

Ranije je reagovala američka ambasada izrazivši zgražavanje zbog tekstova u kojima je tabloid “Informer” targetirao direktoricu MANS-a Vanju Ćalović, a potom je i delegacija Evropske unije u Crnoj Gori oštro osudila pokušaj diskreditacije istaknute aktivistkinje civilnog društva poručujući da Evropska unija neće prihvatiti odstupanje od standarda o slobodi govora u zemljama koje teže da se pridruže Evropskoj uniji.

U međuvremenu oglasio se Ombudsman koji je osudio pokušaj diskreditacije ličnosti koja se bavi pitanjima od velikog društvenog značaja i kršenje ustavnog prava na nepovredivost integriteta i dostojanstvo ličnosti.

Sindikat novinara je napise nazvao neetičkim, a Sigurna ženska kuća je ocjenila šokantnim nepoštovanje elementarnih normi djelovanja u javnom prostoru.

Oglasio se i beogradski Centar za evroatlantske studije koji je najoštrije osudio apsolutno nedopustivu kampanju protiv čelnice MANS-a, pozivajući premijere Srbije i Crne Gore Aleksandra Vučića i Mila Đukanovića, a čije, kako navode, režime Informer zdušno podržava, da se pod hitno ograde i bezuslovno osude ovakvo djelovanje.

Jedan od potpredsjednika crnogorskog parlamenta Branko Radulović ovako je okarakterisao kampanju:

“Ovo je rat protiv crnogorske tradicije, morala, etike, ljudskosti i demokratskih tekovina. Ovo je rat protiv svega što je normalno u jednom društvu.“
XS
SM
MD
LG