Dostupni linkovi

Mazreku: Kosovski pregovarači izgubili domaće povjerenje


Profesor Univerziteta u Prištini Avni Mazreku za “Zašto?” analizira stanje dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, za koji je premijer Kosova Isa Mustafa rekao da se treba reformatirati:

  • Transparentnost

Sa kosovske strane, čitav proces otpočetka nije bio u potpunosti transparentan prema narodu Kosova i prema njegovim institucijama.

Na početku je rečeno da dijalog neće uključivati Srbiju kada su u pitanju ustavna rješenja na Kosovu. Javno je rečeno da će se dijalog baviti samo tehničkim pitanjima.

Ono što se desilo je da se čitav dijalog bavio političkim pitanjima, potpuno u suprotnosti od onoga što je rečeno javnosti.

Kosovska strana je bila netransparentna prema svojoj javnosti i niko više ne vjeruje kosovskim pregovaračima.

  • Dezintegracija

Sve što je tamo urađeno, što je tamo dogovoreno od strane kosovske strane je namjeravano da bude predstavljeno kosovskoj javnosti kao uspjeh.

Jedan od glavnih političkih ciljeva o kojem je kosovska strana također govorila je da će rezultat dijaloga biti integracija sjevernog i južnog dijela grada Mitrovice.

Mi, međutim, ne vidimo integraciju grada već njegovu daljnju dezintegraciju.

  • Povjerenje

Onda imate nešto što je nedavnio predstavljeno kao uspjeh. Ali ako zvaničnu izjavu agencije za telekomunikacije iz Švicarske da Kosovo nije dobilo telefonski prefiks, jer za prefiks se mogu prijaviti samo one zemlje koje su članice ove organizacije, poredite sa zvaničnim saopštenjem (kosovske ministrice za dijalog) Edite Tahiri oni su u potunosti u suprotnosti.

Kosovo gubi povjerenje u ovom procesu i ako narod Kosova više ne vjeruje institucijama, a nemaju razloga da više vjeruju ovom procesu, onda mislim da kosovska vlada i premijer moraju razmotriti reformatiranje tima koji predstavlja Kosovo u ovom dijalogu.

Ja lično problem vidim uglavnom u onima koji predstavljaju Kosovo a ne u drugim učesnicima uključenim u ovaj proces.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG