Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Igrokaz oko ploče sa ustaškim pozdravom


Udruga dragovoljaca HOS-a ispred sporne ploče u Jasenovcu

Dok premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković najavljuje micanje ploče sa spornim ustaškim pozdravom iz Jasenovca, u njegovoj stranci javlja se nezadovoljstvo takvim njegovim potezom. Istražili smo je li posrijedi desni napad na Plenkovića, ili se radi o dogovorenom igrokazu?

Naći ćemo zakonit način za zamjenu ploče“, kazao je premijer Andrej Plenković za "Jutarnji list“, na pitanje što će biti sa spomen-pločom poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj se u grbu njihove veteranske udruge nalazi i ustaški pozdrav „Za dom spremni“. Manjine i Hrvatska narodna stranka liberalne orijentacije, koji su manji partneri u vladajućoj koaliciji, tvrde da je micanje ploče dogovoreno sa HDZ-om i to tijekom devetog mjeseca. Nasuprot njima, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić za „Večernji list“ poručuje da ploču žele maknuti oni koji nikada nisu niti htjeli Hrvatsku. Također, dio veteranskih udruga koje su mandatu Milanovićeve vlade dvije godine prosvjedovali pred Ministarstvom branitelja, takozvani „šatoraši“, tvrde da u slučaju da Vlada makne ploču imaju i „b“ i „c“ opciju.

Ratni veterani na protestu protiv Predraga Matića i tadašnje aktualne vlasti u Hrvatskoj
Ratni veterani na protestu protiv Predraga Matića i tadašnje aktualne vlasti u Hrvatskoj

Dva su moguća tumačenja ovakvog razvoja događaja – dok neki mediji tvrde kako je to udar HDZ-ove desnice na Plenkovića, potpomognut sa nekoliko glasnih veteranskih udruga, drugi misle da je sasvim moguće da se radi o dogovorenom igrokazu unutar HDZ-a, kako bi zadržali manjine i HNS u vladajućoj koaliciji, ali opet ne izgubili dio desnog biračkog tijela.

Socijaldemokratski saborski zastupnik i bivši ministar branitelja Predrag Matić za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako je ovo još jedan štetni rezultat vladavine Tomislava Karamarka, i da se ne radi ni o kakvom desnom udaru, već o igrokazu unutar HDZ-a.

„Tomislav Karamarko je čovjek koji je civilizacijski, kulturno, društveno i kako god hoćete unazadio Republiku Hrvatsku i moja je procjena da nas je unazadio petnaest godina. Ima onih koji kažu više ili manje, ali mislim da je 15 godina objektivna procjena. Ploča sa spornim pozdravom 'Za dom spremni' postavljena je na temelju njegovog nagovaranja. Milijan Brkić je eksponent te politike, on je onaj prljavi igrač koji to na terenu treba provesti. Međutim, tu se radi o igrokazu - pronaći će oni neko rješenje da vuk bude sit, i ovce na broju.“

U potporu tog svog zaključka on je podsjetio da je pred šest godina kao savjetnik za branitelje predsjednika Josipovića otkrivao gotovo identičnu spomen-ploču poginulim pripadnicima HOS-a u Zagrebu, i da na njoj spornog ustaškog pozdrava – nije bilo.

Jačanje desnog ekstremizma rezultat Karamarkovih izjava: Predrag Matić
Jačanje desnog ekstremizma rezultat Karamarkovih izjava: Predrag Matić

„A jačanje desnog ekstremizma rezultat je Karamarkovih izjava - od one o bacanju neprijatelja 'u Kevinu jamu', do one da će se u četiri zida moći misliti što tko hoće, ali da će se javno morati poštivati Tuđmana, Šuška, Domovinski rat i branitelje itd.,“ podsjeća bivši ministar ratnih veterana pod čijim su prozorima šatoraši dvije godine zazivali odlazak tadašnjeg premijera Milanovića i Josipovića.

Da će sve biti riješeno bez lomova, bio je u izjavi za N1 televiziju uvjeren potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

„Dogovori o kojima ja znam su dogovori postignuti prije ljeta, i deveti mjesec naveden je kao deadline do kog roka će se taj problem riješiti. Ne radi se o ploči, radi se samo o natpisu. Ne očekujem da se dogovor ne ispoštuje, dapače mislim da će se ta stvar riješiti i da nitko nema pravo prozivati nekoga tko tvrdi da se Hrvatska zasniva na svojim ustavnim odredbama koje se pozivaju na antifašizam.“

Ploča je postavljena 5. studenog prošle godine u Jasenovcu, svega nekoliko kilometara od lokacije ustaškog konclogora, a početkom sljedećeg mjeseca otkrili su to novinari tjednika srpske manjine „Novosti“. Manjine, antifašisti i dio javnosti osudili su njeno postavljanje, premijer Plenković kazao je tada da je njeno postavljanje nedaleko ustaškog logora „delikatna stvar“, a saborski odbori su već tada kazali da ploča s ustaškim pozdravom na tom mjestu vrijeđa žrtve jasenovačkog logora i sve žrtve ustaškog režima, i pozvali vlasti da se zaštiti dostojanstvo žrtava i sjećanje na njih.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG