Dostupni linkovi

May ne odustaje uprkos ostavkama i glasanju o povjerenju


Theresa May je večeras ponovila da ne odustaje i da će osigurati izlazak Britanije iz EU u martu 2019. godine, uprkos haosu koji su uzrokovale ostavke ministara i pozivi za glasanje o nepovjerenju njenoj vladi.

Drugog referenduma neće biti, poručila je, zaleći što su neke od njenih kolega danas odlučile da je napuste.

"Ja vjerujem svakim damarom moga bića da je pravac kojim smo krenuli ka Brexitu ispravan", kaže May.

Britanska premijerka susrijeće se dva ključna izazova: kako da spasi u srijedu dogovoreni nacrt sporazuma o Brexitu sa EU i preživi pozive njene stranke da joj se izglasa nepovjerenje.

Istovremeno se množi broj ministara i drugih visokopozicioniranih članova vlade koji podnose ostavke, nakon što je to jutros prvi učinio ministar za Brexit, Dominic Raab, jer, kako je naveo u obrazloženju, "ne može mirne savjesti" podržati nacrt dogovorenog plana za izlazak.

Za njim su uslijedile druge ostavke i formalni zahtjevi da se glasa o nepovjerenju May.

Na vanrednoj press konferenciji u četvrtak veče nakon haotičnog dana u Vestminsteru, May je rekla da još niko nije ponudio alternativu za njen plan za Brexit, i da se ovdje radi o stavljanju interesa britanskog naroda u prvi plan, ne njenih ličnih

"Ako ne krenemo naprijed sa sporazumom, niko ne može znati sa sigurnošću kakve će biti posljedice. Bilo bi to kretanje na put duboke i teške neizvjesnosti", upozorava May.

Na pitanje vjeruje li da će preživjeti glasanje o povjerenju, May je rekla vjeruje da će ovo prebroditi i da liderstvo zahtijeva teške odluke.

Evropska unija prati i za sada se drže po strani i izbjegavajući dolivanje ulja na vatru.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i dalje poručuje: imamo na stolu dokument oko kojeg su se dogovorile Britanija i preostalih 27 članica EU.

Donald Tusk predsjednik Evropskog savjeta koje jutros prije ostavki i poziva za izglasavanje nepovjerenja premijerki, najavio summit EU za 25. novembar, na koje bi trebalo zaključiti finalni dokument o razvodu EU i Britanije, nije popodne želio da komentariše dešavanja u Londonu.

"Nije na meni da komentarišem posljednja dešavanja u Londonu. Ja samo mogu reći da je EU spremna za finalni sporazum sa Ujedinjenim Kraljevstvom u novembru. Mi smo takođe spremni i za scenarij da ne bude sporazuma. Ali naravno mi smo najbolje spremni za senacrio da ne bude Brexita", kaže Tusk.

Vrijedi pomenuti da je BBC-jev izvještač ispred Vestimstera rekao i svi britanski mediji to prenose, da mu je jedan od ministra rekao da ukoliko tvrdi brexiteri obore dogovoreni sporazum sa Briselom i May, on i ostali će početi otvorenu kampanju za drugi referendum o izlasku ili ostanku u EU.

U srijedu veče dogovoreni i podržani “sporazum o razvodu” EU i Britanije, već u četvrtak ujutro je doveden u pitanje ostavkom glavnog pregovarača Dominica Raaba.

Tvrdolinijaški član Konzervativne partije premijerke May, uticajni Jacob Rees Mogg, zagovornik tvrdog Brexita, podnio je potom zvaničan zahjev za glasanje o nepovjerenju Theresi May.

"Ono što se dogodilo danas nije Brexit. Mora da bude odbačen", rekao je Mogg, uvjeren da je May moguće zamijeniti veoma brzo. Obraćajući se novinarima ispred parlamenta on je dobacio tvrdnje da se radi o puču protiv premijerke, jer je sve u skladu sa procedurom, tvrdi.

Kako je rekao Rees Mogg, već duže kritičan prema premijerki, on "ne nudi sebe" kao novog lidera torijevaca. Kao moguće kandidate naveo je bivšeg šefa diplomatije Borisa Johnsona i ministra za Brexit Davida Davisa, ali i dvoje ministara koji su u četvrtak ujutru podnijeli ostavke - Dominica Raaba i Esther McVey.

Još jedan konzervativni poslanik pozvao je na glasanje o nepovjerenju premijerki, torijevac Henry Smith.

Ubrzo nakon što su, poslije više od pet sati ubjeđivanja, podržali plan britanske premijerke Therese May za Brexit, ministri u njenom kabinetu su počeli da daju ostavke. Prvo je ostavku podnio ministar za Brexit Dominic Raab, jer kako je naveo u obazloženju "ne može mirne savjesti podržati" nacrt plana za Brexit, zato što, tvrdi on, "predstavlja prijetnju po integritet UK (Ujedinjenog Kraljevstva)".

Odmah nakon njega, to je učinila i ministarka za rad i penzije Esther McVey, potom još dva ministra i jedan savjetnik, Shailesh Vara, ministar za Sjevernu Irsku i mlađa ministrica za Brexit, Suella Braverman, te savjetnica Anne-Marie Trevelyan.

Istovremeno je Evening Standard objavio da je ministar za ekologiju i takođe poznati brexiter Michael Gove odbio da ponudu da bude novi ministar za Brexit. May nije večeras eksplicitno odgovorila da li mu je nudila tu dužnost, ali mediji spekulišu da je on sljedeći na redu koji će večeras podnijeti ostavku.

Iako je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk u četvrtak ujutru objavio da će se sporazum EU i Britanije o Brexitu finalizovati 25. novembra, sada su sve oči usmjerene na to hoće li Theresa May uspjeti da odbrani dogovoreno.

