Dostupni linkovi

Više članova britanske vlade podnelo ostavku zbog sporazuma o Brexitu


Domink Rab
Domink Rab

Pet članova britanske vlade podnelo je ostavke na svoje funkcije zbog neslaganja s nacrtom sporazuma o Brexitu, čime su doveli u težak položaj premijerku Terezu Mej koja će danas od parlamenta zatražiti podršku za dogovor o razlazu s EU.

Ostavke su podneli ministar za Brexit Dominik Rab, ministarka za rad i penzije Ester Mekvej, državni sekretar u Ministarstvu za Severnu Irsku Šajleš Vara, kao i sekretarka ministarstva za Brexit Suela Braverman i sekretara ministarstva prosvete En-Meri Treveljan, navodi Asošiejted pres.

Svi su snažne pristalice Brexita i smatraju da nacrt sporazuma o razlazu Velike Britanije i EU, koji su pregovarači dve strane postigli u utorak, ne nudi čvrsto odvajanje od Unije za kakvo su se britanski gradjani izjasnili na referendumu 2016. godine.

Rab je podneo ostavku uz objašnjenje da se ne slaže sa uslovima iz nacrta sporazuma o razlazu EU i Londona.

"Danas sam podneo ostavku na položaj britanskog ministra. Ne mogu mirne savesti podržati predložene uslove našeg sporazuma sa EU", napisao je Rab na Tviteru.

On je priložio i pismo premijerki Terezi Mej, u kojem detaljno obrazlaže razloge ostavke.

Rab je naveo da veruje da predloženi režim za Severnu Irsku predstavlja "veoma realnu pretnju po integritet Ujedinjenog Kraljevstva". Kao drugi razlog, on precizira da ne može da prihvati da EU dobije vremenski neograničeno pravo veta na istupanje Britanije iz carinske unije. Rab je ocenio da predloženo rešenje predstavlja "hibrid carinske unije EU i obaveza iz jednistvenog tržišta" i da "nijedna demokratska država nikada nije potpisala takve obaveze".

Vlada Tereze Mej juče je posle pet sati žustre debate usvojila predlog sporazuma koji predvidja ostanak Velike Britanije u carinskoj uniji s EU do postizanja trajnog trgovinskog sporazuma dve strane.

Mej će danas izvestiti britanski parlament o detaljima nacrta sporazuma i zatražiti podršku poslanika za taj dogovor s EU.

Mnogi članovi njene Konzervativne stranke protive se takvom sporazumu jer smatraju da će Velika Britanija ostati previše vezana za EU, dok su opozicione partije najavile da će glasati protiv usvojenog nacrta.

Mej tvrdi da nacrt sporazuma koji je njena vlada usvojila poštuje rezultat referenduma, uz zadržavanje bliskih veza s EU, najvećim trgovinskim partnerom Londona. Međutim, njena sposobnost da obezbedi podšku većine poslanika za sporazum pod znakom je pitanja.

Britanska funta danas je naglo oslabila. Njena vrednost je pala za jedan odsto nekoliko minuta pošto je Rab na Tviteru objavio da podnosi ostavku.

XS
SM
MD
LG