Činim prave, a ne lake izbore: Theresa May
Činim prave, a ne lake izbore: Theresa May

"Juče dogovoreni nacrt sporazum EU i Britanije o Brexitu nije konačan", izjavila je britanska premijerka ranije danas obraćajući se parlamentu u momentu kada su već četiri ministra i jedan pomoćnik iz njenog kabineta podnijeli ostavke, što je izazvalo salvu smijeha prisutnih.

EU je prema riječima May napravila nekoliko ustupaka Britaniji. Ona je od poslanika zatražila da razmotre nacionalni interes UK, naglašavajući da izlazak iz EU, kako je rekla, uključuje "teške izbore ispred svih nas".

"Ja činim prave, a ne lake izbore", kaže May. Ustvrdila je da EU neće pregovarati nikakvo buduće partnerstvo bez takozvane Irske zaštitne mjere koja će se konačno riješiti u daljim pregovorima.

Poručila je, kada konačan sporazum bude dogovoren, da će ga donijeti pred Parlament.

"Glasanje protiv vratilo bi nas na početak", upozorava May.

"Izbor je jasan: izabrati da izađemo bez sporazuma, rizikujemo da ne bude Brexita uopšte, ili možemo izabrati da se ujedinimo i podržimo najbolji sporazum koji može biti ispregovaran."

Potom je navela šta dogovoreni ugovor garantuje: "Ovaj sporazum okončava slobodu kretanja, vraća kontrolu nad našim granicama, zakonima i novcem, i omogućava nezavisnu vanjsku i odbrambenu politiku dok nastavljamo saradnju po pitanju bezbjednosti da bi naš narod bio siguran".

May tvrdi da se ovim ispunjava želja britanskog naroda: "Ja biram ono što je u najboljem interesu britanskog naroda!".

U međuvremenu je vlada UK objavila dugo očekivani nacrt sporazuma o izlasku, ili kako ga mediji zovu "ugovor o razvodu" i dodatne dokumente za izalazak Britanije iz EU.

Nacrt sporazuma o Brexitu na više od 585 stranica postavlja uslove izlaska Britanije iz EU. Uz to su EU i UK objavili zajedničku političku deklaraciju o njihovim budućim odnosima, kojim se uspostavljaju široke oblasti buduće saradnje.

Lider opozicionih laburista Jeremy Corbyn je u parlamentu ocijenio da ponuđeni sporazum o Brexitu predstavlja "veliki i štetan neuspjeh" koji krši crvene linije koje je sama premijerka May postavila, kao i da nema valjanih odgovora na šest testova koje su za prihvatanje tog dokumenta postavili laburisti.

"Sporazum o povlačenju i dogovorena politička deklaracija predstavljaju veliki i štetan nespeh", rekao je Corbyn,

Corbyn je takođe naveo da to nije sprazum koji je obećan Britaniji, da sporazum "evidentno nema podršku niti njenog kabineta niti parlamenta niti države". Corbyn ističe da je jasno da je vlada premijerke May u haosu.

May nema podršku za ovaj sporazum: Jeremy Corbyn
May nema podršku za ovaj sporazum: Jeremy Corbyn

Lider DUP-a (Demokratske unionističke partije), sjevernoirske desničarske stranke koja daje podršku vladi premijerke May, Nigel Dodds takođe je optužio premijerku da ne drži obećanja i podržava plan, koji će, kako je rekao razbiti UK.

Dodds je dodao da bi mogao podsjetiti na sva obećanja koja je dala javno ili privatno njegovoj stranci, ali je to uzaludno jer ona, kako kaže, "očigledno ne sluša".

May loše stoji i sa podrškom u sopstvenoj stranci, nakon serije ostavki u njenom kabinetu. Jacob Rees-Mogg tvrdolinijaški torijevac brexiter, poručio je premijerki u parlamentu da već može vidjeti slučaj za glasanje o nepovjerenju, da bi potom i službeno podnio zahtjev sir Grahamu Bradyju za glasanje o povjerenju premijerki.

Ranije je takođe konzervativna brexiterka Anne Marie Morris BBC-ju rekla da vjeruje da je više od 48 njenih kolega već pisalo sir Grahamu Bradyju, koji predsjedava komitetom za podršku, pozivajući na glasanje o povjerenju Theresi May.

Sa druge strane, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ranije je u četvrtak sa velikom nadom najavio finalizaciju sporazuma o Brexitu na vanrednom samitu Evropske unije (EU) 25. novembra.

"Ako se ništa neočekivano ne dogodi, mi ćemo održati sastanak Evropskog savjeta u cilju da finalizujemo i formalizujemo sporazum o Brexitu. Održaćemo se u nedjelju 25. novembra u 9 i 30. Konačno, dozvolite mi da kažem našim britanskim prijateljima. Koliko god sam tužan da vidim kako odlazite, učiniću sve da ovaj rastanak bude što je manje bolan i za vas i za nas", obećao je Tusk.

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier izjavio je sinoć da nacrt sporazuma o razlazu, koji je usvojila britanska Vlada predstavlja odlučujući korak u pregovorima Velike Britanije i EU.

Međutim, nakon serije ostavki i očiglednog problema sa kojim će se May suočiti da osigura podršku kod kuće, francuski premijer Edouarde Phillipe je izjavio da ih zabrinjava nova nesigurnost u Britaniji oko Brexita, i da se EU mora pripremiti za mogućnost da ne bude sporazuma o Brexitu.

"Brexit sporazum premijerke May je suštinski mrtav!", saopštila je večeras vlada Škotske.

Posljedica svega što se događa su pad vrijednosti funte i akcija na tržištima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG